litteken vermindering
13 maart 2024

Litteken vermindering: Is het mogelijk?

Iedereen heeft littekens. De één wat meer dan de ander, maar we hebben ze allemaal. Dat is ook niet gek, want in je leven gebeurt er altijd wel iets dat een litteken kan veroorzaken. Misschien heb je ooit een ongeluk gehad, of juist heel erg last van acne waardoor je nu kleine plekjes op je gezicht en rug hebt. Ze zijn de natuurlijkste zaak van de wereld, maar het kan best zijn dat je er last van hebt en dat je ze liever wil verminderen. Nu vraag je je misschien af of litteken vermindering mogelijk is. In deze tekst geven we je antwoord op deze vraag.

TIP: Zoek je een zalf om littekens te voorkomen of te verzachten? Gebruik dan deze >>

Hoe ontstaat een litteken?

Een litteken ontstaat als onderdeel van het genezingsproces van de huid. Wanneer je je huid beschadigd, begint het lichaam met het repareren van het weefsel door een ontstekingsreactie te veroorzaken. Je kan dit proces herkennen aan het ontstaan van een korstje. Daarnaast wordt beschadigd weefsel opgeruimd door witte bloedcellen en worden er collageenvezels aangemaakt om de wond te sluiten. Deze vezels worden uiteindelijk zichtbaar als litteken. Ze zijn stugger en vaak ook lichter van kleur dan de rest van je huid. Afhankelijk van de omstandigheden van de wond zijn er verschillende soorten littekens die je kan krijgen. (1)

Het duurt ongeveer 2 jaar voordat een litteken volledig is genezen. Tot die tijd is het weefsel erg gevoelig en ook meer zichtbaar. Na verloop van tijd (en bij de juiste verzorging) kan het litteken langzaam wat vervagen en wanneer deze helemaal hersteld is, wordt het ook iets minder gevoelig.

KORTOM:
Een litteken ontstaat als onderdeel van het genezingsproces van je huid. Het bestaat uit collageenweefsel dat de huid sluit nadat deze is opengegaan door de wond. Een litteken duurt ongeveer 2 jaar voordat deze helemaal is genezen. 

Is litteken vermindering mogelijk?

Hoewel je een litteken nooit 100% kan verwijderen, is het wel mogelijk om deze qua zichtbaarheid te verminderen. Zo bestaan er verschillende cosmetische behandelingen die hierbij kunnen helpen. Deze ingrepen hebben ook verschillende mate van hoe heftig ze zijn. De meest voorkomende cosmetische behandelingen voor litteken vermindering zijn:

  • Lasertherapie. Door middel van een CO2 laser wordt de collageenproductie binnen de huid nog meer gestimuleerd waardoor er een nieuwe huidlaag over het litteken wordt gevormd. (2)
  • Chemische peelings. Bij een chemische peeling wordt er eerst een hele dunne laag huid verwijderd waardoor je lichaam wordt gestimuleerd om een nieuwe en sterkere huidlaag aan te maken. Oppervlakkige littekens kunnen hierdoor in zichtbaarheid verminderen. (3)
  • Microdermabrasie. Hierbij wordt de laag met dode huidcellen van het litteken verwijderd waardoor deze meer wordt afgevlakt en daardoor ook gelijk minder zichtbaar is.
  • Injecties met corticosteroïden. Corticosteroïden werken ontstekingsremmend en kunnen worden ingezet bij de behandeling van je littekens. Ze verminderen jeuk- en pijnklachten en helpen vaak ook om het litteken iets te verkleinen waardoor deze minder opvalt.

KORTOM:
Er zijn verschillende manieren waarop je littekens kan verminderen of vervagen. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van lasertherapie.

Edula® zalf bij litteken vermindering

Wanneer je eerst een natuurlijke manier wil proberen om je littekens te verminderen, moet je bij Edula® zalf zijn. Deze zalf wordt gemaakt van natuurlijke materialen, waaronder een Calendula (Goudsbloem) extract. Het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en wordt ook al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. In die tijd heeft Edula® zalf zich bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Edula® zalf kan gebruikt worden op nieuwe en oude littekens. Bij nieuwe littekens bevordert Edula® zalf het genezingsproces aanzienlijk en zal je een veel mooier eindresultaat behalen. Bij oude littekens (ouder dan 2 jaar) kan je de klachten verminderen. Edula® zalf voedt en hydrateert de huid en creëert een beschermlaagje waardoor het litteken veilig kan herstellen. Daarnaast is de zalf effectief bij jeuk, roodheid, pijn en een trekkende huid. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op het litteken en dek het bij voorkeur af met een steriel gaasje. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

litteken vermindering met Edula zalf

Bekijk ook:

Een allergische reactie in het gezicht behandelen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Reacties

Geef een reactie


0