littekens in de zon
30 augustus 2023

Waarom moet je oppassen met littekens in de zon?

Als je een litteken hebt is het belangrijk om hier goed voor te zorgen zodat deze snel en op de juiste manier hersteld. Misschien wil je ook dat deze niet zo opvalt. Wist je dat je met littekens echter extra voorzichtig moet zijn in het zonlicht? In dit artikel leggen we uit waarom je met littekens niet in de zon mag komen, hoe je je littekens kunt beschermen tegen de zon en wat je kunt doen als je litteken toch irriteert door het zonlicht.

Op zoek naar een zalf die helpt om littekens tot een minimum te beperken? Gebruik deze >>

Waarom moet je littekens in de zon vermijden?

Een litteken is een plek waar de huid zich heeft hersteld na een verwonding. Het volledige herstel kan meestal tot wel 2 jaar duren. De huidcellen die een litteken vormen, zijn anders dan de normale huidcellen. Ze hebben minder pigment, waardoor ze minder beschermd zijn tegen de schadelijke effecten van uv-straling. Uv-straling kan ervoor zorgen dat het litteken verkleurt, verdikt of verhard. Daarnaast kan je litteken, net zoals je huid, verbranden. Wanneer je litteken verbrandt kan dit veel irritaties veroorzaken en ook pijnlijk zijn. Waar je huid normaal gesproken vrij snel kan herstellen, kost het je litteken dan meer tijd.

Bij (langdurige) blootstelling aan zonlicht, kunnen er pigment producerende cellen geactiveerd worden waardoor je littekens flink donkerder kleuren. Dit wordt ook wel post-inflammatory hyper pigmentation genoemd (post-ontstekingshyperpigmentatie) (1).

KORTOM:
Littekens zijn tijdens de eerste twee jaar erg gevoelig, zeker in de zon. Uv-straling zoals die van de zon kan ervoor zorgen dat het litteken verkleurd, verdikt of verhard. Ook kan je litteken verbranden, wat voor nog meer klachten zorgt. Het is daarom belangrijk om littekens in de zon te vermijden. 

Hoe bescherm je je littekens in de zon?

Soms ontkom je er niet aan en zal je je littekens moeten blootstellen aan het zonlicht. Het beste wat je dan kan doen is om de littekens te beschermen tegen de zon. Dit kan op verschillende manieren afhankelijk van de plek van het litteken.

Is je litteken op een ontbloot stuk huid en is deze groter dan een pleister? Dan moet je je litteken goed insmeren met zonnebrandcrème. Kies voor minimaal factor 30, maar het liefste factor 50. Probeer dan ook zo min mogelijk in de zon te komen en zoek de schaduw op wanneer je buiten blijft gedurende een langere tijd. Blijf ook regelmatig de zonnebrandcrème smeren.

Een andere manier is om de plek van het litteken af te dekken. Zit het litteken op je onderbeen? Draag dan bijvoorbeeld een lange linnen broek. Deze beschermt je huid tegen de zon, maar het blijft wel luchtig, ook op warme dagen. Een 100% katoenen broek kan ook. Zit het litteken op je rug of armen, dan kan je ook een dunne katoenen sjaal of doek om je heen wikkelen. Het ziet er modieus uit en het voorkomt dat de zon je litteken beïnvloed.

KORTOM:
Soms ontkom je er niet aan en dan moet je toch je litteken blootstellen aan de zon. Toch kan je het dan alsnog veel beperken door je huid in te smeren met zonnebrandcrème of door je huid te bedekken met luchtige kleding of sjaals. 

Wat doe je wanneer je litteken toch irriteert door het zonlicht?

Als je litteken toch irriteert door het zonlicht, kun je een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Allereerst is het belangrijk om direct uit de zon te gaan. Lukt dit niet, probeer dan de plek van het litteken direct te bedekken met kleding of een (katoenen) stuk stof. Daarna kan je de plek koelen met een natte doek of een koud kompres. Koel dit minimaal 10 en maximaal 20 minuten, het mag namelijk niet te koud blijven. De kou helpt bij zwellingen, roodheid en pijn.

Na het koelen en bij verbranding is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit kan met een vette zalf zonder toegevoegde parfum of alcohol. Dit helpt om de huid te voeden en om deze soepel te houden.

Als het pijn doet, kan het helpen om een pijnstiller te nemen, zoals paracetamol. Blijft de pijn aanhouden of worden de klachten erger? Bel dan met je huisarts voor advies of een controle bezoek. Blijf, zolang je klachten hebt, ook binnen of bedek de huid wanneer je naar buiten gaat.

KORTOM:
Wanneer je toch irritatie hebt doordat je litteken in de zon is geweest, is het belangrijk om verdere blootstelling met het zonlicht te vermijden. Je kan de plek dan koelen en insmeren met een hydraterende zalf. Ook kan je eventueel een pijnstiller nemen tegen de pijn. 

Edula® zalf bij irriterende littekens

Zoals we hierboven noemden, kan een vette zalf helpen om de geïrriteerde huid van een litteken te hydrateren en voeden. Edula® zalf is een ideale zalf hiervoor. Het is namelijk een erg vette zalf op basis van het extract van de goudsbloem (Calendula). Deze plant heeft ontstekingsremmende en verkoelende eigenschappen die ideaal zijn om je littekens mee te kalmeren. Daarnaast helpt de zalf om de huid soepel en gehydrateerd te houden. Is jouw litteken niet ouder dan 2 jaar dan helpt Edula zalf bovendien bij het herstelproces, deze wordt aanzienlijk bevorderd met een mooier eindresultaat als gevolg. De regel hierbij is hoe eerder je begint met het aanbrengen van Edula zalf (het liefst een week nadat de huid gesloten is en de hechtingen verwijderd zijn) hoe beter het eindresultaat.

Breng de zalf twee á driemaal daags aan op het litteken en laat het goed intrekken. Je kan het eventueel ook nog afdekken met een steriel gaasje, zo voorkom je dat je vlekken maakt in je kleding of beddengoed. De zalf is geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wil jij je haar laseren? Dit is wat je moet weten!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0