droge huid door medicijnen
6 december 2023

Kan je last krijgen van een droge huid door medicijnen?

Een droge huid kan vanwege verschillende redenen ontstaan. Eén van die redenen is medicijngebruik. Bepaalde medicijnen kunnen een reactie veroorzaken waardoor je last krijgt van een drogere huid. Wij vertellen je in deze tekst meer over hoe een droge huid door medicijnen ontstaat en hoe je dit het beste kan behandelen.

TIP: Op zoek naar een effectieve zalf bij een droge huid door medicijnen? Gebruik dan deze >>

Kan je een droge huid door medicijnen krijgen?

Ja, dat kan. Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat ze de huid uitdrogen. Dit komt doordat ze de aanmaak of de werking van het natuurlijke vetlaagje van de huid verminderen. Dit vetlaagje beschermt de huid tegen vochtverlies en invloeden van buitenaf. Als het vetlaagje verstoord wordt, kan de huid droog, schilferig, gevoelig en jeukend worden (1).

Welke medicijnen veroorzaken een droge huid?

Sommige medicijnen geven een grotere kans op een droge huid dan anderen. De medicijnen die het meest een droge huid opleveren zijn (2, 3):

  • Diuretica (plaspillen): deze medicijnen zorgen ervoor dat het lichaam meer vocht uitscheidt. Vaak gebeurt dit via de urine, maar soms ook via zweet. Door het vochtverlies kan je huid uitdrogen.
  • Retinoïden: dit zijn medicijnen die afgeleid zijn van vitamine A. Ze worden vooral gebruikt voor de huid, zoals bij behandeling van acne, psoriasis en zelfs bepaalde vormen van kanker. Doordat ze invloed op de groei en vernieuwing van de huidcellen hebben, kan dit bijdragen aan het uitdrogen van de huid.
  • Statines: deze helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte van je bloed. Ze kunnen de productie van talg (huidvet) verminderen, waardoor de huid droger wordt.
  • Hormonen: deze beïnvloeden de hormoonhuishouding van je lichaam. Ze worden voor verschillende doeleinden ingezet, zoals voor anticonceptie, de menopauze, schildklierproblemen, genderbehandelingen en aandoeningen. Doordat je hormoonbalans opeens verandert, kan dit ook invloed hebben op de talgproductie van je huid waardoor je huid kan uitdrogen.
  • Celgroeiremmende middelen: dit zijn medicijnen die de groei van kankercellen remmen. Ze worden gebruikt voor chemotherapie en immunotherapie. Ze kunnen de huid beschadigen en uitdrogen, waardoor de huid gevoeliger wordt.

KORTOM:
Er zijn verschillende medicijnen die invloed hebben op de droogheid van je huid. Dit zijn medicijnen zoals diuretica, statines, hormonen, celgroeiremmende middelen en retinoïden. 

Hoe behandel je een droge huid?

Een droge huid kan verschillende klachten met zich meebrengen zoals jeuk, een trekkend gevoel, schilfers, of zelfs pijn. Het beste is om in deze gevallen van medicatie te wisselen als dit mogelijk is. Vaak bestaat er een alternatief welke je via de huisarts kan verkrijgen die andere bijwerkingen heeft. Wanneer dit niet mogelijk is, zijn er nog een aantal tips die je kan volgen om de klachten te verminderen.

  • Gebruik zo min mogelijk zeep, shampoo en lotions op basis van alcohol. Als je zeep en shampoo gebruikt, kies dan producten speciaal voor de droge- en gevoelige huid. Deze helpen namelijk om de huid gehydrateerd te houden.
  • Vermijd heet douchen of baden en doe dit niet te vaak. Je kan je tussendoor met een washandje wassen zonder je hele lichaam met water te bedekken.
  • Bescherm je huid goed tegen weersomstandigheden zoals de zon, koude en gure wind en sneeuw en regen. Smeer je huid ook altijd in met zonnebrandcrème, ook in de winter.

Edula® zalf

Wanneer je niet van medicatie kan wisselen, is dit natuurlijk erg vervelend. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop je jouw huid kan beschermen tegen uitdroging. Edula® zalf is hier een goede oplossing voor. Deze zalf helpt namelijk niet alleen om je huid te hydrateren, maar ook om deze te herstellen waardoor hij in het vervolg minder snel uitdroogt.

Edula® zalf is gemaakt op basis van een Calendula extract (Goudsbloem). Het is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf is geschikt voor alle huidtypen en brengt een beschermend laagje aan op de huid welke je helpt te beschermen tegen uitdroging. Tegelijkertijd voedt de zalf de huid en helpt hij je te beschermen tegen jeuk, bultjes, pijn en irritatie. Ook is het erg effectief bij aandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Gebruik eventueel een steriel gaasje om te voorkomen dat je kleding aan de zalf plakt. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Jeuk over het hele lichaam: Wat doe je eraan?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0