Zalf voor littekens na operatie
Het komt vrij vaak voor dat je na een operatie een litteken overhoudt. Het voordeel van een litteken na een operatie is vaak dat deze mooi en secuur heelt, waardoor deze er strak uitziet. Het nadeel is dat je nog steeds goed voor je litteken moet zorgen om te voorkomen dat deze gaat jeuken, irriteren of ontsteken. Een zalf voor littekens na operatie biedt hier de ideale oplossing voor. In deze tekst geven we je een aantal tips met wat je kan doen om de littekens zo soepel mogelijk te laten helen en welke zalf hier het beste bij werkt.
TIP: Zoek je een zalf om littekens na een operatie optimaal te laten genezen? Gebruik deze >>
Zalf voor littekens na operatie
Littekens bestaan uit littekenweefsel dat de normale huid vervangt na het ontstaan van een wond. In een klinische setting is dit vaak een gevolg van een chirurgische wond die door een arts is gemaakt. Na de operatie zal de arts je huid aan elkaar hechten, waardoor deze goed kan helen en er een litteken zal ontstaan. Hier is het werk echter nog niet voorbij, want het is van belang dat je zelf ook goed voor je litteken zorgt. De huid van een nieuw litteken is namelijk nog erg gevoelig. Met de juiste verzorging kan je er namelijk voor zorgen dat het litteken beter en mooier heelt en daarnaast voorkomen dat je litteken gaat jeuken, irriteren of zelfs ontsteken. Doe dit met de juiste zalf en de onderstaande tips:
1. Masseer zachtjes de plek van het litteken
Dit is alleen mogelijk wanneer de wond helemaal dicht is, maar het is belangrijk om het litteken zachtjes te masseren. Plaats je vingers rondom het litteken, niet erop, en begin zachtjes met kneden en het maken van licht draaiende bewegingen. Door de huid regelmatig te masseren, help je de plek van het litteken soepel te houden. Dit zorgt ervoor dat je huid minder trekt naarmate het litteken heelt en dan krijg je ook minder last van jeuk. (1)
2. Vermijd contact met zonlicht
Zonlicht is goed voor je, maar met mate. Wanneer je echter een litteken hebt, kan je het beste de zon even vermijden. Bedek de plek waar het litteken zich bevindt met een losse en ademende stof en smeer deze goed in (wanneer het litteken al is geheeld) met zonnebrandcrème. Een verbrande huid is geen pretje, een verbrandt litteken voelt vaak nog vervelender. Daarnaast kan het litteken dan verkleuren, waardoor deze meer opvalt en dat wil je natuurlijk graag voorkomen. (2)
3. Vermijd strakke kleding of irriterende stoffen
Krijg je altijd kriebels wanneer je wol draagt? Of word je heel zweterig in die ene polyester blouse? Dan kan je deze kleding beter vermijden zo lang als dat je litteken nog erg gevoelig is. Je litteken heeft de ruimte nodig om goed te kunnen luchten. Strakke kleding kan ervoor zorgen dat het heel broeierig wordt. Irriterende stoffen zoals wol kunnen er juist voor zorgen dat je gaat krabben, waardoor je het litteken mogelijk openkrabt. Draag dus loszittende en ademende kleding zoals katoen, bamboe of hennep. Ook losse synthetische kleding is geen probleem zolang je hier maar geen andere irritaties van ervaart.
4. Rek de huid niet
Heb je een litteken op je armen of benen? Ga dan niet gelijk na het helen van de wond weer in de sportschool staan. Littekens zijn gevoelig en minder rekbaar dan de gewone huid. Door de plek van je litteken veel te strekken, kunnen er kleine scheurtjes ontstaan die gaan irriteren. In sommige bijzondere gevallen kan het litteken juist weer openscheuren. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Rek de huid dus niet en doe het nog even rustig aan. Sporten is prima, zolang je maar niet te veel druk uitoefent op je litteken.
KORTOM:
Om je litteken te verzorgen na een operatie is het belangrijk om de huid regelmatig te masseren zodat deze soepel blijft. Ook is het belangrijk om contact met zonlicht en strakke of irriterende kleding te vermijden. Ten slotte is het nog belangrijk om de huid niet te veel te rekken.
Edula® zalf bij littekens na operatie
Er is nog een stap die je kan nemen om je littekens goed te verzorgen, en dat is een speciale zalf voor littekens na operatie en dat is Edula® zalf Deze zalf helpt namelijk bij het herstellen, voeden en soepel houden van de huid. Deze zalf is veilig en natuurlijk, bestaat al ruim 35 jaar en is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten. Daarnaast is deze zalf geschikt voor alle huidtypes en kan je de zalf al smeren vanaf het moment dat de wond dicht is en een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. Edula® zalf helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen. Zo heelt het litteken op een mooie manier en zal deze mooi vervagen in de huid.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Veilig en natuurlijk
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwonden, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>