seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling
8 januari 2024

Bestaat er een seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling?

Heb jij wel eens last van rode, droge, jeukende en schilferende plekken op je huid? Dan kan het zijn dat je last hebt van seborroïsch eczeem. Dit is een veelvoorkomende huidaandoening welke veroorzaakt wordt door een schimmel. Hoewel het erg vervelend kan zijn, is het gelukkig een vrij onschuldige huidaandoening die goed behandeld kan worden. Toch is het ook fijn als er natuurlijke oplossingen bestaan die je kunnen helpen. In deze tekst vertellen we je wat seborroïsch eczeem is en of er een seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling bestaat.

TIP: Op een natuurlijke wijze seborroïsch eczeem behandelen? Gebruik dan deze >>

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronische ontsteking van de huid die ontstaat wanneer de aanwezigheid van de schimmel Malessezia verstoord raakt. Normaal gesproken leeft deze gist op de huid zonder problemen, maar wanneer deze groeit en te groot wordt, reageert ons immuunsysteem hierop en ontstaat er een ontstekingsreactie in de vorm van eczeem (1). Vaak wordt de groei van de schimmel veroorzaakt door verschillende triggers, zoals:

 • Stress.
 • Hormonale veranderingen.
 • Plotselinge temperatuurwisselingen of extreme weersomstandigheden (droogheid, vocht, hitte of kou).
 • Bepaalde medicijnen.
 • Bepaalde medische aandoeningen zoals Parkinsons, HIV, epilepsie, of herstel van een hartaanval.
 • Irriterende producten zoals wasmiddel, wasverzachter, zeep en shampoo.

Wie kan seborroïsch eczeem krijgen?

Iedereen van elke leeftijd kan plotseling last krijgen van seborroïsch eczeem. Toch komt het het meeste voor bij baby’s en volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. Wanneer het voorkomt bij baby’s, gaat het vaak vrij snel weer over en dan komt het ook niet terug. Wanneer het echter bij volwassenen voorkomt, kan het soms wel jaren duren voordat het helemaal voorbij is. Ongeveer 3 tot 10% van de bevolking zal minimaal een keer met seborroïsch eczeem te maken krijgen in hun leven. Het is niet besmettelijk.

Waaraan herken je het?

Net als andere huidaandoeningen, kan je seborroïsch eczeem aan verschillende symptomen herkennen. Dit zijn symptomen zoals (2):

 • Schilfers, roos en jeuk op je hoofdhuid, bij je wenkbrauwen en je wimpers. Ook kan het in je snor of baard voorkomen.
 • Een plekje waar de huid wat vettiger is en een soort schilferig laagje heeft. Dit komt meestal voor op het gezicht, de ogen, de oren, onder de oksels, bij de borst of bij je kruis.
 • Huiduitslag. Je kan deze bij mensen met een blanke huidskleur herkennen aan rode plekken op de huid. Bij mensen met een donkere huidskleur kan je de huiduitslag vaak herkennen aan hele donkere of juist een beetje as-achtige uitslag op het lichaam.
 • Jeuk op de huid.

KORTOM:
Seborroïsch eczeem is een (soms) chronische huidontsteking die wordt veroorzaakt door een overgroei van de Malessezzia schimmel. Het komt vooral voor bij baby’s en volwassenen tussen de 30 en 60 jaar. Je kan hierbij last krijgen van roodheid, schilfering, jeuk en uitslag op verschillende delen van het lichaam. Het kan worden getriggerd door verschillende dingen, waaronder stress en hormonale veranderingen. 

Bestaat er een seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling?

Omdat seborroïsch eczeem ook chronisch kan zijn, is er niet een bepaald middel dat je helemaal van deze aandoening kan verhelpen. Toch zijn er wel manieren om de symptomen te verminderen en om de klachten te onderdrukken. Deze kan je vinden bij de apotheek of moeten voorgeschreven worden. Ben je echter op zoek naar een seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling, dan kan je kiezen voor één of meerdere van de volgende middelen:

 • Aloë Vera. Deze plant heeft verschillende ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het kalmeren van de huid. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een Aloë extract kan helpen bij het verminderen van de klachten van seborroïsch eczeem (3). 
 • Tea Tree Oil. Tea Tree Oil is een essentiële olie met antifungale en antibacteriële eigenschappen. Door deze olie in shampoo, zeep of lotions te verwerken, kan je je klachten mogelijk verminderen. Let op dat je een etherische olie nooit direct op de huid aanbrengt, maar altijd vermengd met een ander middel.
 • Visolie. Hoewel visolie niet specifiek een seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling is, kan het wel helpen. Door regelmatig visolie te slikken, help je je immuunsysteem te versterken en kan je mogelijke flare-ups onderdrukken die door de schimmel worden veroorzaakt.

Seborroïsch eczeem natuurlijke behandeling met Edula® zalf

Naast het gebruik van bovenstaande natuurlijke middelen voor het behandelen van seborroïsch eczeem, kan je ook kiezen voor het gebruik van Edula® zalf. Deze zalf is namelijk geheel natuurlijk en heel effectief bij het behandelen van huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea, psoriasis of dermatitis.

Edula® zalf wordt gemaakt op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract en het heeft zowel voedende als hydraterende eigenschappen. Zo creëert het een barrière tussen de huid en de buitenlucht waardoor er geen bacteriën op de huid komen die kunnen gaan irriteren. Ook is het erg effectief tegen jeuk, zwellingen, pijn, bultjes en een brandend gevoel. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Op zoek naar een wondermiddel voor droge huid

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0