geïrriteerde huid
28 november 2023

Last van een geïrriteerde huid? Dit kan je ertegen doen!

Je hebt vast wel eens last van jeuk, een pijnlijk plekje of een vervelende uitslag. Je kan dan zeggen dat je een geïrriteerde huid hebt. Een geïrriteerde huid is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken en symptomen kan hebben. Hoewel het vrijwel altijd onschuldig is, kan het natuurlijk erg vervelend zijn. Daarom leggen we je vandaag alles uit over huidirritatie, waarom je er soms last van krijgt en wat je ertegen kan doen. Lees snel verder!

TIP: Ben je op zoek naar een effectief middel tegen een geïrriteerde huid? Gebruik dan deze >>

Wat is een geïrriteerde huid?

Omdat er veel verschillende soorten huidirritatie zijn, is het lastig om er een vaste definitie aan te geven. Toch kan je een algemene betekenis eraan geven. Een geïrriteerde huid is namelijk een huid die rood, droog, schilferig, jeukend of pijnlijk aanvoelt. Bij een jeukende huid wordt er ook wel gesproken van pruritus. Afhankelijk van de oorzaak, kunnen de uitingen ook verschillen. In veel gevallen ontstaat de irritatie door contact met een stof, een infectie, insectenbeten, allergie, een ziekte of een (tijdelijke) beschadiging van de huid. Het kan overal op je lichaam voorkomen. Soms is het plaatselijk, maar in andere gevallen verspreidt het zich over je gehele lichaam.

In vrij zeldzame gevallen kan een geïrriteerde huid een teken zijn van een ernstigere onderliggende ziekte. Denk hierbij aan diabetes, een aandoening aan de schildklier of een slechter werkende lever of nieren (1). Ook tijdens de zwangerschap kan je soms te maken krijgen met huidirritatie en jeuk als gevolg van de zwangerschap. Dit is na de bevalling meestal vrij snel over.

Hoe identificeer je een geïrriteerde huid?

Een geïrriteerde huid kun je meestal herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Roodheid of verkleuring
  • Droogheid en een schraal aanvoelende huid
  • Schilfers en/of korstjes
  • Jeuk
  • Een branderig gevoel
  • Zwellingen en bultjes
  • Kleine wondjes
  • Bloedingen of juist pus
  • Kleine blaren of blaasjes

KORTOM:
Iedereen heeft wel eens last van een geïrriteerde huid. Dit ontstaat meestal door contact met een stof of schade aan de huid. Je kan het herkennen aan verschillende symptomen, waaronder roodheid, droogheid, jeuk en een brandend gevoel. 

Waarom krijgen sommige mensen sneller last van hun huid?

Het kan best zo zijn dat jij continu last hebt van irritatie op je huid terwijl je partner nauwelijks jeuk of uitslag lijkt te krijgen. Dit voelt natuurlijk heel oneerlijk, maar er is vaak wel een verklaring voor. Sommige mensen hebben namelijk een gevoeligere huid waardoor zij sneller last krijgen van huidirritatie (2). Daarnaast spelen ook genetische factoren een rol. Heb jij in je familie veel mensen met een gevoelige huid? Dan is de kans op een geïrriteerde huid bij jou ook groter. Ook is het goed om te kijken naar andere factoren zoals de omgeving. Wanneer je samenwoont, valt dit al snel weg, maar als je apart woont kan het ook zijn dat de andere persoon een andere blootstelling heeft aan bepaalde stoffen dan jij. Ook kunnen sommige leefstijlfactoren, zoals stress, roken, alcohol, voeding of medicijngebruik, invloed hebben op de conditie van de huid.

KORTOM:
Iedereen is anders, daarom kan het best zijn dat jij sneller last hebt van irritatie dan je partner. Dit heeft te maken met de gevoeligheid van je huid, erfelijkheid, omgevingsfactoren en levensstijl. 

Edula® zalf bij een geïrriteerde huid

Wanneer je regelmatig last hebt van een geïrriteerde huid is het natuurlijk erg vervelend en kan het ook belemmerend zijn. Gelukkig hebben wij een goede oplossing hiervoor: Edula® zalf. Deze natuurlijke zalf is ontwikkeld in samenwerking met farmaceuten en dermatologen en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf heeft zich in die bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product.

Edula® zalf is namelijk heel voedend en helpt bij het hydrateren van de huid. Daarnaast is het effectief tegen jeuk, zwellingen, een brandend gevoel en bultjes. Het kalmeert de huid en verzorgt het tegelijkertijd! Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de schone huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Wat kan je nog meer doen tegen huidirritatie?

Naast het gebruik van Edula® zalf kan je ook nog andere dingen ondernemen om de kans op huidirritatie te verminderen of om een geïrriteerde huid helemaal te voorkomen. Dit zijn dingen zoals:

  • Vermijd contact met stoffen waar je allergisch of gevoelig voor bent.
  • Gebruik alleen milde zeep en warm, maar niet heet, water om je lichaam mee schoon te maken. Vermijd irriterende cosmetica.
  • Dep je huid droog in plaats van wrijven.
  • Draag katoenen of zijden kleding, die de huid niet irriteert of schuurt. Was je kleding regelmatig en draag kleding zoals sokken maar één keer. Gebruik ook een wasmiddel/wasverzachter die speciaal voor de gevoelige huid is.
  • Bescherm je huid tegen de weersomstandigheden en smeer je huid altijd in met zonnebrandcrème, ook in de winter.
  • Krab of wrijf niet aan je huid, want dat kan de huid verder beschadigen en infecteren.
  • Drink voldoende water, om je huid gehydrateerd te houden.
  • Eet een gebalanceerd dieet en vermijd overmatig alcoholgebruik en roken.
  • Verminder stress, door ontspanningsoefeningen, meditatie, yoga of hobby’s te doen.
  • Gaat de irritatie niet over? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Neem dan contact op met je huisarts of een dermatoloog.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is neurodermitis en hoe kan je dit behandelen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0