hyperpigmentatie behandelen
12 juni 2024

Hyperpigmentatie behandelen: De beste methode

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomend huidprobleem, maar dat maakt het niet minder vervelend. Het kan op verschillende manieren ontstaan, maar het is gelukkig ook redelijk goed te behandelen. In deze tekst kijken we naar de verschillende vormen van hyperpigmentatie en hoe je het beste hyperpigmentatie behandelen kan. Daarnaast kijken we ook naar de rol van Edula®zalf bij het behandelen van dit huidprobleem.

TIP: Direct beginnen met je huid de juiste verzorging geven? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie is een vrij veelvoorkomend huidprobleem dat je kan herkennen aan donker gekleurde vlekken op de huid. Het ontstaat wanneer het lichaam overmatig melanine (niet te verwarren met melatonine) produceert, wat normaal gesproken zorgt voor de kleur van je huid, haar en irissen. De overproductie kan zorgen voor donkere plekken en vlekken op de huid. Het kan slechts op een paar plekken voorkomen, of juist op grotere oppervlaktes en in grotere hoeveelheden. Waar dit afhankelijk van is, heeft te maken met de oorzaak zoals hieronder beschreven en je eigen huid (1).

Er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie, maar drie daarvan komen het meeste voor. Dit zijn:

  1. Melasma: Een vorm van hyperpigmentatie die afhankelijk is van de hormoonschommelingen binnen het lichaam. Het komt wel eens voor bij zwangere mensen, vrouwen in de menopauze of pubers. De vlekken ontstaan dan het meeste op de buik of in het gezicht. In sommige gevallen is melasma tijdelijk en trekt het weer weg wanneer de hormoonschommelingen afnemen. Een voorbeeld hiervan is een zwangerschapsmasker.
  2. Zonschade: Teveel blootstelling aan direct zonlicht zonder bescherming kan zogenoemde zonschade veroorzaken. Dit zijn verkleuringen die ontstaan op delen van de huid die het meeste in de zon komen, zoals de hals, het gezicht en de handen.
  3. Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH): Deze vorm ontstaat na een ontsteking of verwonding van de huid. De huid produceert dan melanine als reactie op de ontsteking. Het kan voorkomen na operaties en bij littekens, maar de meest voorkomende oorzaak hiervan is acne.

KORTOM:
Hyperpigmentatie is een huidprobleem waarbij het lichaam teveel melanine produceert waardoor je donkere vlekjes op de huid ziet verschijnen. Er zijn verschillende vormen, maar melasma, zonschade en PIH zijn het meest voorkomend. 

Wat vergroot de kans op de ontwikkeling van hyperpigmentatie?

Vrijwel iedereen krijgt op één of andere manier te maken met hyperpigmentatie, ook al is het in hele kleine hoeveelheden. Je ziet over het algemeen dat mensen op oudere leeftijd hyperpigmentatie ontwikkelen als gevolg van zonschade gedurende hun hele leven. Er zijn echter een aantal risicogroepen met een verhoogde kans op het ontwikkelen van hyperpigmentatie. Dit zijn mensen die:

  • Een donkere huidskleur hebben.
  • Hormoonbehandelingen volgen of hormoonschommelingen ervaren (zoals pubers, zwangere vrouwen, mensen in de menopauze of trans mensen).
  • Bepaalde medicijnen of drugs gebruiken die de gevoeligheid voor zonlicht verhogen (2)
  • Hun huid niet insmeren met zonnebrandcrème wanneer zij naar buiten gaan.

Hoe kan je het beste hyperpigmentatie behandelen?

Er zijn verschillende manieren waarop je hyperpigmentatie kan behandelen. Zo zijn er “simpele” ingrepen die je thuis kan uitvoeren, maar kan je ook kiezen voor zwaardere behandelingen die door een professional moeten worden uitgevoerd. Wij hebben een aantal behandelopties voor je uitgeschreven, verdeeld in twee categorieën (3):

Topische behandelingen

Onder topische behandelingen valt alles wat je zelfstandig kan aanschaffen en op de huid kan aanbrengen. Soms kan je ook op recept van de huisarts iets krijgen, maar dat is afhankelijk van je situatie. Bij hyperpigmentatie behandelen met topische crèmes kan je denken aan ingrediënten zoals

  • Hydrochloron: een depigmentatiemiddel
  • Retinoïden: die helpen bij het versnellen van de cel vernieuwing
  • Vitamine C: dat de huid beschermt tegen verdere schade
  • Niacinamide: dat ontstekingsremmend werkt en de huid kan verlichten

Via de huisarts kan je soms ook corticosteroïde zalf krijgen om te helpen bij het verminderen van de verkleuringen.

Professioneel hyperpigmentatie behandelen

Door een professional kan je ook een aantal andere behandelingen laten uitvoeren. Deze zijn zwaarder voor de huid, maar geven vaak goede resultaten. Denk hierbij aan:

KORTOM:
Er zijn verschillende manieren waarop je hyperpigmentatie behandelingen kan uitvoeren. Denk hierbij aan topische crèmes die je zelf kan aanbrengen of professionele behandelingen waarbij je huid goed onder handen wordt genomen. 

Wat kan Edula® zalf doen bij hyperpigmentatie behandelingen?

Edula® zalf kan op meerdere manieren ingezet worden wanneer je last hebt van hyperpigmentatie. Zo kan je het gebruiken als nazorg na een behandeling zoals lasertherapie of een chemische peeling. De verzorgende aard van de zalf zorgt ervoor dat je huid goed gevoed en gehydrateerd blijft waardoor het herstelproces wordt bevorderd. Ook kan je Edula® zalf inzetten na verwondingen om de kans op Post-Imflammatoire Hyperpigmentatie te verminderen.

Edula® zalf is erg effectief bij het behandelen van (gesloten) wonden en littekens dankzij de voedende eigenschappen. Door de zalf op en rondom de wond en het litteken aan te brengen houd je de huid soepel en voorkom je dat het gaat trekken, zwellen of verkleuren. Het litteken zal op deze manier netjes herstellen en weinig tot niet zichtbaar zijn. Zeker in de gevoelige periode van het litteken (de eerste 2 jaar) is dit erg belangrijk, maar ook in de periode daarna kan Edula® zalf nog goed van pas komen.

Je kan Edula® zalf gebruiken op alle huidtypen en bij elke leeftijd. Het is ook geschikt bij huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en rosacea. Breng de zalf twee á driemaal daags aan waarvan eenmaal voor het slapen gaan. Indien mogelijk kan je er een steriel gaasje overheen aanbrengen om het herstelproces te bevorderen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

hyperpigmentatie behandelen met Edula zalf

Hyperpigmentatie behandelen, bekijk ook:

Bruine vlekken op de huid: Wat zijn het en wat kan je eraan doen? (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0