Littekenbehandeling
7 september 2021

Zoek jij de beste manier om littekens te behandelen? Lees dan snel verder

Littekens zijn er in verschillende vormen en maten. Vrijwel iedereen heeft wel ergens op z’n lichaam een litteken. In sommige gevallen geven deze last. Dit kan zowel fysiek als psychisch van aard zijn. In zo’n geval gaat men vaak op zoek naar een littekenbehandeling. Echter is het zaak om zo snel mogelijk zelf al met een littekenbehandeling te beginnen, voordat je naar verdere opties op zoek gaat. In het volgende artikel vertellen we je daar meer over.

TIP: Zoek jij de beste zalf om littekens te behandelen of te voorkomen? Gebruik dan deze >>

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid die het gevolg is van genezing na een wond. Dit kunnen bijvoorbeeld een verwonding, brandwond of operatie zijn. Bij de genezing van een wond herstelt het bindweefsel de huid. Echter hersteld dit nooit zoals het oorspronkelijke weefsel. Waardoor er meestal een zichtbare afwijking zal vormen. Wanneer alleen de opperhuid (bovenste laag) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere lagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt.

KORTOM:
Wanneer alleen de opperhuid (bovenste laag) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere lagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt

Littekenvorming beïnvloeden

De vorming van een litteken kan beïnvloed worden. Dit is echter afhankelijk van hoe oud het litteken is. Is je litteken niet ouder dan 2 jaar? Dan kan je met behulp van een goede littekenzalf de vorming nog beïnvloeden. Is het litteken ouder dan 2 jaar? Dan kan je nog wel wat doen aan de klachten die het veroorzaakt. Wil je dan alsnog het uiterlijk verbeteren? Dan kan je kiezen voor een medische ingreep. De meest voorkomende zullen we later bespreken.

Is je litteken niet ouder dan 2 jaar?

Is je litteken niet ouder is dan 2 jaar?  Dan kan je de vorming van het litteken nog beïnvloeden. Bijvoorbeeld met Edula® zalf. De regel hier is hoe eerder je er mee start hoe beter het resultaat. Begin met smeren zodra de wond gesloten is. Doe dit pas een week nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. De huid is in het begin nog bezig om te herstellen van de wond die het litteken heeft veroorzaakt. Je kan dus de groei van littekenweefsel beperken.

Is je litteken ouder dan 2 jaar?

Is je litteken ouder dan 2 jaar? Dan kan je de vorming van het litteken vrijwel niet meer beïnvloeden. Edula® zalf kan er wel voor zorgen dat eventuele klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Daarnaast kan een medische ingreep het uiterlijk nog wel verbeteren. Maar zo’n ingreep zal het litteken nooit helemaal weg halen.

KORTOM:
Is je litteken niet ouder dan 2 jaar dan kan je de vorming van het litteken nog beïnvloeden. Is je litteken ouder dan 2 jaar? Dan kan je de vorming van het litteken vrijwel niet meer beïnvloedden. Je kan wel eventuele klachten bestrijden.

Littekenbehandeling

Zoals gezegd oude littekens verwijderen gaat niet. Maar je kan ze er door middel van verschillende medische ingrepen wel beter uit laten zien. Littekenclassificatie is van het grootste belang bij het bepalen van een geschikte behandelingsstrategie. Littekens kunnen worden ingedeeld in hypertrofische, keloïde of atrofische littekens.(1) Hou er rekening mee dat garanties voor het slagen van zulke behandelingen nooit gegeven kunnen worden. De meest voorkomende bespreken we hier:

  • Littekenbehandeling door middel van chemische peelings

Peeling is een techniek die gehanteerd wordt in de medische cosmetica. Hierbij worden oude huidcellen verwijderd. En komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte. Het is voornamelijk geschikt op plaatsen waar de huid dun is.

  • Littekenbehandeling door middel van operatieve litteken correcties

Door middel van een operatie wordt een oud litteken gecorrigeerd. En wordt de wond op een minder opvallende manier opnieuw gehecht.

  • Littekenbehandeling door middel van laserbehandeling

Door middel van een laserbehandeling kunnen bepaalde littekens minder opvallend worden gemaakt. Dit kan doormiddel van fractionele lasertherapie. Hierbij worden kleine gaatjes in de huid gemaakt. Of men maakt gebruik van CO2-lasertherapie. Hierbij infiltreert de laserstraal dieper in de huid.

  • Littekenbehandeling door middel van injecties

Injecties, bijvoorbeeld met corticosteroïd kunnen de activiteit van de littekencellen tot rust brengen. Een litteken kan zo zachter en vlakker worden. Ook kan het eventuele jeuk verminderen.

  • Littekenbehandeling door middel van dermabrasie

Bij dermabrasie wordt de huid (derma) tot in de papillaire dermis (laagje onder de opperhuid) afgeschaafd (abrasie). Een plastisch chirurg past dermabrasie vooral toe voor het verwijderen van rimpels, tatoeages en littekens van acne.

KORTOM:
Door middel van een medische ingreep kan je een litteken er beter uit laten zien. Echter zal een oud litteken vrijwel altijd in een bepaalde mate zichtbaar blijven.

Littekenbehandeling met Edula® zalf

Bij alle bovengenoemde medische behandelingen kan je Edula® zalf gebruiken als nabehandeling voor een optimaal resultaat. Echter kan je ook direct starten met het gebruik van Edula® zalf zodra de wond gesloten is. Hou er wel rekening mee dat je een week wacht nadat eventuele hechtingen verwijderd zijn. In veel gevallen is een medische ingreep daarna niet meer nodig.

Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product en zeer geschikt om littekens te behandelen. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld. Verder heeft het in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is. Het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf legt een beschermlaagje aan, waardoor het je wond hydrateert. Dankzij het herstellende vermogen geneest de wond mooier en sneller. De kans op littekens wordt daardoor aanzienlijk verminderd. Daarnaast zullen eventuele klachten zoals pijn of jeuk verminderen.

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

edula zalf littekenbehandeling

Lees ook:

Litteken verzorgen | Voor het beste resultaat gebruik je Edula® zalf (edulazalf.nl)

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Mahai

Geef een reactie


0