stressvlekken
13 juli 2023

Dit is wat je kan doen tegen stressvlekken

Iedereen heeft wel eens last van een stressvolle situatie. Of het nu gaat om een spannende presentatie of een volgepropte agenda, dat is heel normaal. Bij langdurige stress kan je echter last krijgen van verschillende klachten waaronder stressvlekken. Dit zijn plekjes op het lichaam en in het gezicht die ontstaan tijdens stressvolle periodes. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn en nog meer stress opleveren, daarom vertellen wij je graag wat je ertegen kan doen. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die helpt om de huid te kalmeren? Gebruik deze >>

Hoe ontstaan stressvlekken?

Stressvlekken zijn rode, jeukende of pijnlijke plekken op de huid die kunnen ontstaan door emotionele of fysieke stress. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar bevinden zich meestal op het gezicht, de nek, de borst of de armen. Stressvlekken zijn geen ernstige aandoening, maar ze kunnen wel vervelend of ontsierend zijn.

De precieze oorzaak van stressvlekken is (naast stress zelf) nog onbekend, maar er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen. Een van de mogelijke oorzaken is dat stress het immuunsysteem verzwakt, waardoor de huid gevoeliger wordt voor ontstekingen en infecties. Een andere mogelijke oorzaak is dat stress de bloedvaten verwijdt, waardoor er meer bloed naar de huid stroomt en deze roder wordt. Ook maakt je lichaam meer cortisol aan wanneer je gestrest bent en cortisol kan op z’n beurt weer bijdragen aan ontstekingen die zorgen voor de rode vlekken op je huid (1).

KORTOM:
Stressvlekken zijn rode, jeukende en soms zelfs pijnlijke plekken die op de huid ontstaan door fysieke of emotionele stress. Ze kunnen vrijwel overal voorkomen. De exacte oorzaak van stressvlekken is nog onduidelijk, maar ze zouden kunnen ontstaan door een zwakker immuunsysteem, verwijde bloedvaten of een hoger cortisolgehalte in je bloed. 

Wat kan je doen tegen stressvlekken?

Natuurlijk is het heel vervelend wanneer je last hebt van uitslag door stress. Dit helpt vaak ook niet mee om de stress te verminderen. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kan nemen om de stressvlekken te verminderen. Deze stappen bestaan uit zowel mentale als fysieke veranderingen. Wij hebben ze voor je op een rij gezet.

Fysieke veranderingen:

 • Vermijd cosmetische producten met irriterende stoffen.
 • Probeer van de plekken af te blijven, ook wanneer deze jeuken.
 • Smeer de stressvlekken in met een goede, vette zalf zonder parfum.
 • Vermijd strakke, synthetische kleding en draag juist loszittende en ademende kleding.

Mentale veranderingen:

 • Doe ontspanningsoefeningen om meer tot rust te komen.
 • Probeer de oorzaak van de stress te achterhalen en zet stappen om de druk te verlagen. Denk hierbij aan een langere deadline, het verplaatsen van afspraken of bepaalde dingen afzeggen die niet nodig zijn.
 • Probeer dagelijks iets te doen waar je blij van wordt, zo ontspan je ook.

Edula® zalf bij stressvlekken

Eén van bovenstaande tips was om een vette zalf op de stressvlekken te smeren om de klachten te verminderen. Een uitstekende zalf hiervoor is Edula® zalf. Deze zalf wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt en het is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten. Edula® is een natuurlijke zalf op basis van Calendula extract (Goudsbloem). Het is geschikt voor alle huidtypen en voor alle leeftijden.

Edula® zalf voedt de huid en creëert een vetlaagje dat de huid ook helpt om gehydrateerd te blijven. Daarnaast zorgen de Calendula eigenschappen ervoor dat de huid gekalmeerd wordt en dat klachten zoals jeuk, pijn en bultjes verminderen. Breng de zalf twee tot driemaal daags aan op de stressvlekken en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Litteken camouflage: Dit is hoe je jouw litteken het beste kan verzorgen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0