oud litteken ontstoken, vrouw met een ontstoken litteken op haar ellenboog
21 februari 2021

Een oud litteken is ontstoken, wat kan je eraan doen?

Je hebt een oud litteken dat ontstoken is. Het wordt ineens weer gevoelig of begint te jeuken, vervelend! Maar hoe komt dat en hoe kan je het oplossen? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over.

Weefselherstel na letsel is een complex, metabolisch veeleisend proces. Afhankelijk van het regeneratieve vermogen van het weefsel en de kwaliteit van de ontstekingsreactie kunnen ontstekingscellen multitasken op de wondplaats. Als deze goed georkestreerde reactie ontregeld raakt, kan bindweefsel gaan woekeren, waarbij de weefselfunctie aangetast kan worden(1).

Zelfs jaren later kunnen littekens weer klachten geven zoals gevoeligheid of jeuk. Indien je een vers litteken hebt is dat logisch, want deze is nog bezig met herstellen. Er is een tekort aan vocht in de beschadigde huid en je huid heeft moeite om het vocht te reguleren. Dit is precies dezelfde rede dat een oud litteken (zelfs na jaren) weer gevoelig wordt of gaat jeuken. Het tekort aan vocht treed weer op waardoor de balans in de huid verstoord raakt. Ook het weer kan bijvoorbeeld van invloed zijn. Door temperatuurverschillen kan je huid verder uitdrogen, waardoor je een trekkerig gevoel, pijn of jeuk kan krijgen aan je oude litteken. Je dient je huid en het litteken dus te hydrateren, waardoor het tekort aan vocht aangevuld wordt. Daarnaast houdt je zo een oud litteken soepel.

Zoek jij zalf om een oud ontstoken litteken het beste te behandelen? Bestel hier >>

Oud ontstoken litteken, genezingsproces

Een ‘gewoon’ litteken krijg je indien het genezingsproces normaal verloopt. De huid produceert collageen om de wond zo goed mogelijk te laten helen. De kleur van het litteken zal wat lichter dan de rest van de huid zijn. Wat jeuk en een trekkerig gevoel in de beginperiode zijn normale verschijnselen, maar verder zou je er geen last van moeten hebben. Je zou gewoon vrij moeten kunnen bewegen en het litteken zou ook geen pijn moeten doen.

Het genezingsproces kan echter ook minder goed verlopen. Zaken als een slechte huidconditie, spanning op het litteken, een slechte doorbloeding of zelfs een ontsteking kunnen hierop van invloed zijn. In zulke gevallen wordt er een teveel aan collageen aangemaakt en kan er een dikker litteken ontstaan. Het litteken kan dieper in de huid of juist meer op de huid komen te liggen. Het zou ook verkleefd kunnen raken met het onderliggende huidweefsel.

Soorten littekens

Er zijn verschillende soorten littekens met verschillende oorzaken. Je kunt hier meer over lezen in het blog littekens behandelen’. Wat voor een soort litteken je krijgt ligt aan hoe deze is ontstaan. Zo zal een litteken na een operatie bijvoorbeeld heel anders zijn dan een litteken veroorzaakt door een brandwond. Daarnaast hecht de ene arts weer wat netter als de ander en kan het genezingsproces ook van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat.

KORTOM:
Zelfs jaren later kunnen littekens weer klachten geven, een tekort aan vocht is hier vaak de oorzaak van. Zorg dat je een litteken goed hydrateert!

Oud ontstoken litteken behandelen met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 30 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je oude ontstoken litteken weer wordt gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal je klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen.

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Tips:

Er zijn diverse medische ingrepen die littekenweefsel kunnen vervagen, maar je kan zelf ook wat doen om littekenvorming tegen te gaan.

 • Bescherm je litteken de eerste 2 jaar tegen UV licht. Door invloed van UV licht, van zowel de zon als zonnebank, kan een recentelijk litteken donkerder kleuren, rood worden of gaan irriteren
 • Stel je litteken de eerste 2 jaar niet bloot aan te grote temperatuurverschillen
 • Gebruik Edula® zalf. Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Breng een laag Edula® zalf aan, waar mogelijk de wond afdekken met een gaaskompres Gedurende de eerste maand 1 á 2 maal per dag, de tweede maand en derde maand 1 maal per dag. Niet inmasseren! Bij oude littekens zal Edula® zalf de klachten doen verminderen of zelfs verdwijnen en zal het litteken soepeler aanvoelen. Edula® zalf is vochtvasthoudend, wondhelend en werkt bovendien ontstekingsremmend
 • Trek geen te strakke kleding aan over het litteken, zo kan er teveel druk op komen te staan en hierdoor kan het litteken geïrriteerd raken of zelfs beschadigd
 • Vermijd intensief sporten, dit kan teveel druk op het litteken veroorzaken

Bestel Edula® zalf hier >>

Oud litteken ontstoken: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Beste littekencreme | Edula® zalf | 100% veilig en natuurlijk! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0