keizersnee litteken
27 oktober 2022

Zo behandel je een keizersnee litteken op de juiste manier

Wanneer je bevalt via een keizersnee, is de kans groot dat je hier een litteken aan overhoudt. Dit is heel normaal en de artsen die je behandelen zorgen er normaal gesproken voor dat het een klein en dun litteken is. Toch is het belangrijk om ook dit litteken goed te verzorgen om te voorkomen dat het litteken gaat irriteren of rood wordt. Een keizersnee litteken is in principe net zoals elk ander litteken, alleen dit keer op een gevoelige plek van de huid. Wij hebben wat informatie en tips voor je opgeschreven zodat je jouw litteken goed kan verzorgen. Lees snel verder!

Op zoek naar een de juiste zalf voor je keizersnee litteken? Gebruik deze >>

Verschillende soorten keizersneden

Er bestaat niet één soort keizersnee. Er zijn namelijk twee soorten die worden gebruikt in bepaalde situaties. Zo heb je de horizontale keizersnee en de verticale keizersnee (1). De horizontale keizersnee wordt in 95% van de gevallen uitgevoerd en dit wordt ook wel een “bikini cut” genoemd. Deze vindt plaats bij het onderste gedeelte van de baarmoeder en dus helemaal aan de onderkant van je buik, vlak boven je venusheuvel.

De verticale keizersnee werd vroeger veel uitgevoerd, maar nu slechts in bijzondere situaties. Deze snee bevindt zich in het midden van je baarmoeder en dus midden op je buik. Dit doen artsen wanneer je kind vroeggeboren wordt, wanneer die zich in een onhandige houding bevindt of wanneer je baby erg laag ligt. Deze littekens hebben vaak iets langer nodig om te genezen.

KORTOM: 
Wanneer je een keizersnee krijgt, zijn hier twee mogelijkheden voor: een horizontale snee of een verticale snee. In de meeste gevallen zal er een horizontale snee uitgevoerd worden. Deze bevindt zich bij je onderbuik en is het meest gebruikelijk.

Hoe ontstaat een keizersnee litteken?

Wanneer je huid en baarmoeder zijn opengemaakt voor de bevalling, sluit de arts/chirurg de wond daarna weer op een nette manier, waardoor deze goed kan gaan helen. De wond van je baarmoeder wordt vastgezet met oplosbare hechtingen, waardoor je je hier geen zorgen meer om hoeft te maken. Deze geneest vanzelf wanneer je voldoende rust neemt en er zal ook geen zichtbaar litteken achterblijven omdat het toch in je lichaam zit. De huid kan op verschillende manieren gesloten worden. Elke manier heeft zo zijn eigen voordelen (2).

  • Nietjes. Dit zijn niet de alledaagse nietjes, maar speciale chirurgische nietjes die de huid bij elkaar brengen. Dit is een snelle en effectieve manier van het hechten van de wond, waardoor jij meer kan genieten van je tijd samen met je pasgeboren kind.
  • Hechting met naald en draad. Dit is de klassieke manier, maar het duurt vaak iets langer omdat de chirurg dit met de hand moet doen. Wel is het idee van gewone hechtingen dat deze gezonder helen en uiteindelijk een mooier litteken geven.
  • Speciale lijm. Er bestaat tegenwoordig ook een soort speciale lijm om de wond bij elkaar te lijmen. Deze optie zou voor het minst zichtbare litteken moeten zorgen, maar afhankelijk van de keizersnee is het niet altijd mogelijk om deze methode te gebruiken.

KORTOM:
Er zijn drie verschillende methoden waarop een keizersnee litteken gehecht kan worden. Zo kan de chirurg het nieten, hechten met naald en draad of, in sommige gevallen, een speciale lijm toedienen die de wond bij elkaar houdt. 

Je keizersnee litteken behandelen met Edula® zalf

Wanneer de wond eenmaal is genezen, blijft er vaak een litteken achter op de plek waar de snee was gemaakt. Dit is heel normaal, maar het is nog steeds belangrijk om deze goed te verzorgen. Dan voorkom je namelijk dat het litteken gaat irriteren of verkleurd. Edula® zalf is een uitstekende zalf om hiervoor te gebruiken. Het is een 100% natuurlijke zalf op basis van goudsbloem. Juist om deze reden is het geschikt voor alle huidtypen en dus ook de gevoelige huid van de (onder) buik. Bovendien is het ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en wordt het al meer dan 35 jaar in een klinische setting gebruikt. De vette zalf is voedend en hydraterend en het houdt het litteken soepel en zacht. Daarnaast helpt Edula® zalf bij het verminderen van jeuk, irritaties en zwellingen.

Smeer de zalf twee á driemaal daags op. Om het genezingsproces te bevorderen en om te voorkomen dat de zalf op je kleding komt, kan je er eventueel een steriel gaasje overheen leggen. Het beste werkt het na het douchen en voordat je naar bed gaat, dan heeft het de tijd om goed in te trekken. Ook is het gewoon veilig te gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • 100% natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere tips voor het verzorgen van je keizersnee litteken

  • Draag niet te strakke kleding
  • Neem pijnstillers als het trekt of irriteert, maar blijf er verder vanaf
  • Gebruik geen geparfumeerde en irriterende doucheproducten op het litteken
  • Houd de wond en het litteken schoon met wat lauw water en een zacht doekje
  • Sport niet en doe rustig aan terwijl het litteken nog aan het helen is

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Zalf baby billen – Waarvoor gebruik je het?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0