droge huid onder baard
15 september 2023

Last van een droge huid onder je baard? Dit is wat je eraan kan doen!

Een mooie, gezonde baard is en blijft een blikvanger. Toch kan een baard ook nadelig zijn, zoals wanneer je een droge huid hebt. Een droge huid onder je baard kan namelijk verschillende klachten met zich meebrengen waardoor je opeens begint te twijfelen of een baard wel een goed idee was. Wees gerust, het is gelukkig niet het einde van de wereld. Vandaag vertellen we je hoe een droge huid onder je baard ontstaat en wat je eraan kan doen. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die je huid direct hydrateert? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat een droge huid onder je baard?

Er zijn allerlei redenen waarom je last kan hebben van een droge huid onder je baard. Een van de meest voorkomende redenen is een gebrek aan vocht. Net als op alle andere plekken van je lichaam, heeft de huid onder je baard voldoende vocht en oliën nodig om goed soepel en gehydrateerd te blijven. De baardharen kunnen er echter ook voor zorgen dat het uitdroogt.

Ook regelmatig scheren, trimmen of aan je baard zitten kan leiden tot uitdroging. Dit komt dan vooral omdat je met scheerproducten ook de natuurlijke oliën van de huid weghaalt en deze zijn juist essentieel om de huid gehydrateerd te houden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van zeep of harde reinigingsproducten zonder daarna een hydraterende crème aan te brengen.

Het kan ook zijn dat je last hebt van roos in je baard. Dit ontstaat niet door het gebruik van bepaalde middelen, maar ontstaat door een gist genaamd Malassezia. Je lichaam reageert hierop en dan kleurt je huid rood en beginnen er schilfers te ontstaan. In tegenstelling tot een gewone droge huid, is deze roos vaak chronisch en kan je alleen de symptomen bestrijden (1).

KORTOM:
De meest voorkomende reden van een droge huid onder je baard heeft te maken met een gebrek aan vocht. Ook kan het verzorgen van je baard leiden tot een droge huid. Ook kan je last hebben van roos in je baard. Dit heeft dan vaak een andere oorzaak. 

Wat kan een droge huid onder je baard veroorzaken?

Naast dat een gebrek aan hydratatie een droge huid kan veroorzaken, zijn er ook andere factoren die een rol spelen bij het uitdrogen van de huid onder je baard. Zo is een veelvoorkomende reden het weer, zeker in Nederland. Gure, koude wind kan de huid flink uitdrogen, maar ook hete, droge zomerdagen dragen hieraan bij.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar welke producten je gebruikt om je baard mee schoon te maken. Sommigen bevatten best agressieve ingrediënten die de huid kunnen uitdrogen of zelfs beschadigen.

Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of rosacea hebben invloed op je gezichtshuid en dus ook de huid onder je baard. Je ziet deze wellicht minder goed, maar je voelt er wel de effecten van.

Ten slotte spelen genen ook een rol. Heb je van nature al een droge huid of zit het in de familie? Dan is de kans groot dat je ook last krijgt van een droge en gevoelige huid onder je baard. (2)

KORTOM:
Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een droge huid onder je baard. Denk hierbij aan het weer, het gebruik van bepaalde producten, huidaandoeningen en genen. 

Hoe behandel je een droge huid onder je baard?

Het hebben van een droge huid onder je baard is gelukkig niet het einde van de wereld. Er zijn verschillende dingen die je kan proberen om de klachten te verminderen of om de droge huid zelfs te voorkomen. Dit zijn dingen zoals:

  • Het hydrateren van je huid. Gebruik een goede baardolie of balsem die niet alleen je baardharen, maar ook je huid hydrateren. Door het dagelijks te gebruiken, houdt het beter vocht vast en droogt je huid minder snel uit.
  • Let op met wassen. Je hoeft echt niet elke dag je baard grondig te wassen. Gewoon wat lauw water en een washandje is prima. Was het met speciale baardshampoo 2 á 3 keer per week, maar niet meer. Gebruik ook niet te heet water.
  • Eet goede vetten. Gezonde vetten en omega-3 vetzuren helpen om je huid beter te hydrateren en te beschermen tegen uitdroging. Zorg er dus voor dat je voldoende voedingsmiddelen met deze vetten binnenkrijgt.
  • Ga langs een arts. Heb je heel veel last van een droge baardhuid en lijkt het niet beter te worden? Neem dan contact op met je (huis)arts of een dermatoloog. Die kan mogelijk een andere oorzaak achterhalen.

Edula® zalf bij een droge baardhuid

Een goed product om de geïrriteerde of droge huid onder je baard mee te verzorgen is Edula® zalf. Deze zalf wordt gemaakt op basis van een Calendula extract en het heeft voedende en hydraterende eigenschappen. Het voedt de huid en creëert een laagje dat vocht vasthoudt waardoor de huid niet snel uitdroogt. Houdt er wel rekening mee dat Edula zalf een vette zalf is, dus je zou dit het beste voor het slapen gaan aan kunnen brengen op geïrriteerde plekjes. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Heb je last van zweetuitslag? Dit is wat je kan doen!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
0