steekwond
28 september 2023

Eerste hulp bij een steekwond: Wat moet je doen?

Soms komt het wel eens voor dat je een avocado probeert te snijden en per ongeluk je hand raakt, of dat je ergens op een scherp voorwerp valt. Wanneer het voorwerp dan de huid doorboort, is er sprake van een steekwond. Dit kan heel pijnlijk zijn en is natuurlijk ook erg vervelend. Daarom is het goed om te weten wat je moet doen in zo’n situatie. In deze tekst leggen we je uit wanneer er sprake is van een steekwond, wat je moet doen wanneer je een steekwond hebt en wat de nazorg hiervoor is.

Op zoek naar een zalf die littekens tot een minimum beperkt? Gebruik deze >>

Wanneer is er sprake van een steekwond?

Een steekwond is een verwonding die ontstaat door een scherp voorwerp dat de huid en het onderliggende weefsel doorboort. Een steekwond is serieus letsel en het kan ernstige gevolgen hebben wanneer je deze niet direct behandeld. Om te bepalen of het gaat om een steekwond, moet je rekening houden met de volgende kenmerken: (1)

  • De vorm en grootte. Meestal hebben steekwonden een kleine opening die rond of ovaal van vorm is. Afhankelijk van hoe ernstig de steekwond is, kan deze ondiep of diep zijn. Ook de lengte speelt hierbij een rol. Bij messteken tijdens het koken zal je voornamelijk (redelijk) ondiepe steekwonden zien, maar als je ergens op valt kan het al gauw dieper terecht komen.
  • Het voorwerp. Je kan een steekwond oplopen door verschillende voorwerpen, het gaat namelijk niet alleen om messen. Elk object dat de huid en het vlees kan doorboren kan een steekwond veroorzaken. Denk hierbij aan scharen, spijkers, naalden of scherven.

KORTOM:
Er is sprake van een steekwond wanneer een scherp voorwerp de huid en onderliggend weefsel doorboort. Een steekwond kan je herkennen aan de vorm en grootte en het object waarmee het is gebeurd. 

Wat moet je doen bij een steekwond?

Als je een steekwond hebt opgelopen, is het belangrijk om snel te handelen en hulp in te schakelen. Zo kan je het bloedverlies beperken en ook een infectie voorkomen. Wanneer je een steekwond hebt, is het belangrijk om een stappenplan te volgen (voor zover dat mogelijk is).

Stap 1: Bepaal of het om een diepe wond gaat of een ondiepe steekwond. Bij een diepe of grote wond of wanneer de locatie op het hoofd of de torso is, moet je direct 112 bellen of laten bellen. Doe dit ook bij symptomen van kortademigheid, duizeligheid en een shock. Bij ondiepere steekwonden is een telefoontje naar de huisarts of huisartsenpost vaak voldoende.

Stap 2: Bij een kleine wond kan je ervoor kiezen om de wond eerst schoon te maken. Doe dit met lauw (schoon) water of een zoutoplossing. Alcohol, jodium en andere reinigingsmiddelen kunnen schade aan het weefsel veroorzaken. Bij een ernstige wond ligt de prioriteit bij het stoppen van het bloeden.

Stap 3: Gebruik een schone doek of steriel verband om de wond dicht te drukken. Dit stopt het bloeden. Als de wond op je ledematen zit, probeer deze dan hoger dan je hart te houden. Zitten er voorwerpen vast in de wond? Laat deze dan zitten.

Stap 4: Dek de wond af met een steriel gaasje of een pleister, zodat er geen verdere schadelijke of irriterende stoffen in terecht kunnen komen. Vervang dit regelmatig en houd de wond in de gaten.

Stap 5: Laat de wond hechten bij de huisarts, huisartsenpost of het ziekenhuis. De wond kan zo beter helen. Afhankelijk van de aard van de wond, heb je mogelijk ook antibiotica of een tetanusprik nodig.

KORTOM:
Bij een steekwond is het belangrijk om zo snel mogelijk de plek te behandelen. Volg daarom het stappenplan van 5 stappen om het bloeden te stoppen en de wond te behandelen. 

Nazorg

Zoals elke andere wond heeft een steekwond tijd nodig om te genezen. Afhankelijk van de grootte en diepte kan dit tot een paar weken duren. In die tijd is het belangrijk om de wond goed in de gaten te houden. Bij verergeringen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De volgende tips helpen ook bij de nazorg van een steekwond:

  • Houd de wond schoon en droog. Je krijgt van je behandeld arts waarschijnlijk instructies hoe je dit het beste kan doen.
  • Neem bij pijn pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen, maar geen andere middelen tenzij je arts dit aanraadt.
  • Laat de hechtingen zitten en probeer zo min mogelijk de wond met je (ongewassen) handen aan te raken.
  • Bij infectie, een nieuwe bloeding of verminderde functie van de plek rondom de wond, neem dan direct contact op met je huisarts.

Edula® zalf bij een steekwond

Edula® zalf is zeer geschikt om te gebruiken bij kleine steekwondjes die niet meer bloeden en bij grotere steekwonden waarbij de wond gesloten is en waarbij eventuele hechtingen verwijderd zijn. Deze zalf wordt namelijk gemaakt op basis van een Calendula tinctuur (goudsbloem) welke herstellende eigenschappen heeft, hierdoor wordt het genezingsproces aanzienlijk versneld en worden  eventuele littekens tot een minimum beperkt.

Door Edula® zalf bij het herstel van een wond te gebruiken, geef je de huid de juiste hydratatie en help je om deze soepel te houden. Ook gaat Edula® zalf klachten zoals jeuk, roodheid en zwellingen tegen. De zalf is geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op een schone, dichte wond (een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn) en laat deze goed intrekken. Breng eventueel ook een steriel gaasje aan om het genezingsproces verder te bevorderen. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Last van een droge huid onder je baard? Dit is wat je eraan kan doen!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0