hitte puistjes op de rug van een kind
13 juli 2023

Wat zijn warmte puistjes en wat kan je eraan doen?

Nu de zomer volop in gang is, kan het zijn dat er verschillende kleine bultjes op je lichaam verschijnen. Ze jeuken, kunnen pijnlijk aanvoelen en zijn vooral erg vervelend. De kans is groot dat dit warmte puistjes zijn. Warmte puistjes ontstaan namelijk als reactie op hitte en zonlicht. Het is dus niet gek dat deze opeens verschijnen in de heetste maanden van het jaar. Gelukkig ben je niet de enige die hier last van heeft en zijn er ook verschillende manieren om deze vervelende plekjes te behandelen. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die het helpt tegen hitte puistjes? Gebruik deze >>

Wat zijn warmte puistjes?

Warmtepuistjes zijn kleine pukkeltjes op de huid die ontstaan door afsluiting van de zweetkliertjes. Je ziet dit vaak bij baby’s, maar ook volwassenen kunnen hier nog last van krijgen. De meest voorkomende vorm van deze puistjes is miliaria crystallina. Dit zijn kleine blaasjes gevuld met helder vocht die op de huid verschijnen. Deze plekjes veroorzaken geen jeuk of pijn. Deze variant komt het meeste voor bij baby’s en jonge kinderen (1). Je kunt miliaria ontwikkelen wanneer je verblijft in een warme en vochtige omgeving, vooral als je je inspant.

Naast miliaria crystallina zijn er ook nog andere vormen van warmte puistjes. Zo heb je ook miliaria rubra. Deze variant wordt ook wel “prickly heat” genoemd in het Engels en dat is niet zonder reden. Miliaria rubra komt namelijk voor in een diepere huidlaag, waardoor deze ook meer discomfort veroorzaakt. Je kan hierbij last ervaren van jeukende of prikkende sensaties, rode bultjes op de huid, verminderd zweten op de aangetaste plekken en een beurs gevoel (2).

De minst voorkomende vorm van warmte puistjes is miliaria profunda. Deze variant ontstaat in de dermis, de diepere huidlaag. Het komt voornamelijk voor bij volwassenen nadat zij zich, gedurende een langere periode, fysiek inspannen. Het kenmerk van miliaria profunda zijn grote, stugge, vleeskleurige bulten op de huid. Als je last hebt van miliaria profunda, kan dit vaker voorkomen of zelfs chronisch worden. Ook kan je last krijgen van misselijkheid of duizeligheid omdat de uitslag voorkomt dat het zweet je lichaam kan verlaten (3).

KORTOM:
Warmte puistjes ontstaan door afsluiting van de zweetklieren van de huid. Er bestaan drie verschillende varianten: miliaria crystallina, miliaria rubra en miliaria profunda. Elke variant heeft andere kenmerken en bijbehorende klachten. Miliaria crystallina komt het meeste voor bij baby’s en deze heeft vrijwel geen bijbehorende klachten, slechts symptomen. 

Hoe kan je warmte puistjes herkennen?

Eén van de meest herkenbare eigenschappen van warmte puistjes is dat ze voornamelijk voorkomen op plekken waar je snel zweet, zoals de oksels, het gezicht, de nek, onder de borsten en onder het scrotum. Ook ellebogen, knieholtes en de liezen kunnen sneller last krijgen van deze bultjes.

Je kan de warmte puistjes verder nog herkennen aan kleine bultjes op de huid, licht gezwollen huid en soms ook een jeukende of prikkende sensatie afhankelijk van welke variant je hebt.

Goed om te weten: op de witte huid zullen de bultjes er roze of rood uit zien. Wanneer je een donkere huidskleur hebt, kunnen ze soms lastiger te herkennen zijn. De bultjes kunnen er dan juist witter uitzien met donkere kringen eromheen. Bij twijfel is het altijd verstandig om een arts ernaar te laten kijken (1). 

Hoe behandel je hitte puistjes?

In principe verdwijnen de warmte puistjes vanzelf, maar wanneer je er veel last van hebt, kan je het beste actie ondernemen om de symptomen te bestrijden. De volgende tips kunnen helpen bij het verminderen en/of voorkomen van de symptomen en klachten:

  • Vermijd het gebruik van crèmes en lotions met alcohol. Deze kunnen de klachten verergeren.
  • Leg een nat en koud washandje of doekje op de plek van de hittepuistjes. Je kan ook een koude douche of een koud bad nemen.
  • Draag loszittende en ademende kleding van katoen en/of linnen. Vermijd strakke, synthetische kleding.

Warmte puistjes behandelen met Edula® zalf

Een andere goede manier om warmte puistjes te behandelen is door Edula® zalf erop te smeren. Deze zalf is 100% natuurlijk en gemaakt op basis van een goudsbloem tinctuur. De zalf voedt de huid en helpt om deze te hydrateren zonder de zweetklieren af te sluiten. Dankzij het Calendula extract, helpt het om de huid te verkoelen en om klachten van jeuk of prikkelingen te verminderen.

Breng Edula® zalf tweemaal daags aan op de desbetreffende plek en laat deze goed intrekken. Draag je kleding over de warmte puistjes? Breng dan, indien mogelijk, ook een steriel gaasje aan over de zalf zodat deze niet op je kleding komt. Breng bij voorkeur eenmaal aan voor het slapen gaan, dan kan het de gehele nacht z’n werking doen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Vette crème: Dit is waarom het goed is voor je huid!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0