Hoe behandel je eczeem door stress?
Heb je wel eens last van jeukende, droge plekken die verergeren wanneer je stress hebt? Dan kan het zijn dat je eczeem door stress hebt. Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. Wist je echter dat stress ook een rol speelt bij het ontstaan van eczeem? In deze tekst leggen we je uit wat eczeem is, welke varianten veel voorkomen en hoe eczeem door stress ontstaat. Daarnaast hebben we nog een aantal tips voor je om hiermee om te gaan.
TIP: Snel en effectief je eczeem behandelen? Gebruik dan deze zalf >>
Wat is eczeem?
Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Er kunnen dan jeukende, droge plekken ontstaan die veel last veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten eczeem, maar de meest voorkomende hiervan zijn constitutioneel eczeem en contacteczeem.
Constitutioneel eczeem
Constitutioneel eczeem (ook wel atopisch genoemd) is een chronische huidaandoening waarbij de symptomen al in de eerdere levensjaren kunnen voorkomen (1). Het bestaat uit 2 fasen: de acute fase en de chronische fase. Iemand met constitutioneel eczeem kan van één of beide fasen last hebben. De acute fase komt plots op en verdwijnt na verloop van tijd weer. Er kunnen perioden zijn in je leven wanneer je wat vaker last hebt van eczeem klachten, maar ook perioden waarbij je vrijwel geen klachten hebt. Bij de chronische fase heb je juist continu last van eczeemklachten die in meerdere of mindere mate voorkomen.
De exacte oorzaak van constitutioneel eczeem is niet bekend, maar het heeft vermoedelijk te maken met een combinatie van factoren. Zo zou het kunnen zijn dat je afweersysteem overactief is, waardoor je huid sneller reageert op (onschuldige) prikkels. De andere factor is een verminderde barrièrefunctie van de huid, waardoor prikkels sneller de huid kunnen binnendringen.
Contacteczeem
Contacteczeem is, zoals de naam al doet vermoeden, een variant van eczeem waarbij je klachten ontstaan na aanraking met een bepaalde stof. Dit is eigenlijk een vorm van een allergische reactie: je huid reageert namelijk op een stof waar het allergisch voor is. De klachten verdwijnen vaak ook heel snel nadat het contact met de irriterende stof stopt. Denk hierbij aan het dragen/uitrekken van een wollen trui of het uitdoen van nikkel oorbellen.
Andere vormen van eczeem
Naast de twee meest bekende vormen van eczeem, bestaan er ook nog andere varianten. Denk hierbij aan Dyshidrotisch eczeem, handeczeem, neurodermatitis, Nummulair eczeem en hypostatisch eczeem. Deze varianten hebben soortgelijke klachten, maar blijven soms beperkt tot één of meerdere lichaamsdelen.
KORTOM:
Eczeem is een huidaandoening waarbij je last kan krijgen van droge, jeukende plekken. Er bestaan veel verschillende varianten, maar de meest voorkomende hiervan zijn constitutioneel eczeem en contacteczeem.
Kan je eczeem door stress krijgen?
Stress op zichzelf kan niet zomaar eczeem veroorzaken. Wel kan het een zogenoemde trigger zijn voor het opkomen van de symptomen wanneer je constitutioneel eczeem hebt. Uit een survey van de ‘National Eczema Society’ blijkt dat stress een van de grootste triggers is voor zowel mannen als vrouwen (2). Dit komt omdat stress voor een verhoogd cortisol niveau in het lichaam zorgt.
Cortisol is ons stresshormoon. Iedereen maakt het dagelijks aan, maar wanneer je veel stress ervaart, zal je hogere cortisolwaarden in je bloed hebben. Verhoogde cortisolwaarden kunnen leiden tot meer adrenaline en noradrenaline wat ervoor zorgt dat er ontstekingsreacties in het lichaam voorkomen. Deze ontstekingsreacties kunnen, wanneer zij op de huid voorkomen, zorgen voor een eczeem flare-up (3). Het is dus niet gek dat je, bij een stressvolle situatie, meer last krijgt van eczeem klachten.
Wanneer je normaliter geen eczeem hebt, is de kans klein dat je eczeem door stress krijgt. Heb je toch huidklachten als gevolg van stress, neem dan contact op met je huisarts.
KORTOM:
Het is goed mogelijk om eczeem door stress te krijgen, maar alleen wanneer je al constitutioneel eczeem hebt. Dit komt door het verhoogde cortisolniveau in je bloed.
Edula® zalf bij eczeem door stress
Eczeem door stress kan erg vervelend zijn, zeker wanneer je al veel aan je hoofd hebt. Het meest voorkomende advies is om de stress te verminderen en niet aan je huid te zitten, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel we je adviseren om toch te proberen je stress te verminderen, kan het in de tussentijd helpen om Edula® zalf te gebruiken. Deze natuurlijke zalf is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.
Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Het voedt en hydrateert de huid en vormt tegelijkertijd een beschermlaagje dat je beschermd tegen irriterende stoffen. Tegelijkertijd is het erg effectief bij het bestrijden van jeuk, pijn, roodheid, bultjes, schilfers en droogheid. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de schone huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter.
Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:
- Geschikt voor alle huidtypen
- Natuurlijke ingrediënten
- Voorkomt overmatig littekenweefsel
- Hydraterend en vochtvasthoudend
- Geschikt voor alle leeftijden
- Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
- Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeem, rosacea, droge huid en wondjes.
Nog meer tips bij eczeem door stress
Wil je je stress verminderen, dan kan je als eerste het beste de bron van je stress verwijderen. Lukt dit niet omdat het bijvoorbeeld je studie of werk betreft? Dan hebben wij nog een paar andere tips die je, hopelijk, kunnen helpen bij het verminderen van je stress.
- Doe ademhalingsoefeningen om tot rust te komen.
- Schrijf je gedachten en klachten van je af voordat je naar bed gaat, zodat je met een rustig hoofd kan slapen.
- Probeer minimaal 7 uur slaap per nacht te krijgen.
- Sport en blijf actief om je energie kwijt te kunnen. Sporten zorgt daarbij ook voor dopamine.
- Verminder dingen die de stress kunnen verergeren, zoals het drinken van alcohol, roken van sigaretten of het gebruiken van drugs. Ook regelmatig fastfood eten kan bijdragen aan een verhoogd cortisolniveau.
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>