droge oogleden
13 april 2023

Heb je last van droge oogleden? Dit is wat je eraan kan doen!

De huid van je oogleden is net wat anders dan de meeste huid op je lichaam. Ze bevatten minder vet, maar juist wel heel veel bloedvaten. Hierdoor vallen huidklachten ook sneller op, zoals droge oogleden. Dit kan gaan irriteren, prikkelen of gewoon heel oncomfortabel zijn. Juist daarom is het goed om te weten wat je kan doen wanneer je last hebt van droge oogleden. Lees snel verder!

Op zoek naar een zalf die zeer goed helpt bij droge oogleden? Gebruik deze >>

Oorzaken van droge oogleden

Er zijn vier hoofdfactoren die droge oogleden kunnen veroorzaken. Dat zijn: omgevingsfactoren, ouderdom, blefaritis en contacteczeem. Er kunnen ook andere oorzaken zijn, maar deze zijn dan verbonden met andere gezondheidsklachten of reacties op medicijnen. Dan zijn droge oogleden vaak niet de enige klacht die je ervaart. (1)

1. Omgevingsfactoren

Je omgeving speelt een grote rol in je gezondheid en vooral het weer heeft invloed op je lichaam. Zo kan erg koud en droog weer ervoor zorgen dat je huid sneller uitdroogt. Omdat je oogleden wat gevoeliger zijn dan de rest van de huid van je gezicht, zal je hier sneller aan merken dat ze uitdrogen. Ook kan douchen met erg heet water ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Dit komt omdat je dan het vetlaagje dat je huid beschermt gedeeltelijk wegspoelt.

2. Ouderdom

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid ook gevoeliger. Je huid is dan namelijk meer vatbaar voor uitdroging dan op een jongere leeftijd. Dit komt omdat je lichaam minder zweet en vet aanmaakt, wat normaal gesproken de huid gehydrateerd houdt. Het is daarom belangrijk om, naarmate je ouder wordt, je huid goed in te smeren met crème of zalf om uitdroging tegen te gaan.

3. Blefaritis

Blefaritis ontstaat wanneer één of beide oogleden ontstoken raken. Dit kan ontstaan wanneer de kleine kliertjes bij de basis van je wimpers verstopt raken. Dit zorgt voor roodheid, zwellingen en een droog gevoel. Je ogen zelf kunnen er ook last van hebben. Deze zijn dan wat roder van kleur en kunnen waterig worden.

4. Contacteczeem

Droge oogleden kunnen ook ontstaan door contacteczeem. Contacteczeem ontstaat wanneer je huid in aanraking komt met een irriterende stof. Aangezien je oogleden erg gevoelig zijn, kan dit van alles zijn. Denk hierbij aan oogschaduw, eyeliner, andere soorten make-up, crèmepjes en zonnebrandcrème. Ook stof of chloor uit zwemwater kunnen deze irritaties veroorzaken. Soms ontstaat de irritatie niet direct op je oogleden, maar juist wanneer je een irriterende stof van je handen per ongeluk in contact brengt met je oogleden. Denk hierbij aan zeep of schoonmaakmiddel.

KORTOM:
Droge oogleden ontstaan vaak als een gevolg van één van vier redenen: omgevingsfactoren, ouderdom, blefaritis en contacteczeem. De klachten kunnen ook vanwege een andere reden ontstaan, maar deze gaan dan vaak gepaard met andere (lichamelijke) klachten. 

Klachten van droge oogleden

Soms is het lastig om te herkennen of je nu last hebt van droge oogleden of juist andere klachten ervaart zoals een wimper die verkeerd zit. Daarom hebben wij een kleine beschrijving gemaakt met veelvoorkomende klachten van droge oogleden (2).

In de meeste gevallen zal je een droge huid op je oogleden ervaren. Deze voelt wat stugger aan dan de huid normaal gesproken voelt. Ook kunnen er schilfers ontstaan op de oogleden. Dit kan zorgen voor jeuk, irritatie en soms een trekkend gevoel van de huid. In sommige gevallen heb je juist ook last van een rode en gezwollen huid waarbij er korstjes vormen op de wimperbasis en in de ooghoeken.

KORTOM:
Klachten van droge oogleden kan je herkennen aan een stugge en schilferige huid. Soms is de huid ook roder en gezwollen en kunnen er korstjes ontstaan op de wimperbasis en in de ooghoeken. 

Edula® zalf om droge oogleden te behandelen

Het is natuurlijk erg vervelend om last te hebben van droge oogleden, zeker wanneer de huid begint te trekken. Het beste wat je kan doen is er zoveel mogelijk af blijven en de huid goed vet houden. Dit doe je het beste door de oogleden te behandelen met Edula® zalf.

Edula® zalf is een vette zalf op basis van een Calendula tinctuur. Het is geschikt voor alle huidtypen en alle leeftijden en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Calendula helpt om de huid te voeden en om deze gehydrateerd te houden. Daarnaast gaat de zalf jeuk tegen en helpt het tegen zwellingen en ontstekingen. Je zult zien dat je binnen no-time van je droge oogleden af bent.

Wanneer je Edula® zalf gebruikt bij de behandeling van droge oogleden is het essentieel dat de zalf niet in contact komt met de ogen. Breng de zalf daarom voorzichtig aan op de oogleden en laat deze goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • 100% natuurlijk
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Irritatie na scheren schaamstreek: Wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Reacties

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0