wat is collageen
25 augustus 2023

Wat is collageen en wat doet het voor je lichaam?

Je hebt vast wel eens de term “collageen” voorbij horen of zien komen. Het staat ook op veel verschillende cosmetica verpakkingen in de winkel. Maar wat is collageen nu precies en wat maakt het zo belangrijk? In deze tekst leggen we je uit wat collageen is en wat het doet voor ons lichaam. Ook kijken we naar de vraag of het nodig is om collageen supplementen te slikken en wat je verder nog kan doen voor je huid.

TIP: Op zoek naar een zalf die helpt bij een jeugdige uitstraling? Gebruik deze >>

Wat is collageen?

Collageen is een lijnvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Er zijn in totaal meer dan 28 verschillende typen collageen, maar type I t/m IV zijn verreweg het belangrijkst en meest voorkomend in het menselijk lichaam. Van het totale aantal collageen is wel 90% het type I (1).

Collageen bestaat uit lange ketens van aminozuren, die op hun beurt zijn opgebouwd uit koolstof, zuurstof en waterstof. Collageen bevat specifieke aminozuren, zoals glycine, proline, hydroxyproline en arginine. Deze aminozuren vormen een spiraalvormige structuur, die de basis vormt voor collageenvezels (2). Collageenvezels zijn sterk, flexibel en elastisch. Ze geven structuur en steun aan verschillende weefsels in ons lichaam, zoals de huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden.

KORTOM:
Collageen is een eiwit dat zeer belangrijk is voor het bindweefsel binnen ons lichaam. Het bestaat uit lange ketens van aminozuren die sterk, flexibel en elastisch zijn. Hierdoor geven ze structuur aan verschillende weefsels van ons lichaam. 

Wat doet collageen voor ons lichaam?

Collageen heeft verschillende functies in ons lichaam, afhankelijk van het type en de locatie. Hier zijn enkele functies die collageen binnen ons lichaam heeft (3):

  • Het verstevigt de huid en houdt het elastisch. Dit helpt op z’n beurt ook tegen rimpels, fijne lijntjes en/of huidverslapping.
  • Littekenweefsel bestaat uit collageen. De bindweefselcellen in de huid maken dit nieuwe weefsel aan om een wond te sluiten.
  • Collageen draagt bij aan sterke botten. Ook helpt het de botten te beschermen tegen breuken en slijtage.
  • Het ondersteunt de mobiliteit van onze gewrichten en helpt om ze te stabiliseren.
  • Het helpt onze spieren sneller te herstellen en om soepel te blijven. Ook stimuleert het nieuwe spiergroei en het versterken van de spieren.
  • Collageen houdt de haren en nagels gezond en stevig.

Helaas is collageen niet eeuwig in ons lichaam aanwezig. Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van ervan af. De natuurlijke veroudering van ons lichaam leidt tot een verminderde activiteit van de cellen die collageen produceren, de fibroblasten. Ook wordt het bestaande collageen minder stabiel, minder elastisch en meer vatbaar voor schade door vrije radicalen. Hierdoor ontstaan kleine rimpeltjes en fijne lijntjes in het gezicht. Hoe snel dit gebeurt heeft te maken met onbeschermde blootstelling aan zonlicht, of je rookt of niet, of je vaak stress ervaart en hoe gezond je eet. Wanneer je lichaam minder collageen bevat en aanmaakt, is het belangrijk om op andere manieren goed voor je huid te zorgen. Hier komen we later op terug.

KORTOM:
Collageen heeft verschillende functies binnen ons lichaam, waaronder het verstevigen van de huid en het bijdragen aan sterke botten. Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie echter af en verzwakt ook de kracht van het bestaande collageen binnen ons lichaam. 

Heb je collageen supplementen nodig?

Zoals je hebt gelezen, is collageen een essentieel eiwit voor ons lichaam dat naarmate we ouder worden steeds minder wordt aangemaakt. Gelukkig zijn er manieren om dit proces te vertragen of te compenseren. Het belangrijkste hierbij is gezond leven. Door jezelf te beschermen tegen de zon, gezond te eten en genoeg te bewegen kan je zelf je huid ook gezond en soepel houden. Een andere manier is het nemen van supplementen.

Deze supplementen zijn producten die extra’s bevatten om het tekort in ons lichaam aan te vullen. Er zijn verschillende soorten op de markt, zoals poeders, capsules, tabletten, drankjes of crèmes. Deze supplementen kunnen verschillende bronnen hebben, zoals van runder-, varkens-, vis- of plantaardig.

Over het algemeen zijn deze producten niet nodig om je huid gezond te houden, maar voor sommige mensen biedt dit meer zekerheid. Ook kan het wel degelijk effect hebben op de huid en het lichaam. Toch is het belangrijk om, als je supplementen gebruikt, nog steeds goed voor je huid te zorgen.

Edula® zalf ter ondersteuning van de huid

Eén van de manieren om de huid te ondersteunen wanneer je collageen aanmaak afneemt is door het goed te hydrateren en te voeden. Edula® zalf is hier een goede en effectieve zalf voor. Edula® zalf wordt al meer dan 35 jaar gebruikt in de farmaceutische industrie en het wordt gebruikt (en aangeraden) door zowel dermatologen als farmaceuten. Ook is het geschikt voor alle huidtypen.

Edula® zalf is een zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Dit extract heeft een hydraterend en voedend effect op de huid. Daarnaast is het erg effectief tegen wondjes, irritaties, zwellingen, jeuk en bij huidziekten zoals rosacea, eczeem en psoriasis. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Herhaal zo vaak als nodig is. Lees de bijsluiter voor gebruik. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edula zalf: wat is collageen

Lees ook:

Brandende huid | Hoe ontstaat het en wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0