beste littekencrème na operatie
3 mei 2024

Beste littekencrème na een operatie

Operaties zijn vaak een flinke medische ingreep waar je lichaam goed van moet herstellen, of het nu om een gebroken bot gaat of een blindedarmontsteking. Na een operatie houd je vaak een litteken over. Dit is heel normaal, omdat de huid daar kapot is gesneden door de arts. Toch kan het voor sommige mensen een bron van onzekerheid zijn, of het kan voor lichamelijke klachten zorgen. Juist daarom is het belangrijk om je littekens goed te verzorgen, zeker na een operatie. In deze tekst leggen we je uit hoe het herstel van een wond na een operatie eruit ziet en wat de beste littekencrème na een operatie is.

TIP: Wil jij je litteken minimaliseren? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is het herstelproces na een operatie?

Elke operatie is anders, daarom is er ook geen juiste formule voor het herstelproces na een operatie (1, 2). Toch zijn er een aantal stappen die vrijwel altijd gelijk blijven. Wij hebben deze stappen voor je uitgeschreven.

1. Direct na de operatie

Vaak wordt je direct na een operatie teruggebracht naar je ziekenhuiskamer waar je even kan uitrusten en waar de verplegers een aantal controles uitvoeren om te checken of je gezond genoeg bent om naar huis te gaan. Ook wordt er pijnmedicatie toegediend indien dit nodig is. Bij een grotere operatie kan het soms zijn dat je een aantal dagen moet blijven in het ziekenhuis, maar dat wordt vaak al vooraf aan de operatie besproken.

2. Pijnmanagement

Nadat je naar huis mag, is het belangrijk om je pijn onder controle te houden. Zeker een grotere operatie kan op den duur veel pijn veroorzaken. Vaak krijg je vanuit het ziekenhuis een recept mee voor pijnmedicatie, maar in sommige gevallen zal paracetamol of ibuprofen al voldoende zijn. Houd er rekening mee dat de wond soms erg kan zwellen en beurs wordt. Dit is een normaal onderdeel van het herstelproces.

3. Wondcontrole/wondverzorging (beste littekencrème na operatie)

Om ervoor te zorgen dat de wond op de juiste manier geneest en er geen ontstekingen ontstaan, zal je soms terug moeten gaan naar je arts of naar het ziekenhuis om de wond te laten controleren. Vaak gebeurt dit na een week en kunnen dan ook de hechtingen eruit gehaald worden. Bij deze wondverzorging komt ook de beste littekencrème na een operatie aan bod. Deze gebruik je op de gesloten huid om het litteken soepel te houden. Doe dit pas een week nadat de hechtingen verwijderd zijn.

4. Revalidatie en (fysio) therapie

Bij operaties die je mobiliteit kunnen beïnvloeden, is revalidatie essentieel. Dit proces zorgt er namelijk voor dat je weer langzaamaan je lichaam op de juiste manier leert bewegen en dat je deze goed ondersteunt.

5. Opvolgbezoeken

Afhankelijk van de reden van de operatie zal je soms ook nog opvolgbezoeken hebben om te controleren of alles nog in orde is. Ook kan er tijdens deze bezoeken naar het litteken gekeken worden om te zien of deze nog juist hersteld.

KORTOM:
Het herstelproces na een operatie ziet er anders uit per behandeling, maar een aantal dingen blijven toch vaak hetzelfde. Dit zijn dingen als pijnmanagement, wondcontrole, revalidatie en opvolgbezoeken. 

Je litteken verzorgen na een operatie

Zodra de wond helemaal gesloten is en de hechtingen eruit zijn, kan je beginnen met het verzorgen van je litteken. Dit is een belangrijke stap, omdat dit helpt bij het versoepelen van de huid en het kan voorkomen dat je litteken gaan trekken, jeuken of gaat ontsteken. Het is ook van belang dat je je litteken beschermd tegen weersomstandigheden zoals extreme droogte, kou en direct zonlicht.

Het beste kan je de plek rondom je litteken en het litteken zelf schoonmaken met lauw water zonder zeep of met een milde zeep. Dep het daarna droog met een schone handdoek, maar wrijf niet. Breng vervolgens een goede littekencrème aan op de huid en dek deze bij voorkeur af met een steriel gaasje.

Wanneer je naar buiten gaat, kan je de huid het beste bedekken met een luchtige stof zoals linnen of katoen. Blijft de huid onbedekt? Smeer deze dan goed in met zonnebrandcrème met factor 50 om te voorkomen dat je zonschade oploopt.

Jeukt het litteken of trekt de huid? Blijf er dan zoveel mogelijk van af. Zit je er toch aan? Doe dit dan met schone handen en nagels.

KORTOM:
Het is belangrijk om direct na het sluiten van de wond het litteken te verzorgen zodat deze zo goed mogelijk hersteld. Dit kan je het beste doen door hem schoon te houden, in te smeren en te beschermen tegen weersomstandigheden. 

Edula® zalf: De beste littekencrème na operatie

Een uitstekend middel om je littekens mee te verzorgen is Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt met natuurlijke ingrediënten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Deze zalf is namelijk speciaal ontwikkeld voor de gevoelige en herstellende huid. Dit maakt het de beste littekencrème na een operatie. Regel bij de verzorging van een litteken is hoe eerder je begint hoe beter het eindresultaat.

Edula® zalf bevat een Calendula (Goudsbloem) extract dat niet alleen de huid voedt, maar ook helpt het de huid om gehydrateerd te blijven. Daarnaast is het effectief bij het behandelen van jeuk, pijn, roodheid en een trekkend gevoel aan de huid. Doordat de zalf geschikt is voor zelfs de meest gevoelige huid, kan je al beginnen met het smeren zodra de hechtingen eruit zijn en de wond gesloten is . Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Gebruik bij voorkeur een steriel gaasje om de huid af te dekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Beste littekencrème na operatie, bekijk ook:

Zalf voor littekens na operatie

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0