verschil zalf en crème, mooie dame met gave huid
3 maart 2021

Wat is het verschil tussen een zalf en een crème?

De benamingen worden vaak door elkaar gehaald, maar wat is nu het verschil tussen een zalf en een crème? Een crème is een verzorgingsproduct dat je bijvoorbeeld gebruikt voor een droge huid zonder dat dit een aandoening of ziekte is. Het wordt dus vooral cosmetisch gebruikt. Een zalf (zoals Edula® zalf) kan gebruikt worden tegen een aandoening of ziekte, om zo de symptomen te bestrijden. Het wordt dus vooral farmaceutisch gebruikt. De functie van een crème of zalf is het vocht in de huid te laten zitten door het beschermen van de huid met een vettig laagje. Een zalf beschermt daarom beter dan een crème. Een zalf zorgt ervoor dat de huid vet blijft en niet uitdroogt.

TIP: Zoek jij de beste multi toepasbare zalf? Gebruik dan Edula® zalf >>

De benamingen zalf en crème geven aan hoeveel water of vet er in een smeersel zit. Een zalf is een vet smeersel waar weinig water in zit. Een crème daarentegen is een samenstelling van water en vet. Je kan een vette crème hebben (meer vet dan water) en een waterige crème (meer water dan vet). Er is een breed scala aan producten op de markt voor littekenbehandeling of wondgenezing. Echter ontbreekt klinisch bewijs voor veel van de deze middelen(1).

KORTOM:

  • Een zalf is een vet smeersel, hierin zit weinig water

  • Een crème is een samenstelling van water en vet

Verschil zalf en crème, uitleg crème

De naam crème komt van het Engelse woord “cream” wat letterlijk “room” betekend. Nu ziet het er vaak wel romig uit, want het is wit en blubberig, maar het overgrote bestandsdeel is toch echt water. Een crème bestaat dus voornamelijk uit water en bevat maar heel weinig vet. Het is dus meer het uiterlijk wat de naam bepaald. Verder zit er vaak een emulgator in crème, dat is een hulpstof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Een crème voelt waterig en koel aan als je deze aanraakt. Qua samenstelling is een crème dun, zodoende makkelijk smeerbaar en trekt makkelijk in. Een crème is met name geschikt voor een vette huid en kan de huid ook uitdrogen. Een crème wordt gebruikt voor het herstellen, beschermen, verkoelen of verzachten van de huid.

Verschil zalf en crème, uitleg zalf

Zalf bestaat grotendeels uit vet en bevat nauwelijks water. Het is een extreem vette substantie, glimmend, ietwat doorschijnend en voelt daarnaast kleverig aan. Zalf trekt niet of nauwelijks in de huid en blijft langdurig op de huid zitten. Hierdoor zorgt het voor en zeer goede huidpenetratie van de actieve ingrediënten. Veel medicijnen (zoals antibiotica) zijn aanzienlijk werkzamer in een zalf vorm dan als crème. Bij een extreem droge huid is het altijd aan te raden een zalf te gebruiken.

Edula® zalf

Edula® zalf is een wondzalf, die Calendula oertinctuur bevat, bereid uit Calendula officinalis, in Nederland bekend onder de naam Goudsbloem. Deze zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen.

Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Omdat Edula® zalf, in tegenstelling tot vele ander zalven, wel goed in de huid intrekt biedt het naast dat het een wondzalf tegen littekens is nog een aantal andere bijzondere eigenschappen. Kijk hiervoor op de cosmetica pagina van de website.

Edula® zalf heeft een lichte aangename geur en is uitstekend geschikt voor alle huidtypen en laat zich snel en soepel verwerken. Lees voor het gebruik de bijsluiter

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn en overtuig jezelf.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de vele voordelen voor je huid >>

Verschil zalf en creme: Edulazalf littekenzalf, 30 gram en 15 gram tubes afgebeeld in doosjes

Lees ook:

Droge huid gezicht man | Los dit op met Edula® zalf | Met extra tips! (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0