Litteken brandwond: Hoe verloopt het proces?
Iedereen verbrandt zich wel eens. Misschien heb je net hete koffie over jezelf laten vallen of ben je iets te dicht in de buurt van een vlam gekomen. De meeste brandwonden zijn oppervlakkig en verdwijnen na verloop van tijd. Sommige brandwonden zijn echter ernstiger. Deze zijn dieper en hebben ook langer nodig om te herstellen. Na verloop van tijd ontstaat er dan een litteken brandwond. Dit litteken ziet er anders uit dan de meeste littekens en heeft vaak ook andere verzorging nodig. In deze tekst leggen we je uit hoe een litteken brandwond ontstaat en hoe je deze het beste kan verzorgen.
TIP: Littekens van brandwonden verzorgen? Gebruik dan deze zalf >>
Hoe ontstaat een litteken brandwond?
Littekens van brandwonden ontstaan nadat je je huid hebt verbrandt. Bij oppervlakkige, eerstegraads brandwonden verdwijnt het weefsel vanzelf en is er weinig meer van te zien. Andere wonden, die dieper zijn, hebben wel blijvend littekenweefsel waardoor er uiteindelijk een zichtbaar litteken ontstaat. Er zijn drie verschillende vormen van littekens na brandwonden. Dit zijn (1):
- Contractuur littekens. Het weefsel is hierbij erg stuk en trekt de huid, spieren en pezen naar elkaar toe. Dit kan een trekkend gevoel geven.
- Hypertrofische littekens. Deze littekens zijn verhoogd en roze, paars of rood verkleurd.
- Keloïd littekens. Bij een keloïd litteken is het littekenweefsel buiten de grenzen van de wond gegroeid en ontstaat er een zogenoemde “bult”. Dit kan er glimmend en verkleurd uitzien.
Deze littekens hoeven niet altijd pijnlijk te zijn. Hypertrofische littekens kunnen vaak wat jeuken afhankelijk van het herstelproces en contractuur littekens kunnen soms de mobiliteit van de huid en/of de spieren eromheen verminderen.
KORTOM:
Een litteken brandwond ontstaat wanneer de huid een tweede- of derdegraads brandwond oploopt. Daarna kunnen er één van drie verschillende soorten littekens ontstaan.
Behandeling van littekens na een brandwond
In de herstelperiode, zal een litteken flink zichtbaar zijn vanwege de verkleuringen. Toch hoeft dit niet altijd zo te blijven. Wanneer je goed voor je littekens zorgt, kunnen deze uiteindelijk meer vervagen en soepeler aanvoelen waardoor je er minder last van ervaart. Er zijn daarom een aantal dingen die je kan doen om het herstelproces te bevorderen (2).
- Draag strakke, maar ademende kleding. De druk van de kleding helpt bij het herstellen en kan de kans op jeuk verminderen dankzij de continue druk op de wond.
- Masseren. Een litteken massage helpt bij het versoepelen van de huid en kan het trekkende gevoel verminderen. Dit is vooral handig bij contractuur littekens.
- Siliconen gel pads. Siliconen gel pads kunnen jeuk en irritatie verlichten en bieden een verkoelend effect voor je littekens.
- Huidtransplantatie. Bij ernstige en hele grote littekens is er soms een huidtransplantatie nodig om het herstel te bevorderen. Een chirurg neemt dan een klein laagje huid van een lichaamsdeel en hecht deze aan de verbrande huid. Omdat het lichaamseigen is, zal het lichaam het minder snel afstoten en het kan uiteindelijk goed herstellen.
Edula® zalf als nabehandeling van een litteken brandwond
Naast het masseren en dragen van strakke kleding over je littekens, kan je er ook voor kiezen om je litteken in te smeren met een verzorgende zalf. Edula® zalf is een natuurlijke zalf die voedende en hydraterende eigenschappen heeft. Het vormt daarbij ook een beschermlaagje op de huid dat helpt beschermen tegen irritatie en jeuk.
Edula® zalf is gemaakt op basis van een Calendula (goudsbloem) extract. Het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Het is ideaal bij het behandelen van litteken brandwonden wanneer deze in hun herstelperiode zijn, ook is het effectief bij reguliere littekens en andere huidklachten zoals eczeem, psoriasis, droge huid en irritatie.
Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de gesloten huid en laat het intrekken. Je kan hierbij eventueel een steriel gaasje gebruiken. Let op dat je Edula® zalf alleen op de gesloten huid/wond mag aanbrengen. Wacht dus tot de huid is gesloten na een tweede- of derdegraads brandwond. Bij een eerstegraads brandwond kan je wel direct de zalf aanbrengen. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Natuurlijke ingrediënten
- Voorkomt overmatig littekenweefsel
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>