dame met een mondkapje
28 februari 2021

Hoe verhelp ik huiduitslag van een mondkapje?

Het dragen van een mondkapje in openbare binnenruimten en in het OV was tijdens de corona pandemie verplicht. Hoewel er geen enkel wetenschappelijk bewijs is voor de werking ervan en de overheid maandenlang heeft verkondigd dat het dragen ervan schijnveiligheid biedt, ontkwamen we er dus eigenlijk niet aan. Helaas heeft zo’n mondkapje soms ook negatieve bijeffecten zoals huidirritaties. De laatste tijd wordt dat veelal “maskne” genoemd, een nieuw verschijnsel dus. Voorheen werden er ook wel mondkapjes gedragen, bijvoorbeeld door artsen. Tijdens operaties bijvoorbeeld, maar zeker niet zo intensief zoals je nu in de zorg ziet. In het volgende artikel geven we wat meer uitleg en tips over de irritaties en hoe deze eventueel te voorkomen zijn.

TIP: Wil jij de beste zalf om uitslag door een mondkapje snel te verhelpen? Gebruik deze >>

Huidirritaties door een mondkapje

Een mondkapje is een echte broedplaats voor huidirritaties. Het sluit je huid af waardoor je huid niet meer kan ademen, wat ervoor kan zorgen dat poriën dicht gaan. Het word vochtig en warm door je eigen adem en dit kan ervoor zorgen dat het mondkapje gaat schuren. Op die manier kan het ervoor zorgen dat je huid flink gaat irriteren. Het is belangrijk dat je een mondkapje tijdig vervangt of wast. Wegwerp mondkapjes kan je eigenlijk maar 1 keer gebruiken. Draag daarnaast geen make-up onder je mondmasker, je poriën kunnen er extra door verstopt raken en dat resulteert vaak weer in irritaties en acne. In een 6 weken durend onderzoek is bij diverse patiënten die bekend zijn met acne bewezen dat de huidconditie aanzienlijk verslechterde door het dragen van een mondkapje(1).

  • Eczeem

Een mondkapje kan ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van eczeem, helemaal als je een gevoelige huid hebt. Vaak is dit te herkennen aan een jeukende en rode huid die soms gepaard gaat met losse huidschilfers. Eczeem wordt meestal veroorzaakt door allergenen, maar soms ook door bacteriën. De metalen neusbeugel van het mondkapje zou bijvoorbeeld bij sommige mensen eczeem kunnen veroorzaken. Ook kan het veroorzaakt worden door het type wasmiddel of wasverzachter dat je gebruikt bij het uitwassen van je mondkapje.

  • Acne

Acne is één van de meest voorkomende huidirritaties veroorzaakt door een mondkapje. De kans hierop loopt op als je een gevoelige huid hebt of als je al vaker last hebt gehad van acne. Het mondkapje sluit de huid af waardoor deze niet meer kan ademen en er kunnen dode huidcellen in het mondkapje achterblijven. Hierdoor kunnen poriën sluiten, en kan de geproduceerde talg niet meer uit de huid ontsnappen. Dit zorgt voor ophopingen waardoor puistjes worden veroorzaakt. Je kunt proberen om de dode huidcellen op je gezicht eraf te wassen voor- en nadat je het mondkapje op hebt gehad. Gebruik hierbij zeker geen harde scrubs, maar een milde wasgel om zo meer irritaties te voorkomen. Een katoenen of papieren mondkapje dragen is ook niet aan te bevelen aangezien deze de huid juist kunnen beschadigen.

  • Droge huid

Zorg ervoor dat het mondkapje, zover mogelijk, niet direct in contact met je huid staat. Het maakt de kans op een droge huid een stuk kleiner en bovendien is het stuk comfortabeler. De kans is namelijk veel groter dat er huidirritatie ontstaat als je mondkapje alle natuurlijke oliën uit je huid opneemt. Gevoelige, jeukende en rode plekken ontstaan juist als deze oliën in je mondkapje achterblijven. Probeer ook zo min mogelijk aan je gezicht te zitten om een droge huid te voorkomen.

KORTOM:
Een mondkapje kan negatieve bijeffecten veroorzaken zoals huidirritaties. “Maskne” is daar een voorbeeld van. Dit komt omdat zo’n mondmasker je huid afsluit waardoor je huid niet meer kan ademen.

Voorkom huidirritaties door een mondkapje met Edula® zalf

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Dankzij het herstellende vermogen geneest de uitslag mooier en sneller. De kans op eventuele littekens wordt bovendien aanzienlijk verminderd. Edula® zalf kan alle bovengenoemde symptomen effectief verhelpen. Smeer de huid gedurende de eerste week 2 á 3 maal per dag dun in. Daarna 1 á 2 maal per dag tot het volledig genezen is. Doe dit op momenten dat je het mondkapje niet hoeft te dragen, zoals voor het slapen gaan. Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Tips voor het dragen van een mondkapje:

  • Gooi wegwerp-mondmaskers ook daadwerkelijk iedere keer weg
  • Verschuif het mondkapje niet telkens
  • Was een wasbaar mondmasker op tenminste 60 graden, iedere keer nadat je het gedragen hebt
  • Zit of krab niet aan je huid
  • Gebruik geen make-up onder je masker

Mondkapje: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Peeling gezicht | Wat is het en wat is de aftercare? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0