Hoe kan je een ruwe huid het beste behandelen?
Iedereen heeft wel eens last van een ruwe huid. Het is namelijk een veelvoorkomende huidklacht. Hoewel het vrijwel altijd onschuldig is, kan het toch oncomfortabel voelen en er soms ook onaantrekkelijk uitzien. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om de huid te behandelen. In deze tekst vertellen we je wat een ruwe huid is, hoe deze ontstaat, hoe je het kan herkennen en wat je kan doen om de huid te verzorgen. Lees snel verder!
Op zoek naar een effectieve zalf tegen een ruwe huid? Gebruik deze >>
Wat is een ruwe huid?
Een ruwe huid is een huid die wat ruw of hobbelig aanvoelt. Het heeft vaak een ongelijke textuur. In veel gevallen is een ruwe huid het gevolg van een (extreem) droge huid waar dode huidcellen een opeenhoping vormen. Deze huid heeft dan ook een tekort aan zowel vocht als vetten, waardoor de huid barrière zwakker raakt. Hierdoor raakt het natuurlijke verlies van dode huidcellen verstoord en kan je last krijgen van opeenhopingen van huidcellen en een ruw gevoel. Er zijn verschillende redenen waarom je last kan krijgen van een ruwe huid, maar de plekken zijn vrijwel altijd hetzelfde. Zo komt een ruwe huid het meeste voor op het gezicht, de handen, voeten, ellebogen en knieën. (1)
Hoe ontstaat een ruwe huid?
Er zijn veel verschillende redenen waarom je last kan krijgen van een ruwe huid. In de meeste gevallen komen deze oorzaken overeen met die van een droge huid. De meest voorkomende redenen zijn:
- Omgevingsfactoren zoals blootstelling van de huid aan droge lucht, flinke kou, wind en (direct) zonlicht.
- Contact met irriterende stoffen zoals chemicaliën, geparfumeerde lotions, zepen en shampoos. Ook make-up en bepaalde verzorgingsproducten kunnen soms irriteren wanneer je een gevoelige huid hebt.
- Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, rosacea of acne (2).
- Irritatie door te heet douchen/baden, scheren, wrijving (zoals bij een sport of wanneer je benen schuren tijdens het lopen).
- Medicijnen die als bijwerking hebben dat de huid kan uitdrogen.
- Hormonale schommelingen zoals die tijdens de menstruatie, zwangerschap, maar ook tijdens de pubertijd.
- Een tekort aan één of meerdere vitamines en mineralen door onvoldoende gebalanceerde voeding of veelvuldig gebruik van alcohol of andere schadelijke stoffen.
Wat zijn de symptomen?
In principe weet je het wel wanneer je een ruwe huid hebt. Je kan het namelijk heel goed voelen. Toch kan je altijd kijken naar andere symptomen om zeker te weten dat het om een ruwe huid gaat en niet iets anders zoals een wondje. Je kan een ruwe huid namelijk ook herkennen aan:
- Roodheid en soms ook zwellingen
- Jeuk
- Pijn
- Schilfers
- Korstjes (vooral na krabben)
- Bultjes
- Een vale verkleuring
- Bloedingen (vaak ook na krabben)
Afhankelijk van de locatie en de oorzaak van de ruwe huid, kunnen de symptomen variëren. Ruwe huid op de armen zal vooral gaan jeuken en schilferen. Wanneer je echter op de handen last hebt van een ruwe huid, kan het ook gepaard gaan met korstjes en bloedingen omdat er bij de handen meer wrijving plaatsvindt.
Wat kun je doen bij een ruwe huid?
Het is natuurlijk heel vervelend wanneer je last hebt van een ruwe huid. Het is daarom verstandig om deze zo snel mogelijk te behandelen. Dan ervaar je de minste last en kan je het ook weer snel oplossen. Wanneer je regelmatig last hebt van een ruwe huid, kunnen onderstaande tips ook helpen om de klachten te voorkomen.
Allereerst is het belangrijk om huidproducten te gebruiken die de huid niet irriteren. Denk hierbij aan vette zalven en lotions die geen toevoegingen zoals parfum of alcohol bevatten. Zo puur mogelijk is het beste, want dan zit er minder in dat de huid kan irriteren. Wanneer je een goed product hebt gevonden, smeer deze dan een paar keer per dag op de ruwe plek en laat het goed intrekken.
Vermijd blootstelling aan de zon en gebruik daarom altijd zonnebrandcrème. Heb je juist veel last van je huid in de winter? Dan kan het helpen om je huid te bedekken met kleding, handschoenen, een sjaal of een muts wanneer je naar buiten gaat. Dan heb je minder last van de gure wind en kou.
Ook is het belangrijk om genoeg te drinken, met name water. Doordat je meer drinkt, krijgt je huid ook meer vocht binnen waardoor deze beter gehydrateerd blijft en minder snel uitdroogt.
Heb je continu aanhoudende huidklachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of met een dermatoloog. Die kan een mogelijke oorzaak achterhalen zoals eczeem of psoriasis.
KORTOM:
Afhankelijk van de oorzaak van de ruwe huid, zijn er verschillende dingen die je kan doen om de klachten te verminderen en om nieuwe klachten te voorkomen. Denk hierbij aan andere verzorgingsproducten gebruiken of juist blootstelling aan extreme weersomstandigheden te beperken.
Behandelen met Edula® zalf
Een zeer effectieve zalf bij de behandeling van een ruwe huid is Edula® zalf. Dit komt omdat deze zalf uit volledig natuurlijke ingrediënten bestaat en ontzettend voedend is voor de huid. Dankzij het goudsbloem extract krijgt je huid de voeding en vetten die het nodig heeft om goed te hydrateren en te herstellen. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief product met meerdere toepassingsgebieden.
Edula® zalf is daarnaast ook erg effectief tegen klachten zoals jeuk, pijn, zwellingen en roodheid. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Je zult zien dat je huid in korte tijd weer aangenaam aan zal voelen. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- 100% natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.