waterpokken littekens
3 september 2022

Waterpokken littekens behandelen

De kans is groot dat je het vroeger al hebt gehad: waterpokken. Waterpokken zijn namelijk een erg besmettelijke ziekte die vooral bij jonge kinderen voorkomt, en de waterpokken littekens die achterblijven hebben vaak een herkenbare, ronde vorm. Niet iedereen is hier even blij mee, waardoor het soms fijn kan zijn wanneer je deze littekens kan behandelen zodat zij minder zichtbaar zijn of zelfs helemaal verdwijnen. Ook wanneer de littekens op erg zichtbare plekken zitten, zoals je gezicht, vind je het misschien fijner om ze te laten vervagen. Hoe je dat het beste kan doen, leggen we je hier uit!

Op zoek naar een zalf om littekens van waterpokken te voorkomen? Gebruik deze zalf >>

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken zijn een erg besmettelijke ziekte die verspreid worden door een virus. Het is niet altijd duidelijk wanneer je het opgelopen hebt, want de tijd tussen besmetting en de uiting van de symptomen ligt tussen de 13 en 18 dagen. Wanneer je ziek bent geweest van het virus, blijft deze inactief achter in je lichaam. In sommige gevallen kan het op latere leeftijd weer tot uiting komen, waarbij je dan last kunt krijgen van gordelroos. (1)

Waterpokken uiten zich door middel van kleine, rode bultjes op de huid waar later ook blaasjes op ontstaan. Deze blaasjes kunnen erg veel jeuk veroorzaken en wanneer je er dan aan krabt, kunnen er littekens ontstaan. Vaak gaan de waterpokken gepaard met koorts en hangerigheid. Waterpokken zijn vrij mild en de meeste kinderen hebben er, behalve jeuk en koorts, verder geen last van. Na een paar dagen drogen de blaasjes uit en ontstaan er korstjes. De uiteindelijke uiting van het virus duurt zo’n 10 dagen.

Vrijwel iedereen krijgt de waterpokken als kind. Volgens het RIVM heeft 95% van de kinderen van 6 de waterpokken al gehad. Wanneer je het als kind niet hebt gehad, kan je het als volwassene nog steeds krijgen. Je hoeft hier dan niet per sé meer last van te krijgen, tenzij je een zwak immuunsysteem hebt of een oudere leeftijd hebt. In dat geval kunnen er, in zeldzame gevallen, blaasjes op de longen ontstaan. (2)

KORTOM:
Waterpokken is een erg besmettelijke ziekte die verspreid wordt door een virus. De meeste kinderen krijgen waterpokken tot hun 6e levensjaar, maar je kan het ook als volwassene krijgen. Waterpokken kenmerken zich door rode bultjes en jeukende blaasjes. Wanneer je deze open krabt, kunnen er littekens ontstaan. 

Hoe kan je waterpokken littekens behandelen?

Waterpokken littekens functioneren op vrijwel dezelfde manier als elk ander litteken, waardoor de methode van behandeling ook vrijwel hetzelfde is. Wanneer je een blaasje kapot krabt, ontstaat er een wondje dat je lichaam moet repareren. Dit gebeurt met littekenweefsel. Het verschil tussen littekens van waterpokken en andere littekens is dat waterpokken littekens over het algemeen vrij klein en rond zijn. Dit maakt ze echter juist makkelijker om te behandelen.

Je kan littekens professioneel laten verwijderen of behandelen, maar dit zijn vaak erg kostbare behandelingen. Ook zijn ze in veel gevallen niet nodig, tenzij je eerdere behandelmethoden niet hebben gewerkt. Je kan littekens namelijk laten behandelen met fillers, micro needling, microdermabrasie of een chemische peeling.(3)

KORTOM:
Waterpokken littekens ontstaan en helen op dezelfde manier als alle andere littekens. Je kan deze zelf behandelen of het door een professional laten doen. 

Edula® zalf voor de behandeling van waterpokken littekens

Je kan zelf thuis ook je littekens behandelen zonder gebruik te maken van een professionele behandeling. Dit is vaak veel vriendelijker voor je huid en ook goedkoper. Edula® zalf is hier een perfecte middel voor. Deze zal bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten. De zalf is zowel hydraterend als vochtvasthoudend, waardoor je littekens niet uitdrogen. Daarnaast is het gebaseerd op een goudsbloem tinctuur, wat zacht is voor de huid en helpt om jeuk, zwellingen en ontstekingen te verminderen.

Edula® zalf is geschikt voor alle leeftijden en elk huidtype. Je kan daarom het beste met de behandeling beginnen direct nadat je kind de waterpokken heeft gehad. Dan zijn de littekens nog vers en kan je ze makkelijker behandelen. Breng twee á driemaal daags een beetje zalf aan op de plek van het litteken en merk dat het litteken beter hersteld en soepeler wordt. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips tegen littekens van waterpokken

  • Gebruik een vitamine C of vitamine E serum om de productie van collageen te boosten.
  • Bij pijn en ontstekingen tijdens de waterpokken kan je een (kinder)paracetamol nemen om de klachten te verminderen.
  • Vermijd direct contact met zonlicht en smeer je littekens altijd goed in met zonnebrandcrème.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

waterpokken littekens voorkomen met Edula zalf

Lees ook:

Jeuk aan litteken? Dit kan je ertegen doen!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0