microneedling littekens
28 mei 2024

Microneedling littekens: Hoe werkt het?

Kleine littekens, onzuiverheden en oneffenheden op het gezicht kunnen een flinke bron van onzekerheid zijn. Hoewel vrijwel iedereen ermee te maken krijgt, kan je er zelf wel last van hebben. Er bestaan tegenwoordig gelukkig verschillende mogelijkheden om deze oneffenheden te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen. Eén van deze methoden is microneedling. Microneedling littekens gebeurt veel bij het gezicht en is een effectieve manier om je littekens te verminderen, maar hoe werkt het eigenlijk? In deze tekst kijken we naar wat microneedling is, hoe het werkt en hoe je je huid na de behandeling het beste kan verzorgen.

TIP: Op zoek naar de beste verzorging na microneedling? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is microneedling?

Microneedling is een procedure waarbij de behandelaar hele kleine naaldjes gebruikt om kleine gaatjes in de bovenste huidlaag te prikken. Doordat de huidlaag kapot gaat, wordt het lichaam gestimuleerd om meer collageen en elastine te produceren die de gaatjes en de omliggende huid herstellen (1). Deze procedure wordt veel ingezet bij mensen die last hebben van oneffenheden of littekens op hun gezicht. Toch is de behandeling ook mogelijk op andere lichaamsdelen, afhankelijk van waar je last van oneffenheden hebt.

Voor wie is microneedling geschikt?

Microneedling kan bij zowel cosmetische als medische doeleinden ingezet worden. Over het algemeen zie je het vooral bij cosmetische behandelingen, zoals:

  • Poriën verkleinen
  • Fijne lijntjes/rimpels verminderen
  • Losse huid verstevigen
  • Huidverkleuringen aanpakken
  • Stretch marks vervagen

Er zijn echter ook medische mogelijkheden voor het inzetten van microneedling. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je last hebt van:

  • Excessief zweten
  • Haaruitval door een auto-immuunziekte (alopecia)

KORTOM:
Microneedling is een behandeling waarbij er hele kleine naaldjes in je huid worden geprikt. Dit proces zorgt ervoor dat oneffenheden van de huid verdwijnen of vervagen. Men gebruikt microneedling ook wel eens voor medische doeleinden.

Microneedling littekens: Hoe werkt het?

Je kan microneedling goed inzetten om littekens te vervagen of verwijderen. De naaldjes zijn heel erg klein en vaak worden er zo’n 200 prikjes per vierkante centimeter gezet. Doordat de naalden zo klein zijn, geven ze slechts een hele kleine beschadiging aan de opperhuid. Deze hersteld daarna zonder litteken omdat de schade zo klein was. Afhankelijk van het soort litteken dat je hebt, wordt microneedling op verschillende manieren gebruikt (2).

Een hypertrofisch litteken heeft het lichaam teveel littekenweefsel aangemaakt waardoor het litteken als het ware op de huid ligt. Door met de micronaaldjes het litteken te penetreren, wordt het oude weefsel losgetrokken en geneest de huid vlakker. Bij een aftrofisch litteken ligt het litteken juist lager dan de huid. Het oude littekenweefsel wordt kapotgemaakt en nieuw, voller weefsel komt ervoor in de plaats waardoor de huid vlakker wordt en zonder duidelijk litteken.

Hypertrofische en atrofische littekens zijn echter niet de enige littekens die behandeld kunnen worden. Microneedling littekens wordt ook veel ingezet bij brandwonden, acne plekjes en striae. Bij de behandeling zelf kan je soms een lokale verdoving krijgen, maar meestal is dit niet nodig omdat je het bijna niet voelt.

Na afloop van de behandeling is de behandelde huid te vergelijken met een schaafwond. Het zal wat rood en gevoelig zijn, maar het doet niet veel pijn. Daarnaast kan het een beetje gaan bloeden, maar hier kan je gemakkelijk een pleister of verbandje om wikkelen.

KORTOM:
Bij microneedling littekens krijg je zo’n 200 prikjes per vierkante centimeter. Doordat de naalden zo klein zijn, kan de beschadiging zonder littekens herstellen. Microneedling wordt op verschillende manieren ingezet afhankelijk van het type litteken. 

Microneedling littekens nabehandelen met Edula® zalf

Na het afronden van een microneedling behandeling, is het belangrijk dat je je huid goed verzorgd zodat de huid goed kan herstellen. Edula® zalf is hier een uitstekende keus voor. Deze zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. Edula® zalf bevordert het herstelproces, waardoor de huid sneller en mooier geneest.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf met hydraterende en voedende eigenschappen. Het zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt en dat er geen irriterende stoffen in de wond kunnen komen. Daarnaast is het erg effectief bij roodheid, jeuk, pijn en irritatie. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Het herstel van microneedling littekens kan tot 6 weken duren, afhankelijk van de locatie en het oppervlakte op de huid. Na 6 weken heb je vaak een afspraak met de behandelaar om het genezingsproces te bekijken (3).

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

microneedling littekens naverzorgen met Edula zalf

Bekijk ook:

Melkzuur peeling: Wat is het en wat doet het?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0