herfst
25 oktober 2021

Hoe herfstweer van invloed kan zijn op je huid

De klok is weer een uur teruggedraaid, het wordt eerder donker, de kachel kan weer een beetje opgestookt worden en je hebt je garderobe gewisseld van de zomer- naar de winterkleding. Dit betekend dat het inmiddels herfst is!

TIP: Zoek jij de beste zalf om een droge huid direct tegen te gaan? Gebruik dan Edula® zalf >>

Je huid in de herfstperiode

Nu het buiten een stuk kouder is geworden dien je wat extra aandacht aan je huid te besteden. De donkere en gure dagen hebben vaak als effect dat je huid wat droger aan gaat voelen en ook droge- en gescheurde lippen zijn helemaal van deze tijd. Het is dus van belang dat je jouw huid extra gaat hydrateren in deze periode van het jaar.

Net zoals jij wat extra kledingstukken aantrekt om de kou te trotseren, heeft jouw huid ook wat extra aandacht nodig in deze tijd. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mensen die een huidaandoening hebben, zoals psoriasis of eczeem, er in de herfst meer last van hebben. En dat komt niet door de kou, maar juist omdat je meer binnen zit terwijl de ramen dicht zitten en het kacheltje opgestookt is. Mede door de corona pandemie zitten we met z´n allen steeds meer binnen.

Doordat we binnen zitten en er door de kou weinig tot niet geventileerd wordt neemt de luchtvochtigheid in huis af en verliest de huid zijn vocht en elasticiteit en kan deze daardoor droger aanvoelen. Dat verklaard dus waarom je in deze tijd van het jaar sneller last krijgt van rode plekjes, een drogere huid of een trekkerig gevoel. Aan de andere kant heeft de herfst ook zo z´n voordelen, want het vochtige weer heeft een goede invloed op de huid.

KORTOM:
Lage luchtvochtigheid en lage temperaturen leiden tot een algemene afname van de huidbarrièrefunctie. Vooral mensen die in landen ver van de evenaar wonen (zoals noord Europa)  worden tijdens de winter blootgesteld aan barre weersomstandigheden en kunnen last krijgen van een droge en jeukende huid. 

Symptomen van een droge huid

Hydrateren

Water is absoluut essentieel voor het normaal functioneren van de huid en vooral voor de buitenste laag. Verlies van water uit de huid moet zorgvuldig worden gereguleerd om de natuurlijke barrièrefunctie te beschermen. Hydratatie voorkomt en verlicht huidirritatie, verder kalmeert het de huid door de verdamping van water te vertragen. Een droge huid wordt veroorzaakt door een droog klimaat, veroudering, veelvuldig baden, olie-uitputtende zeep en omgevingsfactoren binnenshuis. Bovendien kan een droge huid een belangrijke fysieke uiting zijn van verschillende aandoeningen, denk hierbij bijvoorbeeld aan nieraandoeningen. Behandeling van een droge huid omvat het herstellen van water naar de opperhuid door beheersing van de vochtigheid. Zalven zijn hierbij meer geschikt dan crèmes, lotions of gels(1).

KORTOM:
Verlies van water uit de huid moet zorgvuldig worden gereguleerd om de natuurlijke barrièrefunctie te beschermen, zalven zijn hier het meest geschikt voor.

Je huid tijdens de herfst verzorgen met Edula® zalf

Als je last hebt van een droge huid dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Zoals gezegd is het dan verstandig om je huid zo goed mogelijk en regelmatig te hydrateren. Dit doe je bij voorkeur met een goede vette zalf zoals Edula® zalf.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. In klinische toepassingen heeft het bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje, waardoor je huid wordt gehydrateerd. Dankzij het herstellende vermogen genezen eventuele wondjes bovendien mooier en sneller.

Hydrateren is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Dit kan je doen door Edula® zalf als dag- en/of nachtcrème te gebruiken. Vergeet daarnaast je handen, voeten en lippen niet deze kunnen vaak ook wel wat extra hydratatie gebruiken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Extra herfst tips

 • Ga veel naar buiten

De luchtvochtigheid is er vele malen hoger dan binnenshuis en je huid kan zo beter vocht vasthouden. Dit effect neemt echter wel weer af als je weer naar binnen gaat, dus met veel naar binnen en buiten gaan zorg je ervoor dat je huid steeds een opdonder krijgt. Je huid verliest zo veel vocht door het switchen van hoge- naar lage luchtvochtigheid.

 • Vermijd te warm en te lang douchen

Dit is uiteraard verleidelijk voor de meeste mensen, maar dit is voor je huid minder prettig, want deze droogt zo uit. De PH waarde van het water is een stuk hoger dan van de huid en lang douchen zorgt ervoor dat de PH waarde van je huid omhoog gaat. De beschermlaag van je huid raakt zodoende uit balans en heeft meer moeite om te herstellen.

 • Drink voldoende water

Dit moet minimaal zo’n 1,5 tot 2 liter per dag zijn.

 • Matig met alcohol

Alcohol heeft een uitdrogend effect op je huid.

 • Smeer je gezicht iedere dag in met zonnebrandcrème

Je hydrateert je huid en beschermd hem tegelijkertijd tegen schadelijke UV stralen. Doe dit ook in de herfst en winter.

 • Overweeg de aanschaf van een luchtbevochtiger, zodat de vochtigheid in huis op peil blijft

In je woning of op je werk kan je last krijgen van een droge atmosfeer door de centrale verwarming.

 • Kijk eens kritisch naar je eetpatroon

De huid heeft o.a. verschillende vitaminen en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort hieraan kan je droge huid doen toenemen.

 

Extra hydrateren in de herfst met Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Mondkapje | Hoe je uitslag het snelst kan verhelpen | Edula® zalf (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0