nagel riemen
12 oktober 2023

Wat is het nut van gezonde nagel riemen?

Hoe je handen eruit zien heeft invloed op hoe anderen jou zien. Heb je schone, verzorgde handen, dan krijgen mensen ook al snel een verzorgde indruk van je. Zitten je handen continu onder het vuil? Dan zullen mensen al gauw een andere indruk van je krijgen. Je nagel riemen zijn hier ook een belangrijk onderdeel van. Wanneer je deze goed verzorgd, zullen je nagels en handen er al gauw een stuk beter uit zien. Maar wat zijn nagel riemen nu eigenlijk en welke functie hebben zij? In deze tekst leggen we je dit allemaal en meer uit!

Op zoek naar een zalf die je nagelriemen helpt te verzorgen? Gebruik deze >>

Wat zijn nagel riemen?

Nagelriemen zijn de dunne laagjes huid die de basis van je nagels bedekken. Al je tenen en vingers hebben daarom een nagelriem. Ze hebben een belangrijke functie: ze beschermen je nagels tegen bacteriën, schimmels en vuil. Zonder nagelriem is de matrix van je nagel namelijk onbeschermd. De matrix is het begin van de nagel welke onder de huid groeit. Deze is niet zichtbaar, maar wel heel kwetsbaar. De nagelriem vormt een beschermende laag tussen de huid en de nagel, waardoor er niks bij de matrix terecht kan komen (1) Je nagelriem bestaat uit een dunne laag dode huidcellen en een kleine laag levend weefsel. Ze zijn vrijwel altijd doorzichtig of licht wit/melkachtig van kleur.

KORTOM:
De nagelriem is een dunne laag aan de basis van je nagel dat de nagelmatrix beschermd. 

Wat maakt nagel riemen belangrijk?

Doordat nagel riemen de matrix van je nagel beschermen, zijn ze dus essentieel voor de gezondheid van je nagels. Daarnaast dragen ze ook bij aan de schoonheid van je nagels. Ze helpen te voorkomen dat je een infectie oploopt en ze geven vorm aan je nagels. Wanneer je niet voldoende zorgt voor je nagel riemen, kan dit tot verschillende klachten leiden. Niet alleen van de nagelriem zelf, maar ook van je nagels. Je kan hierdoor klachten krijgen zoals jeuk, pijn, zwellingen of ontstekingen. Je nagels worden vaak ook broos of kwetsbaar en kunnen er doffer uit komen te zien.

Veelvoorkomende klachten

Ondanks dat je nagel riemen een belangrijke functie hebben, zijn ze ook erg kwetsbaar. Je kan er daarom ook snel last van hebben door de volgende factoren:

 • Overmatig knippen, vijlen of duwen van de nagelriemen. Dit kan de huid irriteren, verwonden of infecteren.
 • Te veel contact met water, zeep, schoonmaakmiddelen of andere chemicaliën. Dit kan de huid uitdrogen, barsten of ontsteken.
 • Te weinig hydrateren of voeden van de nagelriemen. Dit kan de huid ruw, hard of schilferig maken.
 • Bijten, pulken of likken aan de nagelriemen. Dit kan de huid beschadigen, infecteren of ontsteken.

KORTOM:
Je nagelriemen zijn erg belangrijk omdat ze bijdragen aan de gezondheid van je nagels en handen. Ze helpen bij het voorkomen van infecties. Wel zijn ze erg kwetsbaar, dus is het belangrijk om ze goed te verzorgen. 

Hoe verzorg je je nagel riemen?

Het is dus erg belangrijk om je nagel riemen zo goed mogelijk te verzorgen. Naast de basis van het schoonhouden van je handen, zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om ze goed te verzorgen:

 • Vermijd overmatig knippen, vijlen of het duwen van je nagels en nagelriemen. Het is prima om ze eens in de zoveel tijd te verzorgen, maar doe dit dan zachtjes en met schone instrumenten. Verder kan je ze het beste zo veel mogelijk met rust laten. (2)
 • Hydrateer en voed je nagelriemen regelmatig. Gebruik een speciale nagelriemcrème, olie, balsem of zalf om ze zacht en soepel te houden.
 • Voorkom uitdroging en/of irritatie. Draag handschoenen wanneer het erg koud en winderig is buiten en draag speciale handschoenen wanneer je met sterke chemicaliën gaat poetsen. Was je handen ook niet te heet en smeer ze niet te vaak in met schadelijke of irriterende stoffen zoals alcohol.
 • Vermijd bijten, pulken, likken of trekken aan velletjes van je nagels en je nagelriemen. Hierdoor kunnen er schadelijke bacteriën bij komen en kunnen je nagelriemen juist gaan irriteren.

Edula® zalf om je nagelriem te verzorgen

Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare en veilige manier om je nagel riemen te verzorgen, dan is Edula® zalf een zeer goede keus. Deze zalf bestaat namelijk voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en het heeft voedende en verzorgende eigenschappen. Dankzij de basis van Goudsbloem, helpt de zalf je nagelriemen te hydrateren en voeden. Daarbij zijn ze ook direct beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf, dankzij de verzorgende factor van de zalf.

Heb je last van irritaties rondom je nagelriem? Ook dan komt Edula® zalf goed van pas. Het is namelijk erg efficiënt tegen jeuk, zwellingen, pijn en roodheid. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de (schone) nagelriem en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

 • Geschikt voor alle huidtypen
 • 100% natuurlijk
 • Hydraterend en vochtvasthoudend
 • Geschikt voor alle leeftijden
 • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is het nut van littekenweefsel massage?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0