vette creme
11 juli 2023

Vette crème: Dit is waarom het goed is voor je huid!

Iedereen krijgt wel eens te maken met een droge huid, een wondje of een geïrriteerde plek op je lichaam. Meestal gaat het vanzelf over, maar in de tussentijd kan het erg vervelend aanvoelen. Daarom is het fijn wanneer je deze irritaties snel en effectief kan behandelen. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van een vette crème. Dit zorgt er namelijk voor dat je huid goed gevoed en gehydrateerd blijft waardoor je huid minder snel droog en geïrriteerd aan zal voelen. In deze tekst behandelen we de voordelen van het gebruik van een vette crème. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die ideaal is voor het behandelen van de droge huid? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat een droge huid?

Iedereen heeft wel eens last van een droge huid, maar de één heeft er vaker last van dan de ander. Dit is afhankelijk van je huidtype. Sommige mensen hebben een gevoeligere huid waardoor deze vaker droog aanvoelt. Een droge huid ontstaat namelijk wanneer je huid te veel water en olie verliest. Dit wordt ook wel xerosis genoemd (1). Xerosis kan o.a. veroorzaakt worden door het volgende:

 • Te vaak je handen wassen, douchen of in bad gaan
 • Het gebruik van bepaalde producten zoals afwasmiddel
 • Een droge lucht door de verwarming of airco
 • Het klimaat, zoals droge kou of juist droge hitte
 • Huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem
 • Bepaalde ziekten en aandoeningen zoals een onder actieve schildklier, diabetes en anderen
 • Sommige medicijnen waarbij een droge huid de bijwerking is
 • Een oudere leeftijd

Een droge huid kan je vaak herkennen aan een ruw-aanvoelende huid waarbij je soms ook de huidschilfers kan zien zitten. Ook kan de huid jeuken, irriteren en rood kleuren. Wanneer je er te veel aan krabt, kan het ook gaan bloeden en kunnen er kloofjes ontstaan. Een droge huid komt het meeste voor op de armen en benen, maar het komt ook regelmatig nog voor in het gezicht en op de handen en voeten.

KORTOM:
De medische term voor droge huid is xerosis. Dit ontstaat wanneer je huid te veel water en olie verliest. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander.

Hoe wordt vette crème gebruikt?

Vette crème is ontwikkeld om goed samen te werken met de huid. Huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea of psoriasis worden vaak met vette crème behandeld. Je kan het echter ook gewoon gebruiken wanneer je last hebt van een droge huid.

Vette crème is effectief doordat het een olielaagje op je huid creëert waaronder het vocht vanuit je lichaam wordt tegengehouden (2). Het kan hierdoor niet oplossen en hierdoor blijft je huid gehydrateerd. De olie uit de crème is daarbij dus geschikt voor je huid, wat gelijk een voedend effect geeft.

Voordat je de crème aanbrengt, is het belangrijk om van tevoren goed je handen te wassen. Ook is de crème het meest efficiënt wanneer je het aanbrengt vlak na het douchen of baden. Je huid is dan nog wat vochtig, waardoor de crème meer vocht kan tegenhouden. Afhankelijk van de ernst van de droge huid zal je de crème dagelijks of meerdere keren per dag aan moeten brengen. Laat het na het aanbrengen goed intrekken. Dan heeft het het meeste effect.

KORTOM:
Vette crème zorgt voor een olie-barrière op de huid, waardoor er geen vocht uit de huid kan ontsnappen. Dit maakt dat je huid voldoende vocht behoudt. De olie uit de crème helpt daarnaast om de huid te voeden. 

De voordelen van vette crème

Naast een vette crème kan je natuurlijk ook andere opties gebruiken bij een droge huid, maar vette crème heeft ronduit de meeste voordelen ten opzichte van andere middelen.

1. Hydratatie

Dankzij de dikke textuur en oliebasis van de crème, is het ideaal om de huid te hydrateren. Waar een lotion een hoog watergehalte heeft, bestaat een crème voor het grootste gedeelte uit olie of vet. De barrière die de crème geeft op de huid is dan ook lekker dik.

2. Voeding

De meeste vette crèmes bevatten toegevoegde vitamines en mineralen die helpen bij het voeden van de huid waardoor deze nog meer gaat stralen. Denk hierbij aan vitamine C, vitamine E, magnesium of zink (vaak gebruikt bij baby’s).

3. Bescherming tegen omgevingsfactoren

Zeker tijdens het heetst van de zomer en het midden van de winter, zijn de weestomstandigheden niet zo goed voor je huid. De droge warmte in de zomer en de gure, koude wind in de winter zorgen er namelijk voor dat je huid sneller uitdroogt. Door (preventief) een vette crème te smeren kan je voorkomen dat je huid uitdroogt en goed gevoed blijft.

4. Verzachting

Een ander voordeel van een vette crème is dat het helpt om de huid te verzachten. Bepaalde plekken op ons lichaam voelen nu eenmaal ruwer aan dan de rest. Dit zijn je ellebogen, knieën en hielen. Wanneer je hier last van hebt, kan het helpen door er een vette substantie op te smeren zodat de kloven wat meer dichten en de huid zachter aanvoelt.

Het gebruik van Edula® zalf als vette crème

Een uitstekende vette crème om op je huid te smeren is die van Edula® zalf. Deze zalf is helemaal natuurlijk en het wordt gemaakt op basis van een Calendula (goudsbloem) tinctuur. Dankzij de natuurlijke ingrediënten is het geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden. Bovendien wordt Edula® gemaakt in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en is het al meer dan 35 jaar in gebruik in de farmaceutische industrie.

Breng de zalf aan op de droge huid en laat deze goed intrekken. Wanneer je kleding of andere stoffen in aanraking komen met de huid kan je het beste een steriel gaasje aanbrengen voor het beste resultaat. Zo kan de zalf namelijk beter intrekken. Herhaal dit twee á drie keer per dag en herhaal zo lang als mogelijk om de huid te hydrateren. Je kan het ook preventief smeren op plekken waarvan je weet dat die gevoelig zijn voor een droge huid. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Litteken camouflage: Dit is hoe je jouw litteken het beste kan verzorgen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0