neurodermitis
22 november 2023

Wat is neurodermitis en hoe kan je dit behandelen?

Heb je wel eens last van eczeem of contact dermatitis? Dan kan dat natuurlijk erg vervelend zijn. Wanneer je echter vreselijke jeuk hebt dat niet op lijkt te houden? Dan kan er sprake zijn van neurodermitis. Dit is een vorm van eczeem dat gekenmerkt wordt door vreselijke jeuk. Het is geen fijne aandoening en daarom is het belangrijk om te weten wat het is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kan doen.

TIP: Ben je op zoek naar een effectief middel tegen neurodermitis? Gebruik dan deze >>

Wat is neurodermitis?

Neurodermitis is een vorm van eczeem waar ongeveer 12% van de wereldbevolking last van heeft. Het wordt gekenmerkt door een intense jeuk op bepaalde plekken van het lichaam. Het wordt ook wel lichen simplex chronicus genoemd (1). Waar de meeste standaard eczeemsoorten zich overal op het lichaam kunnen bevinden, is neurodermitis vaak slechts aanwezig in één of twee plekken die vlak naast elkaar zitten. Deze huidaandoening verdwijnt meestal niet uit zichzelf en langdurig krabben kan gevolgen hebben voor de zenuwen in de huid (2). Neurodermitis is niet besmettelijk of gevaarlijk. Het is vooral een vervelende sensatie.

Symptomen

Neurodermitis komt vooral voor op plekken waar je makkelijk bij kan om te krabben. Denk hierbij aan de handen, voeten, benen, armen, schouders, nek en de hoofdhuid. In sommige gevallen komt het ook voor op de oogleden of rondom de genitaliën. Eén van de grootste kenmerken van deze vorm van eczeem is de extreme jeuk en de moeite die het kost om de jeuk te weerstaan. Dr. Gil Yosipovitch, een professor van de Miami Itch Center, heeft een hersenscan gedaan bij mensen met deze huidaandoening waaruit bleek dat het krabben van de plekken het “beloningsgedeelte” van de hersenen activeerde. De jeuk kan continu zijn, maar het kan ook af en aan voorkomen. Vaak voel je de jeuk het meeste wanneer je je probeert te ontspannen.

Andere kenmerken van neurodermitis zijn een lederachtige plek op de huid waar het eczeem zich bevindt. Vaak zie je ook de lijnen van je huid meer en kan het gaan schilferen. Soms verkleurd deze plek ook en lijkt het bruin, rood, of grijzig.

KORTOM:
Neurodermitis is een vorm van eczeem welke gekenmerkt wordt door extreme aanhoudende jeuk. Het is een erg vervelende, maar niet besmettelijke huidaandoening waar je veel last van kan hebben. Het komt vooral voor op plekken waar je makkelijk kan krabben. 

Wie krijgt er last van neurodermitis?

Over het algemeen krijgen vooral volwassenen tussen de 30 en 50 last van neurodermitis. Van deze personen zijn er vooral vrouwen met een geschiedenis van eczeem of contact dermatitis die hier last van krijgen. De exacte oorzaak van de aandoening is onbekend, maar het wordt vaak gezien in combinatie met andere huidaandoeningen.

Het kan mogelijk erfelijk zijn. Veel mensen die neurodermitis hebben, hebben ook enige vorm van een andere huidaandoening in de familie. Dit hoeft niet altijd eczeem te zijn, maar het kan ook juist om psoriasis en rosacea gaan.

Naast erfelijkheid en het hebben van een andere huidaandoening, spelen angststoornissen en stress ook een rol bij het ontstaan van de aandoening. Wanneer je langdurig stress of angst ervaart, kan je lichaam hierop reageren door neurodermitis te ontwikkelen (1,2).

KORTOM:
Neurodermitis komt vooral voor bij mensen tussen de 30 en 50. Binnen deze groep zie je het het meeste bij vrouwen met een geschiedenis van huidaandoeningen. Ook kan het erfelijk zijn en kan het mogelijk ontstaan door een angststoornis of stress. 

Hoe kan je deze huidaandoening het beste behandelen?

Neurodermitis is een chronische aandoening. Dit houdt in dat het nooit helemaal zal verdwijnen. Wel zijn er een aantal stappen die je kan nemen om de klachten zo veel mogelijk te verminderen en om de symptomen te onderdrukken. Dit zijn dingen zoals (3):

  • Je nagels kort houden. Als je dan toch krabt aan de plek, is de kans op contact met (schadelijke) bacteriën erg klein en zal het minder snel gaan irriteren.
  • De plek bedekken. Hoewel het soms erg jeukt, kan het soms helpen om de plekken met neurodermitis te bedekken. Dit voorkomt dat je er makkelijk aan gaat zitten waardoor je de plekken niet erger kan maken door te krabben.
  • Stress verminderen. Als de klachten bij jou ontstaan door stress, kan je ze ook weer verminderen door je stressniveau te verlagen. Probeer dus, waar mogelijk, om stressvolle gebeurtenissen te vermijden of om ermee om te leren gaan door middel van ontspanningsoefeningen.
  • Geen blootstelling aan irriterende stoffen of extreme temperaturen. Dingen zoals chemische middelen (schoonmaken) of extreme temperaturen kunnen huidaandoeningen verergeren. Het beste kan je deze zo veel mogelijk vermijden. Douche dus niet te heet, maar gebruik comfortabel warm water. En gebruik handschoenen bij het schoonmaken.
  • Neem contact op met een dermatoloog. Blijven de klachten aanhouden en krijg je geen verlichting? Maak dan een afspraak bij een dermatoloog om te kijken naar een mogelijk behandelplan of een medicatie zalf dat helpt tegen chronisch eczeem.

Edula® zalf bij neurodermitis

Hoewel neurodermitis chronisch is en het niet snel uit zichzelf verdwijnt, zijn er wel dingen die je kan doen om de klachten te verminderen. Naast bovenstaande tips kan je er ook voor kiezen om een vette zalf zoals Edula® zalf te smeren. Deze zalf is op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract en helpt om de huid te voeden, hydrateren en kalmeren. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product.

Edula® zalf is effectief bij roodheid, droge huid, jeuk, zwellingen en pijn. Het kan verlichting bieden door het op de jeukende plek te smeren en het voedt de huid tegelijkertijd, waardoor deze minder droog aanvoelt. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Edula® zalf is geschikt voor alle huidtypen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Kan je huiduitslag door hooikoorts krijgen en hoe los je het op?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0