allergische reactie gezicht behandelen
27 februari 2024

Een allergische reactie in het gezicht behandelen

Heb je wel eens last gehad van een allergische reactie? Dan weet je hoe vervelend en pijnlijk dat kan zijn. Een allergische reactie kan verschillende oorzaken hebben, zoals voedsel, cosmetica, medicijnen, pollen, huisstofmijt of dierenhaar. Wanneer een allergische reactie echter in je gezicht voorkomt, kan dit veel extra klachten met zich meebrengen. Daarom leggen we je in deze tekst uit hoe een allergische reactie ontstaat, hoe je het herkend en hoe je een allergische reactie in het gezicht behandelen kan.

TIP: Op zoek naar een effectieve zalf bij een allergische reactie gezicht? Gebruik dan deze >>

Hoe ontstaat een allergische reactie?

Een allergische reactie is een reactie van je immuunsysteem op stoffen van buiten je lichaam waar je immuunsysteem normaal gesproken niet op zou moeten reageren (1). Deze stoffen noemen we ook wel allergenen. Veelvoorkomende allergenen zijn boon- of graspollen, huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Wanneer je immuunsysteem hier op reageert, maakt je lichaam antistoffen aan die zich binden aan de allergenen. Bij dit proces komt er histamine vrij, welke een ontstekingsreactie veroorzaakt. Je bloedvaten verwijden dan, je huid wordt rood en je slijmvliezen zwellen op. Dit noemen we een allergische reactie.

Een allergische reactie kan overal op het lichaam voorkomen. Vaak zie je dit op plekken waar je in contact bent gekomen met de allergenen, zoals je armen wanneer je gekrabd bent door een kat. Ook heb je vrijwel altijd te maken met een allergische reactie in het gezicht omdat hier veel slijmvliezen zijn en allergenen zoals pollen ook al snel in je luchtwegen of in je ogen terecht komen.

KORTOM:
Een allergische reactie is een reactie van je immuunsysteem op stoffen van buiten je lichaam. Je lichaam maakt dan antistoffen aan waarbij histamine vrijkomt. Deze stof zorgt voor een allergische reactie waar je last van kan krijgen. 

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie?

Een allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten. Deze vormen worden gecategoriseerd in 4 typen. De meest voorkomende symptomen zijn afkomstig van een type I reactie (2).

Type I reactie

Bij een type I reactie maakt het lichaam antistoffen aan waar je lichaam op reageert met de volgende klachten:

  • Rode, jeukende, schilferende of gezwollen huid
  • Netelroos, bultjes of blaasjes
  • Oogklachten, zoals rode, tranende, jeukende of opgezwollen ogen
  • Neusklachten, zoals niezen, loopneus of verstopte neus
  • Mondklachten, zoals droge, gebarsten of opgezwollen lippen, tong of keel
  • Misselijkheid of buikklachten

In sommige gevallen kan een allergische reactie gezicht leiden tot een ernstige, levensbedreigende situatie, die ook wel anafylaxie wordt genoemd. Dit gebeurt als je luchtwegen zo erg opzwellen dat je niet meer kunt ademen. Andere symptomen van anafylaxie zijn:

  • Duizeligheid, flauwvallen of bewustzijnsverlies
  • Hartkloppingen, lage bloeddruk of shock
  • Misselijkheid, braken of diarree
  • Angst, paniek of verwarring

Als je denkt dat je een anafylactische reactie hebt, bel dan onmiddellijk 112 en gebruik indien mogelijk een adrenalinepen.

Type II reactie

Bij een type II reactie maakt het lichaam ook antistoffen aan, maar dan een andere soort. De antistoffen hechten zich aan het oppervlakte van de bloed- of huidcellen waardoor je lichaam deze niet meer herkend en een afweerreactie geeft. Je kan hierdoor last krijgen van blaren en ook kan er een gestoorde bloedstolling reactie ontstaan.

Type III reactie

Een type III reactie komt vooral voor bij een geneesmiddelenallergie. De antistoffen hechten zich bij deze reactie aan medicatie in de bloedbaan en vormen hier zogenoemde complexen mee. Deze complexen kunnen neerslaan waarna je klachten van koorts, gewrichtspijn, nierklachten en bloeduitstortingen kan ervaren. Vaak treden deze reacties pas na 6 tot 8 uur op nadat je in contact bent gekomen met het allergeen.

Type IV reactie

Ten slotte is er nog de type IV reactie. Dit wordt ook wel het vertraagde allergie type genoemd. Bepaalde cellen van het immuunsysteem richten zich dan specifiek op een bepaalde stof, wat resulteert in een ontstekingsreactie. Deze reactie begint langzamer dan bij type I, II en III reacties. Vaak merk je het pas na een paar dagen. Type IV reacties kunnen leiden tot diverse huidreacties, variërend van relatief onschuldige, zoals eczeem, tot ernstigere aandoeningen zoals blaarziekten.

KORTOM:
Er zijn vier verschillende manieren waarop het lichaam op een allergische reactie reageert. De meest voorkomende manier is een type I reactie waarbij je last kan krijgen van jeuk, bultjes, gezwollen slijmvliezen en misselijkheid. In zeer ernstige gevallen kan je hierbij last krijgen van een anafylactische schok. Neem dan direct contact op met 112.  

Allergische reactie gezicht behandelen met Edula® zalf

Wanneer je last hebt van een allergische reactie, is dit natuurlijk erg vervelend. Zeker wanneer je veel last hebt van jeuk en pijn. Om de klachten te verlichten kan je echter wel gebruik maken van Edula® zalf. Deze natuurlijke zalf heeft namelijk niet alleen een voedend, maar ook een verkoelend effect op de huid.

Edula® zalf wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt en het kan gebruikt worden op alle huidtypen op alle leeftijden. De zalf is gemaakt op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract en heeft veel goede eigenschappen die de huid helpen herstellen en voeden. Zo is het effectief bij jeuk, pijn, bultjes en roodheid. Ook kan je het gebruiken bij verschillende huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea en psoriasis.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de droge en schone huid en laat het goed intrekken, waarvan 1 keer voor het slapen gaan. Lees voor gebruik de bijsluiter.  

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Op welke andere manieren kan je een allergische reactie gezicht behandelen?

De beste manier om een allergische reactie gezicht te behandelen, is door het allergeen te vermijden. Dit kan soms lastig zijn, omdat je niet altijd weet waar je precies allergisch voor bent. Daarom is het verstandig om een allergietest te laten doen bij een arts of een allergoloog. Zij kunnen je helpen om de oorzaak van je allergie te achterhalen en je advies geven over hoe je het kunt voorkomen.

Als je toch in contact komt met een allergeen, zijn er verschillende manieren om de symptomen te verlichten. Deze methoden zijn:

  • Je gezicht wassen met lauw water en eventueel een milde, huidvriendelijke zeep.
  • Een koud kompres op je gezicht leggen of een natte doek koelen en daarna op je gezicht leggen.
  • Een antihistaminicum innemen, zoals loratadine of cetirizine.
  • Speciale neusspray of oogdruppels gebruiken die helpen bij een allergische reactie.
  • Jezelf uit de ruimte met het allergeen verwijderen.

Wanneer deze tips niet lijken te helpen, kan je ook via je huisarts een sterker antihistaminicum aanvragen op recept. Wanneer de klachten lijken te verergeren, is het belangrijk om ook contact op te nemen met de huisarts of met 112, afhankelijk van de ernst van de reactie.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Allergische reactie gezicht behandelen, bekijk ook:

Wat te doen tegen eczeem in het gezicht?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0