herstel borstvergroting
12 juni 2024

Herstel borstvergroting: Hoe verloopt het proces?

Een borstvergroting is niet zomaar een ingreep. Het is vaak iets waar je langere tijd over nadenkt voordat je in gesprek gaat met een plastisch chirurg. Het is vaak ook een wat zwaardere operatie waarbij je goed moet letten op je herstel, zowel fysiek als mentaal. Hoewel de verandering soms niet eens zo heel opvallend is, kan het veel voor je betekenen. Wij leggen je daarom vandaag graag uit hoe het herstel van een borstvergroting verloopt en wat je kan doen om dit herstel zo soepel mogelijk te laten verlopen.

TIP: Wil jij littekens minimaliseren na een borstvergroting? Gebruik dan deze zalf >>

Wat is een borstvergroting?

Een borstvergroting is een plastische chirurgie waarbij de borsten vergroot worden. Hierbij worden onderhuidse implantaten aangebracht om de borsten op een subtiele manier te vergroten (1). Borstvergrotingen worden vaak uitgevoerd bij vrouwen die niet tevreden zijn met hun borsten of bij mensen die helemaal geen borstgroei hebben, maar dit wel zouden willen. In het laatste geval wordt het soms zelfs door de zorgverzekering vergoed.

Er zijn verschillende soorten implantaten voor in je borsten. Zo bestaan er siliconen implantaten, maar ook implantaten die zijn gevuld met fysiologisch zout. Siliconen implantaten zijn zachter en vormen zich beter mee met het lichaam, waardoor het er natuurlijker uit komt te zien. Fysiologisch zout implantaten bevatten dezelfde hoeveelheid zout als je lichaam, waardoor er bij schade geen tot weinig last in het lichaam van komt.

KORTOM:
Een borstvergroting is een chirurgische operatie waarbij er implantaten in de borsten worden geplaatst om ze te vergroten. Er zijn verschillende soorten implantaten, zoals siliconen of fysiologisch zout implantaten. 

Hoe verloopt de operatie?

Voordat je aan een operatie kan beginnen, zal je eerst in gesprek gaan met een plastisch chirurg om je wensen en behoeften te bespreken. De chirurg kijkt daarbij naar de verhouding van je lichaam en zal een bepaalde grootte aanraden die past bij je vormen, zodat het er zo natuurlijk mogelijk uit komt te zien. Ook wordt er gekeken naar de dikte van je huid. Dit bepaald namelijk de locatie van de protheses (2).

Tijdens de operatie zal je onder narcose gaan. Dit is makkelijker en veiliger dan een lokale verdoving. Vaak wordt er dan een snede gemaakt onder de plooi van je borsten, maar heel soms ook naast de tepel of onder de oksel. Bij flinke vergrotingen kan het zijn dat de chirurg de tepels verplaatst om een natuurlijker uiterlijk te creëren. Daarna worden de implantaten geplaatst en wordt de borst weer dichtgemaakt. De volledige operatie duurt ongeveer een uur.

KORTOM:
Voorafgaand aan de operatie zal je met een arts overleggen wat je wensen en behoeften zijn. Daarna wordt er een operatie gepland waarbij je onder narcose gaat. De volledige operatie duurt ongeveer een uur. 

Herstel borstvergroting: Hoe verloopt het proces?

Omdat een borstvergroting niet zomaar een ingreep is, zal je hierbij goed moeten herstellen. Dit is belangrijk in de eerste 24 uur, maar ook in de periode daarna. Wij hebben het proces voor je uitgeschreven (3).

De eerste 24 uur

Direct na de operatie zal je zeer waarschijnlijk op locatie uit moeten rusten tot de narcose volledig is uitgewerkt. Je kan wat misselijk en vermoeid zijn en je zal waarschijnlijk een trekkend gevoel bij je borsten voelen. Ook zal je zwellingen en blauwe plekken zien. Dit is heel normaal en deze trekken vanzelf weg. Soms komen de blauwe plekken later pas.

Je kan ook veel pijn ervaren nadat de narcose is uitgewerkt. Ook dit is normaal. Je mag hiervoor pijnstillers gebruiken. Bij heftige pijn kan je soms extra sterke pijnstillers voorgeschreven krijgen.

Herstel borstvergroting: De eerste week

In de eerste week na de operatie zal de pijn iets afnemen, maar kan deze nog steeds aanwezig zijn. Je mag in deze periode ook weer meer activiteiten uitvoeren zolang ze geen druk leggen op je borsten. Dit houdt in dat je niet mag tillen en geen zware taken mag uitvoeren zoals schoonmaken. Ook mag je je armen niet boven je hoofd tillen.

Rond deze periode zullen de implantaten meer op hun plek komen te zitten en mag je deze, onder voorschrift van je arts, zachtjes gaan masseren om de huid soepel te houden.

Na 3 tot 4 weken

In de 3 tot 4 weken na de behandeling zal je vrijwel geen pijn meer moeten voelen, al is discomfort nog normaal. Ook zullen de blauwe plekken en zwellingen nu afnemen. Je mag in deze periode ook weer wat meer inspanning verrichten, maar je moet nog wel voorzichtig zijn en je goed aan de richtlijnen van je arts houden. Zorg ervoor dat je nog wel je post-operatie BH draagt om voldoende support te geven aan je borsten.

KORTOM:
Het herstelproces van een borstvergroting duurt een vrij lange tijd, maar je zal steeds meer mogen en kunnen doen. Wel is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren. 

Edula® zalf gebruiken bij herstel borstvergroting

Tijdens het herstel van je borstvergroting is het niet alleen belangrijk dat je veel rust neemt, maar dat je ook je huid en de littekens goed verzorgd. Door ze regelmatig te masseren help je de huid te versoepelen en voorkom je dat het op den duur gaat trekken. Daarnaast helpt het gebruik van Edula® zalf om de littekens soepel te houden en om het genezingsproces van de huid te bevorderen. Hierdoor helen de littekens sneller en mooier.

Edula® zalf is een zalf die is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten. Ook wordt het al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. De zalf is natuurlijk en kan op alle huidtypen gebruikt worden. Edula® zalf voedt de huid en helpt deze te hydrateren. Daarnaast vormt het een beschermende laag om de huid te laten herstellen. De zalf is effectief bij klachten zoals zwellingen, jeuk, roodheid en pijn. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat het goed intrekken. Gebruik bij voorkeur een steriel gaasje om het herstelproces te bevorderen. Dit mag zodra de wond gesloten is en een week nadat de hechtingen verwijderd zijn. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Voorkomt overmatig littekenweefsel
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, roodheid en irritaties
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Wat is een glycolzuur peeling en wat doet het?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn
0