seborroïsch eczeem stress
9 november 2023

Wat moet je doen met seborroïsch eczeem stress?

Iedereen heeft wel eens last van stress, maar elke persoon reageert hier weer anders op. De één krijgt heel veel trek, de ander wil juist alleen maar slapen. Het kan echter ook voorkomen dat je last krijgt van huiduitslag. Seborroïsch eczeem stress is een reactie van de huid op (ernstige) stress en het kan heel vervelend zijn. Vandaag leggen we je uit hoe het ontstaat en hoe je er vanaf kan komen.

TIP: Ben je op zoek naar een effectief middel bij seborroïsch eczeem stress? Gebruik dan deze >>

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door rode, schilferende plekken op de hoofdhuid, het gezicht en soms ook de borst en de rug. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van seborroïsch eczeem. Maar er wordt gedacht dat een gistsoort genaamd Pityrosporum ovale een rol speelt. Dit gist leeft normaal gesproken op de huid, maar kan soms een ontstekingsreactie veroorzaken. Dit leidt tot jeuk, irritatie en schilfering van de huid. De ernst en grootte van de reactie verschilt per persoon en kan ook te maken hebben met externe factoren zoals de vochtigheidsgraad, maar ook dingen zoals stress.

Seborroïsch eczeem is niet besmettelijk, maar het is juist een auto-immuun reactie of een reactie op een allergie. Daarom noemt men het soms ook contact dermatitis. Dat het chronisch is betekent dat men het wel kan behandelen, maar het zal nooit 100% verdwijnen. (1)

KORTOM:
Seborroïsch eczeem is een chronische huidaandoening die mogelijk veroorzaakt wordt door de gistsoort Pityrosporum ovale. Het is niet besmettelijk, maar een auto-immuun reactie of een reactie op een allergie. Het kan behandeld worden, maar het zal nooit helemaal weggaan. 

Hoe zit het met seborroïsch eczeem stress?

Seborroïsch eczeem heeft mogelijk een link met stress. Stress wordt vaak genoemd als een factor die het ontstaan en verergeren van verschillende huidaandoeningen kan beïnvloeden, waaronder seborroïsch eczeem. Hoewel stress niet rechtstreeks als oorzaak wordt beschouwd, lijkt het de bestaande symptomen te kunnen verergeren. Wanneer je dus al last hebt van uitslag, kan stress deze uitslag verergeren.

Onderzoek suggereert dat stress invloed kan hebben op het immuunsysteem en ontstekingsreacties in het lichaam, wat op zijn beurt seborroïsch eczeem kan verergeren. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen die stress ervaart, seborroïsch eczeem ontwikkelt, en andersom ook. Andere factoren spelen namelijk ook een rol bij het ontstaan van deze aandoening.

KORTOM:
Stress kan een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken, waardoor huidklachten zoals seborroïsch eczeem kunnen verergeren. Daarom vinden mensen vaak een verband tussen deze eczeemsoort en stress.

Tips bij seborroïsch eczeem stress

Wanneer jij wel last hebt van stress en je daarbij meer klachten van seborroïsch eczeem ervaart, is het goed om te weten wat hierbij kan helpen (2). Onderstaande tips zijn gericht op het verlichten van stress. Onder het volgende kopje bespreken we juist een efficiënte optie om de eczeemklachten te verminderen.

Allereerst helpt het om ademhalingsoefeningen uit te voeren tegen stress. Je lichaam en geest komen hierbij meer tot rust waardoor je hartslag daalt en je makkelijker ontspant. Een andere mogelijkheid lijkt juist op het tegenovergestelde: sporten. Door flink te sporten, stijgt je hartslag en je ademhaling. Maar je maakt dan ook endorfine aan. Dit zijn hormonen die je beter laten voelen, waardoor je achteraf ook meer kan ontspannen.

Voeding en drinken helpt ook bij stress. Wanneer je een goed gebalanceerd dieet hebt en voldoende water of thee drinkt, help je jouw lichaam om zich beter te beschermen tegen de effecten van stress. Verder helpt het ook om dingen te doen waar je zelf van ontspant. Sommigen lezen graag een boek, anderen houden juist van een lekkere massage. Wat voor jou het beste werkt!

KORTOM:
Er zijn een aantal tips tegen stress waar je baat bij kan hebben. Allereerst helpen ademhalingsoefeningen vaak om te ontspannen. Daarnaast kan je ook juist gaan sporten, is het belangrijk om goed op je eten en drinken te letten. Ten slotte ontspan je het meeste van activiteiten waar je plezier uit haalt zoals lezen of een massage krijgen. 

Behandelen met Edula® zalf

In de bovenstaande alinea hebben we gekeken naar tips om je stress te verminderen. Wanneer je echter al last hebt van seborroïsch eczeem, is het ook handig wanneer je deze klachten kan behandelen. Edula® zalf is hier zeer geschikt voor. De zalf is gemaakt op basis van een goudsbloem extract en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het is geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden.

Edula® zalf helpt de huid te voeden en hydrateren, wat ideaal is bij droge plekken op je huid. Daarnaast helpt het tegen zwellingen, roodheid, pijn en irritatie. Breng het twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Bedek het plekje eventueel met een steriel gaasje om contact met andere stoffen te vermijden. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Kan je huiduitslag door hooikoorts krijgen en hoe los je het op?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0