huidlagen
24 december 2022

Welke huidlagen zijn er en wat is hun functie?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en het heeft een belangrijke taak: je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf. In totaal kan de huid van een volwassen persoon tot wel 20 kilo wegen en 1,5 m2 tot 2 m2 groot zijn (1). Je huid is echter niet één enkele lap die over je lichaam gespannen staat. Het bestaat namelijk uit meerdere lagen die allemaal een eigen functie hebben. Wat je huidlagen zijn en welke functie ze hebben, leggen we hier aan je uit.

Op zoek naar een zalf om je huid optimaal te beschermen? Gebruik deze >>

Welke huidlagen hebben we?

Je huid bestaat uit allerlei verschillende lagen. We kunnen deze onderverdelen in drie groepen: de opperhuid, de lederhuid en onderhuids bindweefsel. Elke groep heeft ook weer specifieke onderdelen die uniek zijn voor die groep. We zullen ze daarom even uitwerken.

1. De opperhuid

De opperhuid wordt ook regelmatig de epidermis genoemd. Dit is het gedeelte van je huid dat je altijd ziet en het bestaat voornamelijk uit dode huidcellen. Het is de buitenste laag van je lichaam en het vernieuwd zichzelf continu. De opperhuid bestaat uit twee verschillende onderdelen:

  • De hoornlaag. Deze ligt aan de oppervlakte en het helpt om je lichaam te beschermen tegen uitdroging en andere schade. Bovendien is het een hele stevige laag en niet heel makkelijk te doordringen. Op plekken waar je vaker in contact komt met de buitenwereld, kan er nog een dikkere laag vormen. Dit noemen we dan eelt.
  • De slijmlaag. Deze laag ligt net onder de hoornlaag en in deze laag ontwikkelen zich nieuwe huidcellen die de afgestorven huidcellen van de hoornlaag vervangen. Dit gebeurt je hele leven lang.

De opperhuid bepaald ook welke huidskleur je hebt. Hierin bevindt zich namelijk ook melanine, de stof die de kleur van je huid, ogen en haar bepaalt. Hoe meer melanine je hebt, des te donkerder kleurt je huid (2).

2. Huidlagen: De lederhuid

De lederhuid omvat wel 90% van de totale dikte van je huid. Hierin gebeurt ook het meeste. Zo bevat de lederhuid collageen en elastine: twee stoffen die helpen om de huidcellen sterk en soepel te houden. Ook kan je hier andere onderdelen in vinden zoals:

  • Zenuwen die ervoor zorgen dat je aanrakingen voelt en dingen als temperatuur en pijn kan ervaren.
  • Haarzakjes waar de haartjes op je huid uit groeien.
  • Zweetklieren zodat je lichaam in staat is om je temperatuur te reguleren.
  • Bloedvaten om voor een goede doorbloeding te zorgen.
  • Lymfevaten die afvalstoffen afvoeren.
  • Talgklieren die de huid soepel houden en beschermen tegen uitdroging. Wanneer deze verstoppen kunnen er puistjes ontstaan.

3. Onderhuids bindweefsel

Ten slotte bestaat je huid ook nog uit onderhuids bindweefsel. Dit scheidt de huid van de spieren en pezen in de rest van het lichaam. Het werkt dus als een soort barrière en het beschermt daarbij ook de organen die onder de huid liggen. Deze laag bestaat voor een groot gedeelte uit vet en bloedvaten. Het vet zorgt niet alleen voor extra isolatie, maar kan ook energie opleveren. (3)

KORTOM:
Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en het bestaat uit drie verschillende lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (hypodermis). Samen zorgen deze drie lagen voor een gezonde en goed-functionerende huid die de rest van je lichaam beschermt tegen schade. 

Kunnen huidlagen beschadigt raken?

Hoewel de huid erg stevig is, kan het toch beschadigen. Een schram beschadigt over het algemeen alleen de buitenste laag van de huid, waardoor deze ook sneller herstellen. Diepere wonden hebben vaak meer zorg nodig en hebben ook langer de tijd nodig om te herstellen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat je een hechting nodig hebt of dat er, na het herstel, een litteken ontstaat.

Bij een oppervlakkige wond, wordt het lichaam gestimuleerd om meer nieuwe huidcellen aan te maken in de slijmlaag van de opperhuid. Deze vervangen dan de afgestorven en kapotte huidcellen van de hoornlaag.

Edula® zalf bij beschadigde huidlagen

Wanneer je last hebt van een beschadigde huid, kan je deze het beste de tijd geven om te herstellen. Soms kan je echter ook een handje helpen. Edula® zalf is hier een goede methode voor. Edula® is namelijk een zalf dat je kan gebruiken zodra de wond gesloten is en zodra er een litteken ontstaat. De zalf helpt om de huid te voeden en hydrateren en het gaat jeuk, roodheid, zwellingen en ontstekingen tegen dankzij de geneeskrachtige eigenschappen.

Breng de zalf tweemaal daags aan op de dichte wond en laat deze goed intrekken. We raden je aan om altijd een steriel gaasje op de zalf aan te brengen zodat er een schone, vochtige omgeving ontstaat die het herstel nog verder bevordert. Wanneer je wond gehecht is kan je de zalf een week na verwijdering van de hechtingen aanbrengen. Edula® zalf is ook erg geschikt bij het herstellen en versoepelen van littekens. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% natuurlijk
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Dit is de beste manier om een jeukend litteken te behandelen

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
0