huiduitslag door hooikoorts
17 november 2023

Kan je huiduitslag door hooikoorts krijgen en hoe los je het op?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen van bomen, grassen of planten. Het kan verschillende klachten veroorzaken, zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en benauwdheid. Maar wist je dat hooikoorts ook huiduitslag kan veroorzaken? In dit artikel leggen we uit hoe huiduitslag door hooikoorts ontstaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

TIP: Ben je op zoek naar een effectief middel tegen uitslag door hooikoorts? Gebruik dan deze >>

Kan je huiduitslag door hooikoorts krijgen?

Omdat hooikoorts een vorm van een allergie is, waar je immuunsysteem op reageert, kan je ook last van uitslag krijgen. Wanneer je lichaam in contact komt met allergenen, maakt deze namelijk histamine aan. Hoewel histamine helpt om de allergenen uit je lichaam te verwijderen, veroorzaakte het ook wel eens ontstekingsreacties. Bij sommige van deze reacties kan je ook uitslag krijgen. (1)

Hoe herken je huiduitslag door hooikoorts?

Je kan verschillende vormen van huiduitslag door hooikoorts krijgen. Dit is afhankelijk van de plek en de ernst van de allergie. De meest voorkomende reacties van de huid zijn:

  • Netelroos: Dit zijn rode, jeukende bultjes of zwellingen op de huid, die lijken op brandnetelsteken. Vandaar de naam netelroos. Je kan ze op elke plek krijgen, maar vaak zitten ze op je torso, je armen of je benen. De bultjes en zwellingen kunnen na een paar uur uit zichzelf verdwijnen, maar soms houden ze langer aan.
  • Atopisch eczeem: Dit is een chronische huidaandoening, die gekenmerkt wordt door droge, schilferige en rode plekken op de huid, die erg kunnen jeuken. Je kan atopisch eczeem vanaf de geboorte hebben, maar in sommige gevallen wordt het erger bij allergieën. Het komt vaak voor bij mensen met een erfelijke aanleg voor eczeem. De plekken bevinden zich meestal in de plooien van de huid, zoals de oksels, ellebogen, knieën, achter de oren of op de nek. Toch kunnen ze ook op andere plekken voorkomen in ernstigere gevallen, zoals bij de borsten, het gezicht of op de handen. (2)
  • Contacteczeem: Dit doet precies wat de naam doet verwachten: de ontsteking ontstaat na direct contact met de allergenen. De huid wordt dan rood, zwelt op en voelt warm en pijnlijk aan. In enkele gevallen ontstaan er dan ook blaasjes en korstjes. Je kan contacteczeem vooral op de handen, het gezicht of de hals vinden, maar het kan ook ontstaan op andere lichaamsdelen. Dit is geheel afhankelijk van de soort allergenen waarmee je in contact komt.

Hoe behandel je hooikoorts?

De beste en, in principe, makkelijkste manier om huiduitslag door hooikoorts te voorkomen is door je blootstelling aan pollen te vermijden. Je kan dit doen met de volgende tips:

  • Let op de pollenkalender en vermijd veel contact met pollen op de momenten dat ze het meeste aanwezig zijn.
  • De ramen en deuren gesloten te houden, vooral op warme en winderige dagen.
  • Bescherm je ogen tegen pollen door een (zonne)bril te dragen
  • Was regelmatig je kleding om blootstelling aan pollen te vermijden.
  • Gebruik een haarkap of handdoek, of was je haren voordat je gaat slapen om te voorkomen dat er pollen in je bed terecht komen.
  • Gebruik een luchtfilter of bevochtiger in huis om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wanneer je wel al in contact bent gekomen met de pollen, kan je ervoor kiezen om je huid te kalmeren met een koele, natte doek of kompres. Dit helpt bij het verminderen van de zwelling. Je kan ook een antihistamine medicijn nemen op recept of via de drogist. Deze kan helpen bij het verminderen van de klachten (3).

Edula® zalf bij huiduitslag door hooikoorts

Hoewel huiduitslag door hooikoorts over het algemeen een onschuldig symptoom is, kan het natuurlijk wel erg vervelend zijn. Naast het toedienen van een kompres en het nemen van antihistamine medicatie, is er nog iets wat je kan doen om de klachten te verminderen: het smeren van een vette en natuurlijke zalf. Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een goudsbloem extract. Het is bovendien ook goed geschikt om te gebruiken bij hooikoorts uitslag. Deze zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product.

Edula® zalf helpt je huid te hydrateren en voeden en beschermt je tegen jeuk, zwellingen en pijn. Daarnaast is het erg effectief bij eczeem en andere huidaandoeningen zoals psoriasis en rosacea. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Gebruik hierbij eventueel een steriel gaasje om de huid te beschermen tegen contact met je kleding of andere stoffen. Het is geschikt voor elke leeftijd en elk huidtype. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat kan je doen aan velletjes op je neus en voorhoofd?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0