winterhuid
3 november 2021

Hoe je een winterhuid het beste kan verzorgen

De winter is een periode waar veel mensen zich altijd op verheugen. Er zijn veel feestdagen te vieren en met een beetje geluk valt er ook wat sneeuw. Echter heeft je huid in de winterperiode ook wat extra verzorging nodig, want veel mensen krijgen in deze periode te maken met een winterhuid. Maar wat is nu precies een winterhuid en hoe kan je dit het beste verzorgen? In het volgende artikel vertellen we daar meer over en geven we je handige tips.

TIP: Zoek jij de beste zalf om een winterhuid te verhelpen? Gebruik deze >>

Wat is een winterhuid?

In de winter is je huid vaak droger en kan soms schilferig of vlekkerig zijn. Hierdoor kan je huid ook gaan jeuken. In je gezicht uit zich dat vaak in schrale wangen en gescheurde lippen, maar droge handen of voeten kunnen er ook een voorbeeld van zijn. Doordat je huid uitdroogt kan je ook meer last krijgen van huidziektes zoals acne, rosacea en eczeem. Hoewel de term “winterhuid” doet vermoeden dat zulke problemen zich alleen in de winter voordoen vanwege de kou is dit niet alleen het geval. De boosdoener is vaak ook de luchtvochtigheid en dit kan ook in andere seizoenen voorkomen, bijvoorbeeld in de herfst of zelfs in de zomer als het erg warm en droog is.

Oorzaken van een winterhuid?

Klimatologische omstandigheden kunnen de huid negatief beïnvloeden. Vooral mensen die ver van de evenaar wonen, zoals de noordelijke delen van Europa en Amerika, worden in de winter blootgesteld aan barre weersomstandigheden en kunnen last krijgen van een droge en jeukende huid of verslechtering van bestaande huidproblemen. Lage temperaturen en luchtvochtigheid leiden tot een algemene afname van de huid barrièrefunctie en een verhoogde vatbaarheid voor stress. De huid gaat hierdoor ook meer reageren op huid irriterende stoffen en allergenen.(1)

Je huid droogt uit wanneer de luchtvochtigheid te laag is, want die kan geen hydratatie uit de lucht halen en kan zelfs gaan barsten. En door de kou moet je huid extra hard werken om warmte vast te houden door onderhuids de bloedvaten te vernauwen. Dit zorgt ervoor dat de buitenste huidlaag uitdroogt. Ook verminderd de talgproductie tijdens de wintermaanden. Talg bestaat grotendeels uit vet en zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en vocht kan vasthouden. Wanneer de aanmaak vermindert verdampt vocht makkelijker. Ook de grote temperatuurverschillen, doordat het buiten koud is en binnen juist warm, zijn van invloed op je huid. Bovendien is de lucht binnen vaak droog, doordat deze is opgewarmd door de centrale verwarming.

Winterhuid verhelpen met Edula® zalf

Wat je nodig hebt om een winterhuid te verhelpen is een product die de natuurlijke huid barrière versterkt en zorgt dat de huid wordt gehydrateerd. Dit doe je bij voorkeur met een goede vette zalf zoals Edula® zalf.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. In klinische toepassingen heeft het bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje, waardoor je huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen genezen eventuele wondjes bovendien mooier en sneller.

Hydrateren is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dit kan je doen door Edula® zalf als dag- en/of nachtcrème te gebruiken. Vergeet daarnaast je handen, voeten en lippen niet deze kunnen vaak ook wel wat extra hydratatie gebruiken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Extra tips

 • Vermijd te warm en te lang douchen

Dit is uiteraard verleidelijk voor de meeste mensen, maar dit is voor je huid minder prettig, want deze droogt zo uit. De PH waarde van het water is een stuk hoger dan van de huid en lang douchen zorgt ervoor dat de PH waarde van je huid omhoog gaat. De beschermlaag van je huid raakt zodoende uit balans en heeft meer moeite om te herstellen.

 • Smeer je gezicht iedere dag in met zonnebrandcrème

Je hydrateert je huid en beschermd hem tegelijkertijd tegen schadelijke UV stralen. Doe dit ook in de herfst en winter, want de schadelijke straling is dan nog steeds aanwezig. Bedenk ook dat sneeuw en ijs deze straling weerkaatsen en versterken.

 • Overweeg de aanschaf van een luchtbevochtiger, zodat de vochtigheid in huis op peil blijft

In je woning of op je werk kan je last krijgen van een droge atmosfeer door de centrale verwarming.

 • Vermijd of verminder het gebruik van verzorgingsproducten met agressieve bestandsdelen

Veel verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die de natuurlijke huid barrière kunnen afbreken en er zo voor zorgen dat je huid uitdroogt.

 • Bedek je huid goed als je buiten bent

Wind en kou zorgen ervoor dat je huid nog sneller uit kan drogen. Een sjaal, muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe.

 • Kijk eens kritisch naar je eetpatroon

De huid heeft o.a. verschillende vitaminen en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort hieraan kan je droge huid doen toenemen.

 • Drink voldoende water

Dit moet minimaal zo’n 1,5 tot 2 liter per dag zijn.

 • Matig met alcohol

Alcohol heeft een uitdrogend effect op je huid.

Winterhuid behandelen met Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

littekencreme kind | Edula® zalf | 100% veilig en natuurlijk! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0