litteken soepel maken
17 september 2021

Hoe je een litteken het beste soepel kunt maken

Iedereen heeft wel een litteken. Bijvoorbeeld door een operatie of een ongeluk(je). Naast dat het ontsierend kan zijn geeft het bij sommige mensen nauwelijks problemen. Terwijl anderen klachten kunnen ervaren zoals jeuk of pijn. Vaak heeft dit er ook mee te maken dat een litteken stug is. Niks aan te doen denk je? Jawel hoor, in het volgende artikel vertellen we je meer over hoe je een litteken soepel kunt maken.

TIP: Zoek jij de beste zalf om een litteken te versoepelen? Gebruik deze >>

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid die het gevolg is van genezing na een wond. Bij de genezing van een wond wordt de huid hersteld met bindweefsel. Echter hersteld dit nooit zoals het oorspronkelijke weefsel. Waardoor er meestal een zichtbare afwijking zal vormen. Wanneer alleen de bovenste laag (de opperhuid) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere huidlagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt. Bij een litteken duurt het maximaal 2 jaar tot deze uitgerijpt is. In die periode kan je nog invloed uitoefenen op het uiterlijk. Daarna kan je alleen nog de klachten verminderen of verhelpen.

KORTOM:
Wanneer alleen de bovenste huidlaag beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere lagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt

Soorten littekens

Er zijn verschillende soorten littekens met verschillende oorzaken. Welke dat zijn lees je in het blog ‘Hoe je littekens het beste kunt behandelen’. Wat voor een soort litteken je uiteindelijk krijgt ligt aan hoe deze is ontstaan. Zo zal een litteken na een operatie bijvoorbeeld heel anders zijn dan een litteken veroorzaakt door een brandwond. Daarnaast hecht de ene arts een wond weer wat netter als de ander en bovendien is het genezingsproces ook van grote invloed op het uiteindelijke eindresultaat.

KORTOM:
Het genezingsproces van een litteken kan van grote invloed zijn op het uiteindelijke eindresultaat

Een litteken soepel maken met Edula® zalf

Zelfs jaren later kunnen littekens weer klachten geven zoals stugheid. Wanneer je een vers litteken hebt is dat logisch, want deze is nog bezig met herstellen. Er is een tekort aan vocht in de beschadigde huid en de nieuwe cellen hebben veel vocht nodig. Dit onttrekken ze ook deels aan de huid eromheen.

Een tekort aan vocht is precies dezelfde rede dat een ouder litteken weer klachten kan geven. Het tekort treed weer op, waardoor de balans in de huid verstoord raakt. Je dient je huid en litteken dus te hydrateren, waardoor het tekort aan vocht aangevuld wordt. Daarnaast houdt je zo een litteken soepel.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je litteken weer wordt gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen.

Gebruik:

Om het herstelproces van een litteken te optimaliseren is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met het gebruik van Edula® zalf. Het geeft je litteken een boost om zo goed mogelijk te genezen. Breng Edula® zalf 2 á 3 maal daags aan op het litteken en je zult zien dat het snel veel soepeler zal worden. Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Verdere tips om een litteken soepel te maken

  • Masseren
    Je huid kan verkleefd, verdikt of verhard zijn. Dit zal na verloop van tijd verminderen. Echter kan je het herstel van je litteken wel verbeteren doormiddel van massage. Massage zorgt er namelijk voor dat de doorbloeding in en rondom het litteken verbeterd. Hierdoor zal het soepeler en zachter aanvoelen en kan eventueel ook pijn en jeuk worden verminderd. Hou er wel rekening mee dat een litteken eerst een aantal weken dient te herstellen alvorens je start met massage.
  • Chemische peelings
    Bij een peeling worden oude huidcellen verwijderd waardoor nieuwe huidcellen aan de oppervlakte komen. Hierdoor kan de conditie van een litteken verbeteren. Een litteken voelt na de behandeling zachter en egaler aan. Lees hier meer over chemische peelings.
  • Opletten in de zon
    Je huid kan door invloed van de zon uitdrogen, dit kan dus ook van invloed zijn op een litteken. Een litteken is extra gevoelig voor Uv-straling. Bescherm je huid dus met zonnebrandcrème, bij voorkeur met een hoge beschermingsfactor.
  • Let op je voeding
    Goede voeding is van belang bij alle fasen van het wondgenezingsproces. Een tekort aan vitamine C kan het genezingsproces belemmeren.(1) Ook voldoende water is van belang zodat je huid niet uitdroogt. 1,5 tot 2 liter per dag wordt aangeraden.

Litteken soepel maken met Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Puist littekens – Hoe ontstaan ze en wat kan je ertegen doen? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0