litteken pijn
11 april 2024

Litteken pijn: Hoe vaak komt het voor?

Littekens zijn er in allerlei verschillende soorten en maten en kunnen op verschillende plekken zitten. Toch heeft de één er meer last van dan de ander. Een litteken heeft gemiddeld genomen zo’n 2 jaar nodig om volledig te herstellen. Tot die tijd is het litteken en de huid daaromheen extra gevoelig. Dit is geen probleem, maar het kan soms wel de nodige klachten geven. Een van deze klachten is litteken pijn. Het is een naar iets waar je flink last van kan hebben. In deze tekst leggen we je uit hoe litteken pijn ontstaat, hoe vaak het voorkomt en wat je ertegen kan doen.

TIP: Wil je een pijnlijk litteken kalmeren? Gebruik dan deze zalf >>

Hoe ontstaat litteken pijn?

Wanneer je een wond hebt, raken hierbij soms zenuwen beschadigd. Deze zenuwen zouden normaal gesproken pijn en andere sensaties doorgeven aan je lichaam. De huid hersteld en er ontstaat een litteken, maar de zenuwen zijn nog beschadigd of helemaal weg. In dat geval heb je meestal minder sensatie bij je litteken. In sommige gevallen kunnen de zenuwen weer herstellen. Je kan dan plots last krijgen van pijnlijke steken of een zeurende pijn terwijl je litteken hersteld (1).

Een andere manier waarop je pijn aan je litteken kan ervaren is door de huid eromheen. Een litteken bestaat voornamelijk uit collageenvezels. Deze zijn sterk, maar niet zo soepel en voelen erg stug aan. Doordat deze vezels aan je huid gehecht zijn, kan het soms wat gaan trekken tijdens het herstel. Je ervaart dan pijn rondom je litteken doordat er aan je huid “getrokken” wordt.

Natuurlijk kan er ook pijn ontstaan wanneer het litteken niet goed hersteld en juist gaat ontsteken. De pijn is dan echter meer een gevolg van de ontsteking dan dat het door het litteken zelf veroorzaakt wordt.

Andere symptomen bij litteken pijn

Naast dat je pijn ervaart, kan het ook gepaard gaan met andere symptomen. Denk hierbij aan:

  • Een trekkend gevoel
  • Jeuk
  • Roodheid
  • Gevoeligheid
  • Een kloppend gevoel van het litteken
  • Verminderde beweeglijkheid

KORTOM:
Pijn kan ontstaan wanneer de zenuwen weer herstellen of wanneer de huid rondom het litteken trekt. Ook kan het ontstaan als gevolg van een ontsteking. 

Komt pijn aan het litteken veel voor?

Er zijn geen cijfers bekend van hoe vaak litteken pijn voorkomt bij mensen met littekens. Wel is het bekend dat de meeste mensen wel een keer ongemak ervaren wanneer zij een wond hebben. Soms is dit nog het gevolg van de wond, andere keren komt dit door het litteken zelf. Toch valt de pijn over het algemeen mee en kan je het goed verzachten met pijnstillers en andere methoden.

Behandelen met Edula® zalf

Heb je last van pijn aan je litteken? Dan kan je gebruik maken van een vette zalf zoals Edula® zalf om de pijn te verlichten. Dankzij zijn samenstelling op basis van een Calendula extract, dat bekend staat om zijn kalmerende en verzachtende eigenschappen, kan Edula® zalf helpen om de huid van en rond het litteken te hydrateren en te verzachten.

De hydratatie en voeding zorgen ervoor dat de huid zacht blijft en niet zo snel gaat trekken. Daarnaast kalmeert het ook de huid en zenuwen daarin waardoor deze minder snel en heftig activeren. Bovendien kan Edula® zalf helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verminderen van jeuk en roodheid die vaak bijdragen aan de pijn van je litteken.

Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Heb jij last van een litteken op je neus?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0