haar laseren
25 augustus 2023

Wil jij je haar laseren? Dit is wat je moet weten!

Je hebt vast wel eens last van ingegroeide haartjes, irritatie na het scheren of van het pijnlijke harsen/epileren. Toch kan het zijn dat je wel graag een haarvrije huid wil zonder problemen. Het lijkt haast onmogelijk, maar er bestaat een handige oplossing: haar laseren. Het is een effectieve en duurzame manier waarmee je je haar kan verwijderen dankzij fel licht. Wij vertellen je in deze tekst wat haar laseren is, welke vormen er bestaan, voor wie het geschikt is en hoe je je huid het beste kan verzorgen.

Op zoek naar een zalf die helpt om de huid te kalmeren na het laseren? Gebruik deze >>

Wat is haar laseren?

Haar laseren is een methode om haar te verwijderen door middel van licht. Het licht wordt geabsorbeerd door het pigment in het haar, waardoor het haarzakje wordt vernietigd. Hierdoor kan er geen nieuw haar meer groeien. Haar laseren werkt het beste op donker haar en een lichte huid, omdat het contrast tussen het pigment in het haar en de huid dan het grootst is. Haar laseren is niet definitief, maar wel langdurig. Je hebt meestal meerdere behandelingen nodig om alle haartjes in de groeifase te bereiken. Daarna heb je af en toe een onderhoudsbeurt nodig om het resultaat te behouden.

Welke vormen van haar laseren bestaan er?

Er zijn verschillende soorten lasers die gebruikt kunnen worden voor haar laseren. De meest voorkomende zijn (1):

Ruby Laser

Dit is de eerste ontwikkelde haar laser. Deze laser gebruikt een golflengte van 694 nm en hij richt zich op donkere haartjes op een lichte huid. Het is een vrij zwakke laser vergeleken met andere vormen, waardoor hij minder vaak gebruikt wordt.

Alexandrite laser

Deze laser heeft een golflengte van 755 nm en is geschikt voor mensen met een lichte tot licht getinte huid en donker haar. Deze laser is snel en effectief, maar kan ook pijnlijk zijn en meer risico geven op verbranding of pigmentverandering.

Diode laser

Deze laser heeft een golflengte van 800-810 nm en is geschikt voor mensen met een lichte tot donkere huid en donker haar. Deze laser is minder pijnlijk dan de Alexandrite laser, maar ook minder snel en effectief. Je hebt hier vaak wat meer sessies voor nodig.

Nd:YAG laser

Deze laser heeft een golflengte van 1064 nm en is een van de weinige die ook geschikt is voor mensen met een donkere huid en donker haar. Deze laser is veilig voor de donkere huid, maar ook minder effectief dan de andere lasers.

IPL (Intense Pulsed Light)

Dit is geen echte laser, maar een apparaat dat gebruik maakt van verschillende golflengtes van licht om het haar te verwijderen. IPL is geschikt voor mensen met een lichte tot licht getinte huid en donker of zwart haar. IPL is minder pijnlijk dan de lasers, maar ook minder effectief en minder specifiek. De meeste laserapparaten die je zelf kan aanschaffen maken gebruik van IPL en zijn ook veiliger om thuis te gebruiken.

KORTOM:
Bij haar laseren verwijder je haartjes van de huid door middel van licht. Het licht wordt opgenomen door het pigment in het haar (melanine), waardoor de haarzakjes kapotgaan. Er bestaan verschillende vormen van laseren. Zo heb je de Ruby laser, Alexandrite laser, Diode laser, Nd;YAG laser en IPL. De meeste lasers zijn alleen geschikt voor de witte huid met donkere haren, maar de nD:YAG laser is ook goed geschikt voor mensen met een donkere huidskleur. 

Kan je zelf je haar laseren?

Er zijn tegenwoordig ook verschillende apparaten op de markt waarmee je zelf thuis je haar kunt laseren. Deze apparaten zijn echter vooral gebaseerd op IPL-technologie waardoor zij een lagere intensiteit hebben dan professionele apparaten. Hoewel ze veiliger zijn, kost het je vaak meer behandelingen voordat je duidelijk resultaat hebt. Ook moet je zelf goed rekening houden met nazorg en de hygiëne van het ontharen. Het is een handige optie wanneer je minder geld wil uitgeven, maar het is dan wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het mogelijk langer duurt.

De voor- en nazorg van je haren laseren

Een goed verzorgde huid (en haar) geeft het beste resultaat na een laserbehandeling. Wij hebben enkele tips voor je om goed aandacht te besteden aan de voor- en nazorg (2):

Voor de behandeling

Het is belangrijk om voor de behandeling ongeveer 2 dagen je haren te scheren met een trimmer of scheermesje. Scheer ze zo kort mogelijk af, maar vermijd wondjes en gebruik goede scheerschuim. Vermijd waxen, epileren en bleken minimaal 4 weken voorafgaand aan de behandeling. Dit vermindert namelijk het pigment in je haar, waardoor de behandeling minder effectief kan zijn. Ook is het belangrijk om zelfbruiners en zonnebanken te vermijden omdat dit je huid erg gevoelig maakt voor licht.

Na de behandeling

Koel je huid na de behandeling met een koud kompres of met een vette zalf om de roodheid en zwelling te verminderen. Vermijd hete douches, baden, sauna’s of zwembaden voor minstens 24 uur na de behandeling, omdat dit je huid kan irriteren. Lauw water mag in veel gevallen wel, maar overleg dit van tevoren met je behandelaar. Probeer niet aan je huid te zitten omdat dit het genezingsproces kan verstoren. Daarnaast is het essentieel om je huid te beschermen tegen de zon met een goede zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Je kan de behandeling daarom ook het beste in de winter doen.

KORTOM:
Wanneer je je haar laseren gaat, is het belangrijk om zowel voor- als na de behandeling goed voor je huid te zorgen. Dit beïnvloedt namelijk de effectiviteit. Voorafgaand is het belangrijk om je haren niet te waxen of epileren en om zonnebanken te vermijden. Achteraf is het belangrijk om niet te veel aan je huid te zitten, maar om het wel te koelen en in te smeren met een veilige en voedende zalf. Ook is het belangrijk om de zon te vermijden. 

Edula® zalf na haar laseren

Een zeer goede zalf om je huid te helpen bij het herstelproces na een laserbehandeling is Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt op basis van een Calendula extract en het is ontzettend voedend en hydraterend. Dit zorgt ervoor dat je huid alle benodigde stoffen krijgt om te herstellen. Daarnaast is de zalf erg effectief tegen jeuk, irritaties en pijnprikkels. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de behandelde plek en laat het goed intrekken en je zult zien dat je huid sneller en mooier hersteld. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Oud litteken verwijderen: Is het mogelijk?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0