Litteken herstel: Hoe verloopt het proces?
Littekens ontstaan wanneer de huid kapot is gegaan door een handeling of gebeurtenis. Het is een zichtbaar teken van herstelde huid. Toch zijn littekens ook lang na het ontstaan nog erg gevoelig en het is daarom belangrijk om goed voor ze te zorgen. Zo voorkom je irritatie en verkleuringen en dan kan je litteken herstel op een goede manier plaatsvinden. In deze tekst leggen we het herstelproces van een litteken uit en geven we tips hoe je dit herstel kan ondersteunen.
TIP: Wil je voorkomen dat een wond een blijvend litteken wordt? Gebruik dan Edula® zalf >>
Wat zijn de fasen van litteken herstel?
Wanneer je een wond hebt, zal de huid moeten herstellen voordat er een litteken zal ontstaan. Dit proces bestaat uit drie verschillende fasen. De ontstekingsfase, de regeneratie/proliferatie fase en de rijpings-/remodelleringsfase. Elke fase heeft bepaalde kenmerken waaraan je deze kan herkennen. Wij hebben ze voor je uitgeschreven (1):
De ontstekingsfase
De ontstekingsfase is de eerste fase van wondherstel. Deze fase start direct na het ontstaan van de wond en kan een aantal dagen duren. Gedurende deze periode zorgt je lichaam ervoor dat de wond stopt met bloeden, vuil verwijderd wordt en dat infecties voorkomen worden. Een ontstekingsreactie is heel normaal in deze fase en de wond kan hierdoor wat zwellen, rood kleuren en warm aanvoelen.
Kenmerken: rode, opgezette huid, warm of heet gevoel van de wond, een kloppend gevoel.
De regeneratie/proliferatie fase
Direct na de ontstekingsfase start de regeneratiefase die enkele dagen tot weken kan duren. Tijdens deze fase stimuleert je lichaam de productie van nieuw weefsel van de huid om zo het beschadigde weefsel te vervangen en herstellen. De wond kleurt roze of rood en kan nog licht gezwollen zijn, maar de huid is dicht en voelt al wat steviger aan. Vaak ontstaat er in deze fase ook een korstje.
Kenmerken: korstjes, roze of rode huid, dichte wond
De rijpings-/remodelleringsfase
Ten slotte is er nog de rijpingsfase. Deze fase duurt het langst en kan tot wel jaren duren. Tijdens deze fase “rijpt” het littekenweefsel als het ware en krijgt het een gladder en minder zichtbaar uiterlijk. Het litteken zal ook iets lager gaan liggen (als deze in het begin opgezet was) en de intense kleur neemt af. In sommige gevallen kan het litteken uiteindelijk zodanig vervagen dat deze nauwelijks meer zichtbaar is, maar dit is afhankelijk van de grootte, intensiteit en locatie van het litteken.
Kenmerken: vervaging van het litteken, afzwakking van de intense kleur en verlaging van de opgezette huid.
Litteken herstel bevorderen met Edula® zalf
Wanneer je je litteken herstel zo goed mogelijk wil laten verlopen, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Hier kan je mee beginnen zodra de huid is gesloten, dus in de regeneratiefase. Door het litteken en de omliggende huid al vroeg te versoepelen en verzorgen, kan je het vervagen van het litteken bevorderen. Doe dit echter wel met een veilige en herstellende zalf, zoals Edula® zalf.
Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van Calendula (Goudsbloem). Deze zalf is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf is zowel voedend als hydraterend en het vormt tegelijkertijd een beschermlaagje die de huid beschermt tegen irritaties en infecties. Edula® zalf helpt bij het verminderen van roodheid, zwellingen, jeuk, pijn en een branderig gevoel. Ook is het erg effectief bij een droge huid en huidaandoeningen zoals rosacea, psoriasis en eczeem.
Na het sluiten van de wond kan je al beginnen met het smeren van Edula® zalf. Houdt er rekening mee dat je pas begint een week nadat eventuele hechtingen zijn verwijderd. Breng een laag Edula® zalf aan. Waar mogelijk de wond afdekken met een steriel gaasje. Gedurende de eerste 2 maanden 2 á 3 maal per dag, de derde en vierde maand 1 á 2 maal per dag. Daarna zolang als nodig 1 maal per dag totdat het litteken mooi genezen is. De zalf dient niet in gemasseerd te worden wanneer je een recent litteken hebt! Lees voor het gebruik de bijsluiter
Dit zijn alle voordelen van Edula® zalf op een rij:
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Veilig en natuurlijk
Andere litteken herstel tips
Naast het smeren van Edula® zalf, zijn er nog een aantal andere dingen die je kan doen om het herstel van je litteken te bevorderen. Denk hierbij aan (2):
- Zo min mogelijk aan de wond/het litteken zitten en, als je dit doet, alleen met schone handen.
- De wond droog deppen met een schone handdoek in plaats van wrijven.
- De wond goed laten luchten en/of goed-ademende kleding dragen over de wond zoals katoen of linnen.
- Veel zonnebrandcrème smeren op het litteken, vooral de eerste twee jaar. Het litteken is dan nog extra gevoelig.
- Rekken van de huid vermijden. Gewone bewegingen zijn geen probleem, maar rek je huid niet tot het uiterste.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>