Wat is litteken therapie en wanneer doe je dit?
Het komt wel eens voor dat je een litteken hebt op een zichtbare plek of op een plek waar je er last van hebt. In dat geval zou je graag willen dat deze minder zichtbaar is. Hoewel het lastig is om littekens die ouder zijn dan 2 jaar te vervagen, is het niet onmogelijk. Een methode hiervoor is litteken therapie. Dit is een cosmetische ingreep waarbij je littekens verminderd of verbeterd worden. In deze tekst leggen we je uit wat litteken therapie is, wat het doet en voor wie het geschikt is. Ook kijken we naar mogelijkheden om in de tussentijd je littekens goed te verzorgen.
TIP: Op zoek naar een zalf die littekens minimaliseert? Gebruik deze >>
Wat is litteken therapie?
Litteken therapie is een behandeling die gericht is op het verminderen of verbeteren van littekens. Littekens ontstaan als gevolg van een beschadiging van de huid. Dit kan komen door een wond, infectie, operatie of door een brandwond. Ze kunnen overal op het lichaam ontstaan en in allerlei vormen en maten. Soms kan je ook last krijgen van je littekens. Deze zwellen dan op, trekken aan de huid, jeuken, doen pijn of zitten gewoon niet lekker. Het is dan logisch dat je er wat aan wil doen.
Er zijn verschillende vormen van litteken therapie, afhankelijk van het type en de ernst van het litteken (1). Zo heb je:
Massagetherapie
Dit is een manier om de doorbloeding en de elasticiteit van het littekenweefsel te verbeteren. Door het litteken regelmatig te masseren, kan het zachter en soepeler worden. Je kan dit zelfstandig uitvoeren of laten doen door een professional.
Lasertherapie
Dit is een techniek om het litteken te behandelen met een speciale laserstraal. Lasertherapie kan de kleur, de textuur en de hoogte van het litteken veranderen, en ook eventuele bloedvaatjes of pigmentvlekken verminderen. Dit is een professionele behandeling.
Corticosteroïde injecties als litteken therapie
Deze methode is effectief bij dikke littekens. De injecties helpen bij zwellingen omdat ze het litteken platter maken. Ook kan het effectief zijn bij roodheid en jeuk.
Dermal fillers
Deze fillers zijn gel-achtige substanties die onder de huid worden geïnjecteerd. Deze vorm wordt juist gebruikt bij diepe littekens, zoals die van acne.
Chemische peels als litteken therapie
Wanneer je milde littekens wilt behandelen kan je gebruik maken van een chemische peel. Bij deze behandeling wordt de buitenlaag van de huid gepeeled waardoor littekens er vager en lichter uit komen te zien.
Microneedling
Bij microneedling worden er hele kleine naaldjes in de huid geprikt waardoor je het lichaam stimuleert om op die plek meer collageen verbindingen te maken. Het effect hiervan is dat het litteken minder zichtbaar wordt door de vernieuwde huid.
KORTOM:
Litteken therapie wordt gebruikt om littekens te behandelen wanneer je er last van hebt of wanneer je ze minder zichtbaar wil maken. Er bestaan verschillende vormen van deze therapie afhankelijk van de grootte en de ernst van het litteken.
Voor wie is litteken therapie geschikt?
Litteken therapie is in principe voor iedereen geschikt. Dus wanneer je last hebt van een litteken kan je er gebruik van maken. De therapie kan helpen om het uiterlijk en gevoel van de littekens te verbeteren waardoor je al snel beter in je vel zit. Litteken therapie is onder andere geschikt voor mensen met (2):
- Atrofische littekens: Dit zijn littekens die ingezonken of verzonken zijn in de huid, bijvoorbeeld door acne of waterpokken.
- Hypertrofische littekens: Dit zijn littekens die dikker en hoger zijn dan de omliggende huid, bijvoorbeeld door een snijwond of een schaafwond.
- Keloïde littekens: Dit zijn littekens die buiten de grenzen van de oorspronkelijke wond groeien, bijvoorbeeld door een piercing of een vaccinatie.
- Littekens die op hele zichtbare plekken zitten zoals het gezicht, de handen of een ander lichaamsdeel.
Litteken therapie zoals massagetherapie kan je zelfstandig uitvoeren. Voor andere behandelingen kan je het beste contact opnemen met je huisarts of een dermatoloog voor een verwijzing naar een specialist.
Edula® zalf gebruiken tijdens litteken therapie
Wanneer je litteken therapie krijgt, bestaat dit meestal uit een aantal behandelingen met een bepaalde tijd ertussen. In die periode is het belangrijk om goed voor je littekens te zorgen zodat de therapie het beste resultaat geeft. Je kan hiervoor een goede, vette zalf gebruiken zoals Edula® zalf. Deze zalf wordt gemaakt op basis van Calendula (Goudsbloem) extract en is erg effectief omdat het je litteken voedt en hydrateert. Daarnaast heeft het ook nog andere voordelen. Zo helpt Edula® zalf tegen zwellingen, jeuk en pijn en biedt het verlichting waardoor je er minder last van hebt. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.
Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de schone huid en laat het goed intrekken. Het is geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Veilig en natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>