litteken verzorgen, een jonge dame met een litteken op haar sleutelbeen
1 juli 2021

Hoe je het beste een litteken kan verzorgen

Littekens zijn een permanente herinnering aan een aandoening of een ongeval. Sommige mensen omarmen zo’n litteken als een herinnering aan een bepaalde periode, terwijl anderen het liefst zo’n litteken camoufleren. Hoe dan ook, het is belangrijk om een litteken goed te verzorgen. In sommige gevallen geneest het zo goed dat het bijna onzichtbaar wordt. En heb je een groot litteken dan zal goede verzorging er in ieder geval voor zorgen dat naast dat het litteken minder zichtbaar wordt het litteken ook soepeler wordt. Genoeg rede dus om hier aandacht aan te besteden. In het volgende artikel geven we je hier uitleg over.

TIP Zoek jij de beste zalf om een litteken effectief te verzorgen? Gebruik dan deze >>

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid die het gevolg is van genezing na een wond. Dit kunnen bijvoorbeeld een verwonding, brandwond of operatie zijn. Bij de genezing van een wond wordt de huid hersteld met bindweefsel. Echter hersteld dit nooit zoals het oorspronkelijke weefsel, waardoor er meestal een zichtbare afwijking zal vormen. Wanneer alleen de opperhuid (bovenste laag) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere lagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt.

Een ideaal litteken is dun, vlak en qua kleur afgestemd op de omringende huid. Huidsluiting, incisieplanning en postoperatieve zorg zijn van vitaal belang om een onopvallend litteken te creëren. Chirurgen zullen altijd proberen om een litteken zo onopvallend mogelijk te houden. Dit kan door langs de splijtlijn van de huid te snijden en door de wondranden met hechtingen netjes tegen elkaar aan te leggen. Zo wordt het te vormen bindweefsel om de wond te laten genezen geminimaliseerd.

In sommige gevallen is een litteken wat verheven, de huid is dan wat dikker. Dit betekend echter niet dat het litteken dan sterker is. Een litteken zal nooit zo sterk worden als de oorspronkelijke huid. Wanneer een litteken ongebruikelijk verheven is spreken we vaak van een keloïd of hypertrofisch litteken. Mensen met een gekleurde huid hebben meer kans om zo’n litteken te vormen.

KORTOM:
Wanneer alleen de opperhuid (bovenste laag) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere lagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt

Litteken verzorgen

Littekens kunnen leed veroorzaken bij de patiënt vanwege hun onaangename uiterlijk, vooral als ze groot zijn. Ze kunnen ook klachten als pijn en jeuk veroorzaken. Er worden tal van producten op de markt gebracht voor het voorkomen of verbeteren van littekens, maar hun werkzaamheid is vaak onduidelijk. Edula® zalf daarentegen heeft veel reviews die de werking onderbouwen. Op de resultatenpagina vind je daarnaast diverse voorbeelden van littekens die mooi zijn genezen.

Voorkomen van littekens

Bij het voorkomen van littekens bij operaties is de belangrijkste factor de wondspanning en dit wordt bepaald door de keuze van het ontwerp van de incisie. Traditionele incisies volgen meestal ontspannen huidspanningslijnen, maar zulke lijnen bestaan ​​niet in gebieden met hoge oppervlaktespanning. De behandeling van een chirurgische incisie stopt niet wanneer de hechtingen worden verwijderd. Chirurgische littekenzorg moet minimaal een jaar worden voortgezet. Betrokkenheid van de patiënt is van het grootste belang voor het verkrijgen van een optimaal resultaat (1).

De kans op een litteken wordt vergroot door de volgende factoren:

  • huidskleur
  • leeftijd
  • plaats van het litteken
  • eventuele infecties

Men noemt de periode tussen het dichten van de wond en het eindresultaat de rijpingsfase. Deze fase duurt maximaal 2 jaar. Hoe jij de wond en het litteken in die periode verzorgt, is van grote invloed op hoe het litteken er uiteindelijk uit zal zien.

KORTOM:
Betrokkenheid van de patiënt is van het grootste belang om een litteken tot een minimum te beperken

Soorten littekens:

  • Gewoon litteken

litteken op de knie na operatie

Een gewoon litteken ontstaat wanneer een wond zich op een normale wijze geneest. Het litteken ziet er meestal uit als een smalle streep die lichter, ofwel donkerder is dan de normale huidskleur.

  • Atrofisch litteken

litteken verzorgen, atrofisch litteken

Atrofische littekens komen over het algemeen voor na een huidaandoening. Acne is hier een voorbeeld van. De littekens vormen dan ronde putjes in de huid. Na verloop van tijd worden deze wat minder zichtbaar. Atrofische littekens zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Littekens kunnen wel vermeden worden door puistjes niet uit te knijpen.

  • Hypertrofisch litteken

groot hypertrofisch litteken aan de zijkant van het gezicht van een vrouw

Hypertrofische littekens (Latijn voor “verdikt”) zijn opvallender dan atrofische littekens. Ze steken namelijk boven het huidoppervlak uit. Dit soort littekens kan na verloop van tijd uitbreiden. Daarnaast kan het pijnlijk zijn of jeuken.

  • Keloïd litteken

Keloïd litteken op de arm

Keloïde littekens lijken wel wat op hypertrofische littekens. Deze littekens onderscheiden zich doordat ze over het wondgebied heen groeien. Zo ontstaat er een onregelmatige en abnormale toename van littekenweefsel. De uitstulpingen kunnen ook verkleuren.

KORTOM:
Het genezingsproces van een litteken is afhankelijk van de grootte van een litteken en de omstandigheden waarin het hersteld. Voor een zo goed mogelijk eindresultaat is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het litteken te verzorgen

Goede verzorging zorgt dat het litteken:

  • Minder opvalt
  • Soepeler wordt
  • Minder pijn doet
  • Minder jeukt of irriteert

Voorbeelden van het goed verzorgen van een litteken:

  • Massage: Chirurgen bevelen vaak littekenmassage aan na een operatie om het eindresultaat te verbeteren. Lees hier meer over in het artikel masseren.
  • Beschermen je litteken de eerste 2 jaar tegen de zon. Zorg dat het litteken bedekt is of gebruik minstens factor 30. UV stralen kunnen ervoor zorgen dat het litteken donkerder wordt.
  • Voorkom krabben. Hoe langer het genezingsproces duurt, hoe zichtbaarder het litteken wordt.
  • Vermijd uitrekken, dit kan ervoor zorgen dat het litteken breder wordt. Vermijd zodoende zware sporten zoals gewichtheffen in de beginperiode.
  • Maak gebruik van Edula® zalf om het litteken goed te hydrateren en soepel te houden.
  • Voor een zo goed mogelijk eindresultaat is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met bovenstaande voorbeelden.

Litteken verzorgen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en zeer geschikt om een litteken te verzorgen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je wond wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

Na het sluiten van de wond kan je direct beginnen met het aanbrengen van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden bij recente littekens! Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

litteken verzorgen met Edula zalf

Lees ook:

Beste litteken crème gezicht | Stop met zoeken | Edula® zalf! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0