aardbeineus behandelen
23 januari 2024

Hoe moet je een aardbeineus behandelen?

Heb je last van een rode, bobbelige en verdikte neus? Dan heb je misschien een aardbeineus, ook wel rhinophyma genoemd. Dit is een huidaandoening waarbij je vrijwel alleen klachten op en rondom je neus hebt. Dit kan natuurlijk erg vervelend zijn, daarom leggen wij je in deze tekst uit wat een aardbeineus is en hoe je je aardbeineus behandelen kan.

TIP: Op zoek naar een product tegen symptomen van een aardbeineus? Gebruik dan deze >>

Wat is een aardbeineus?

Een aardbeineus is een vorm van rosacea, een chronische ontsteking van de huid in het gezicht. Deze vorm komt echter alleen op de neus voor, zoals de naam al doet vermoeden. Bij een aardbeineus groeien de bindweefsel en talgklieren in de neus, waardoor de huid dikker en bobbelig wordt. Het kan voorkomen dat de neus een beetje zwelt en verkleurd tot een rode of paarse kleur. Vaak zie je de ontstekingen alleen op de onderste helft van de neus, bij de neusvleugels en de neuspunt. (1)

De exacte oorzaak van een aardbeineus is niet bekend, maar er lijkt een erfelijke aanleg te zijn. Hoewel het soms ook een “whiskeyneus” wordt genoemd, heeft het niks te maken met het consumeren van alcohol. Wel kunnen de klachten versterkt worden door factoren zoals warmte, hete voedingsmiddelen, zonlicht, medicatie en blootstelling aan kou en wind.

Wie krijgen er last van aardbeineus?

Hoewel rosacea vooral voorkomt bij vrouwen, zie je een aardbeineus juist vaker bij mannen (2). Vaak zie je aardbeineus klachten pas ontstaan nadat een persoon al eerdere rosacea klachten en verschijnselen heeft gehad. Dit gebeurt het meeste tussen mensen met een leeftijd tussen de 25 en 50 jaar.

Bepaalde groepen hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van rhinophyma. Dit zijn groepen:

  • Een Ierse, Engelse, Schotse, Oost-Europese of Scandinavische achtergrond hebben
  • Een lichte huidskleur hebben
  • Met een geschiedenis van rosacea in de familie

KORTOM:
Een aardbeineus (of rhinophyma) is een vorm van rosacea dat alleen de neus aantast. Het bindweefsel en de talgklieren groeien hierbij in de neus, waardoor de huid dik en bobbelig wordt. Het is een chronische aandoening waar vooral mannen last van krijgen. De exacte oorzaak is onbekend. 

Kan je een aardbeineus behandelen?

Rosacea is een chronische aandoening wat inhoudt dat het nooit 100% verholpen kan worden. Toch betekent dit niet dat je continu last hebt van de klachten. Klachten duren over het algemeen tussen een aantal dagen en een aantal weken. Ze kunnen opspelen door externe factoren, maar ook door stress. Wel is het vaak zo dat de klachten in de loop van de jaren verergeren. Daarom is het belangrijk om je aardbeineus te behandelen (3).

Een dermatoloog kan een aardbeineus behandelen door het overtollige weefsel te verwijderen. Dit kan op verschillende manieren, zoals met dermabrasie, elektrocoagulatie of lasertherapie. Bij dermabrasie en elektrocoagulatie wordt het weefsel met een soort mechanische of elektrische schaaf verwijderd. Bij lasertherapie wordt het weefsel met een gerichte lichtstraal verdampt. Door deze technieken wordt de huid van de neus gladder en krijgt de neus uiteindelijk haar natuurlijke vorm terug.

Je kan, voordat je aan een dermatologische behandeling begint, ook kiezen om de klachten zelfstandig te verminderen of beperken. Dit kan je doen door te letten op je voeding. Probeer producten te vermijden die de bloedvaten verwijden, zoals alcohol, koffie en bepaalde specerijen. Daarnaast is het ook belangrijk om te ontdekken welke factoren je klachten verergeren en deze proberen te vermijden.

KORTOM:
Aardbeineus is, net als rosacea, chronisch en kan in de loop der jaren steeds terugkomen. Ook kunnen de klachten op den duur verergeren. Je kan aardbeineus behandelen via een dermatoloog, maar je kan zelf ook proberen de klachten te verminderen door bepaalde producten te vermijden. 

Edula® zalf gebruiken om aardbeineus behandelen

Naast het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en het beschermen van je huid bij verschillende weersomstandigheden, kan je ervoor kiezen om je aardbeineus te behandelen met een zalf. Je wil hierbij juist gebruik maken van een zalf dat helpt om de huid te hydrateren en soepel te houden. Dan is het een stuk lastiger voor de huid om te verdikken namelijk. Edula® zalf is daarom een ideale zalf om te gebruiken bij het behandelen van aardbeineus klachten. Ook nadat je een medische behandeling hebt ondergaan helpt Edula® zalf bij het herstellen van de huid.

Edula® zalf wordt gemaakt op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract en het is geschikt voor alle huidtypen. De zalf voedt de huid en helpt om deze te hydrateren. Daarnaast is het erg effectief bij klachten van pijn, roodheid, zwellingen en jeuk. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is goed voor je gezicht wanneer het om je huid gaat?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0