gescheurde lip
1 februari 2021

Last van een gescheurde lip? Zo los je het op

Gescheurde, gebarsten of droge lippen zijn niet aantrekkelijk om naar te kijken. Bovendien kan zo’n gescheurde lip erg pijn doen, bijvoorbeeld bij het eten, lachen, zoenen of zelfs bij het praten. De lippen zijn een essentieel onderdeel van de symmetrie en esthetiek van het gezicht. Het uiterlijk van de lippen bepaalt gedeeltelijk de aantrekkelijkheid van iemands gezicht(1).

Voornamelijk in de winter hebben je lippen veel te lijden, maar droge lucht binnen in huis kan er ook van invloed op zijn. Je lippen bevatten geen talgklieren die de huid vet en soepel houden, hierdoor drogen ze dus sneller uit dan de rest van je huid. Koud weer, wind en een droge lucht binnenshuis zorgen er dus voor dat je lippen sneller vocht verliezen en dus uitdrogen met het gevolg dat ze kunnen scheuren of barsten. Verder kan het veelvuldig likken van je lippen of een tekort aan vitamine B (mede) oorzaak zijn van droge lippen.

Oorzaak van een gescheurde lip

Zoals gezegd het koude-, maar ook vochtig winterweer, het veelvuldig likken van je lippen, verkeerde verzorgingsproducten, te weinig water drinken, een tekort aan vitamine B en droge lucht binnen in huis veroorzaakt door de verwarming kunnen allen zorgen dat de uiterst gevoelige huid van je lippen uitdroogt. Verder kunnen seizoen veranderingen en temperatuurverschillen door veelvuldig naar binnen en weer naar buiten gaan dit versterken. Het gevolg kunnen droge lippen zijn die kunnen scheuren of barsten met als gevolg pijnlijke en/of branderige lippen. Het is belangrijk dat je iets aan de gescheurde lip doet, want naast dat het erg vervelend is en dat het er onaantrekkelijk uitziet kan het ook voor complicaties zorgen.

TIP: Zoek jij zalf waar je een gescheurde lip het beste mee kan behandelen? Gebruik deze >>

Als je lippen beschadigd zijn kunnen bacteriën er voor zorgen dat een infectie optreed. Ook kan het er voor zorgen dat je eerder een koortslip oploopt, want het virus dat dit veroorzaakt treed eerder op bij een verminderde weerstand van de lippen. Reden genoeg om je lippen gezond te houden door ze voldoende te hydrateren, vooral voor mensen die sowieso al gevoelig zijn voor het krijgen van een koortslip.

Complicaties van een gescheurde lip

Gebarsten of gescheurde lippen kunnen, naast dat het vervelend en pijnlijk kan zijn, op zich geen kwaad. Echter kunnen er diverse complicaties optreden die, in sommige gevallen, moet een gescheurde lip zelfs door de huisarts behandeld worden. Denk hierbij aan gescheurde lippen of mondhoeken die gaan ontsteken. Dan zal de huisarts dit eventueel moeten behandelen met medicatie.

KORTOM:
Je lippen bevatten geen talgklieren, hierdoor drogen ze sneller uit. Zorg dus dat je ze voldoende hydrateert. 

Hoe behandel je een gescheurde lip?

Heb je droge, gescheurde of gebarsten lippen of mondhoeken dan kan je dit vaak zelf eenvoudig verhelpen door een goede hydraterende zalf te gebruiken zoals onze Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je lippen worden gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen genezen eventuele wondjes mooier en sneller.

Smeer je lippen dagelijks in met Edula® zalf en je lippen worden zo voldoende gehydrateerd. Zijn de wondjes geheeld dan kan je Edula® zalf blijven gebruiken als vervanging van lippenbalsem; de perfecte bescherming tegen het opnieuw optreden van scheurtjes. Daarnaast is Edula® zalf zo vettig dat het ook prima als lippenbalsem of lipgloss gebruikt kan worden. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn met littekens en je zult begrijpen dat Edula® zalf ook zeer goed zal werken bij droge, gescheurde of gebarsten lippen.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Tips om een gescheurde lip te voorkomen:

 • Vermijd bepaald voedsel

Bepaald voedsel kan de klachten verergeren. Denk hierbij aan alcohol, pepers, citroen, bepaalde scherpe sauzen en sappen zoals van sinaasappels of grapfruit. Het beste is om deze pas weer te nuttigen zodra je lippen zijn hersteld.

 • Gebruik een huidvriendelijke lippenstift

Bepaalde huidvriendelijke lippenstiften kunnen je lippen hydrateren en beschermen tegen UV straling, houd hier rekening mee als je een nieuwe aanschaft.

 • Gebruik de juist verzorgingsmiddelen

Bepaalde tandpasta’s en mondwaters kunnen je lippen extra irriteren. In zulke gevallen kan je andere merken of varianten uitproberen.

 • Pas op met UV straling

UV stralen van de zon of de zonnebank kunnen jouw gevoelige of beschadigde lippen verder uitdrogen. Je lippen hebben geen pigment wat ze gevoeliger maakt voor deze stralingen. Je kan je lippen bijvoorbeeld tijdens een zonvakantie het beste beschermen met een sun block.

 • Drink voldoende water

Droge of kapotte lippen worden vaak veroorzaakt doordat men gewoonweg te weinig drinkt. Je droogt onopgemerkt al snel een beetje uit als je te weinig drinkt, daarom is het verstandig om gedurende de dag voldoende water te drinken. Vooral als het warm is droog je sneller uit doordat je meer vocht verliest dan dat je inneemt. Het lichaam trekt dan vocht weg uit bepaalde gebieden van het lichaam, waaronder de lippen.

 • Matig of stop met roken

De gevoelige huid van en rond de lippen kan door tabaksrook irriteren. Hierdoor kunnen lippen eerder uitdrogen of scheuren. Als je matigt of stopt met roken kunnen je lippen eerder herstellen.

 • Luchtbevochtiging

Als je veelvuldig in een droge lucht zit in je woonkamer of op je werk kan dit je lippen verder uitdrogen. Een luchtbevochtiger kan dan een uitkomst zijn.

 • Stop met likken van de lippen

Door veelvuldig je lippen te likken, stel je ze steeds bloot aan speeksel wat er voor zorgt dat ze verder uitdrogen. Bepaalde enzymen in je speeksel veroorzaken dit.

Gescheurde lip: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Lippen verzorgen | Edula® zalf | 100% veilig en natuurlijk! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0