roodheid in gezicht
21 september 2023

Wat kan je doen aan roodheid in het gezicht?

Heb jij wel eens last van roodheid in je gezicht? Roodheid in het gezicht is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. In deze tekst geven we je meer informatie over hoe roodheid in gezicht ontstaat, wat het verschil is tussen blozen en roodheid in gezicht, en hoe je een rood gezicht het beste kunt behandelen.

TIP: Zoek je een zalf die direct helpt om de huid te kalmeren? Gebruik deze >>

Hoe ontstaat roodheid in gezicht?

Iedereen wordt wel eens rood in het gezicht, of het nu komt door weersomstandigheden of omdat je erg moet blozen. Dit trekt meestal ook redelijk snel weg wanneer je jezelf uit de situatie verwijdert. Deze roodheid ontstaat namelijk doordat de bloedvaten in de huid verwijden. Wanneer de roodheid langer aanhoudt, is er mogelijk meer aan de hand (1). Er zijn een aantal mogelijke oorzaken van roodheid in het gezicht, namelijk:

Temperatuur

Zowel koude als warme temperaturen kunnen je gezicht rood kleuren en beide hebben gek genoeg dezelfde oorzaak. Bij warmte verwijden de bloedvaten in de huid waardoor deze sneller rood kleurt. Bij kou vernauwen je bloedvaten eerst om warmte beter vast te kunnen houden, wanneer je huid dan eenmaal opwarmt, verwijden de bloedvaten weer en krijg je ook een rode huid. Daarom zie je jezelf vaak heel rood worden wanneer je na een koude wandeling weer binnen komt.

Emoties

Wanneer je sterke emoties ervaart, zoals verlegenheid, schaamte, boosheid, angst of opwinding, activeert je lichaam het sympathische zenuwstelsel. Dit is het deel van het zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor de vecht-of-vluchtreactie. Het sympathische zenuwstelsel stimuleert de afgifte van adrenaline, een hormoon dat je hartslag en bloeddruk verhoogt. Dit zorgt ervoor dat er meer bloed naar je huid stroomt, waardoor deze rood wordt. Dit is een normale reactie om je voor te bereiden op een mogelijke bedreiging of uitdaging. Hetzelfde effect ervaar je wanneer je last hebt van stress, je lichaam moet zich namelijk opeens aanpassen aan een spannende/moeilijke situatie.

Alcohol en roodheid in gezicht

Alcohol heeft ook invloed op de kleur van je huid. Wanneer je alcohol drinkt, bijvoorbeeld bier, wijn of sterke drank, beïnvloedt dit je bloedvaten op twee manieren. Zo verwijdt alcohol de bloedvaten in je huid direct, waardoor er meer bloed naar je huid stroomt en deze rood wordt. Daarnaast remt alcohol de afbraak van acetaldehyde, een bijproduct van alcoholmetabolisme. Acetaldehyde is een giftige stof die ook de bloedvaten verwijdt en roodheid veroorzaakt. Sommige mensen hebben een genetische variatie die ervoor zorgt dat ze acetaldehyde minder goed kunnen afbreken dan anderen. Deze mensen worden sneller en heftiger rood na het drinken van alcohol, soms zelfs na een klein glaasje al.

Kruidig eten

Je hebt vast wel eens dat je het warm krijgt wanneer je pittig of kruidig eten eet. Dit heeft te maken met capsaïcine. Dit is een stof die de scherpe smaak van verschillende pepers veroorzaakt en het activeert de pijnreceptoren in je mond. Je hersenen interpreteren deze signalen echter als hitte in plaats van pijn, waardoor de bloedvaten in de huid van je gezicht verwijden alsof het warm weer is.

Medicijnen

Bepaalde medicatie, zoals antibiotica, bloeddrukverlagers, antihistaminica of steroïden hebben invloed op je bloedvaten. Wanneer je deze medicijnen slikt, kan het dus ook zo zijn dat je gezicht rood kleurt.

Hormonen

Vooral in de pubertijd, maar ook op andere momenten in je leven, kunnen hormonen de oorzaak zijn van een rode huid gezicht. Hormoonschommelingen door bijvoorbeeld oestrogeen, testosteron of progesteron hebben invloed op de elasticiteit van je bloedvaten, waardoor deze kunnen verwijden. Soms vernauwen ze echter, waardoor je er juist bleker uit ziet.

Allergieën en roodheid in gezicht

Wanneer je allergisch bent voor iets, bijvoorbeeld pollen, huisstofmijt, dierenhaar of voedsel, reageert je immuunsysteem op deze stof. Je immuunsysteem maakt antilichamen aan die zich binden aan de allergene stof en histamine vrijmaken. Histamine is een stof die ontstekingen veroorzaakt en de bloedvaten verwijdt. Dit zorgt ervoor dat er meer bloed naar je huid stroomt en deze rood wordt. Dit is een normale reactie om de allergene stof uit je lichaam te verwijderen.

Huidaandoeningen

Ten slotte kan je nog last krijgen van een rode huid gezicht door huidaandoeningen. Denk hierbij aan eczeem, psoriasis, acne of rosacea. Deze aandoeningen kunnen ontstekingen, irritaties, schilfers, bultjes of puistjes op de huid veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat er meer bloed naar de huid stroomt en deze rood wordt. Dit is een normale reactie om de huid te herstellen of te beschermen.

KORTOM:
Roodheid in het gezicht kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals het weer, voeding, emoties, huidaandoeningen, hormonen en allergieën. Toch hebben ze allemaal één ding gemeen: ze zorgen ervoor dat de bloedvaten verwijd worden waardoor er meer bloed naar je gezicht stroomt. 

Wat is het verschil tussen blozen en roodheid in gezicht?

Soms wordt roodheid in het gezicht verward met blozen, maar toch zijn het verschillende dingen. Blozen is namelijk een tijdelijke reactie die vaak alleen optreedt als gevolg van emoties zoals schaamte, opwinding of verlegenheid. Daarnaast is blozen vaak ook beperkt tot de wangen en heel soms ook de neus terwijl algemene roodheid ook op de kin, rondom de mond en het voorhoofd kan voorkomen. Roodheid houdt vaak ook langer aan en het kan zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Hoe kan je een rood gezicht het beste behandelen?

Als je last hebt van roodheid in gezicht, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het te verminderen of te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om de oorzaak van je roodheid te achterhalen en deze zo veel mogelijk te vermijden of te beperken. Ook kun je je roodheid camoufleren met make-up als je dat wilt. Kies voor een groene concealer om de rode tint te neutraliseren, en breng daarna een foundation aan die past bij jouw huidskleur. Het is wel belangrijk om te weten dat make-up ook juist irritaties kan veroorzaken, zeker wanneer je een gevoelige huid hebt. In dat geval is dit geen houdbare oplossing. Wanneer de roodheid aan blijft houden, kun je ook professionele behandelingen overwegen. Dit is ook een goede oplossing wanneer er een medische oorzaak is. Verschillende mogelijkheden, zoals lichttherapie, medicatie of lasertherapie kunnen hier effectief bij zijn (2).

Edula® zalf bij roodheid in gezicht

Een goede manier om roodheid in het gezicht te behandelen is met behulp van een zachte en voedende zalf, zoals Edula® zalf. Deze zalf is gemaakt op basis van een Calendula (goudsbloem) extract en het heeft voedende eigenschappen voor de huid. De zalf is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt.

Edula® zalf voedt de huid en helpt om het gehydrateerd te houden. Daarnaast is het effectief bij klachten als zwellingen, pijn, jeuk en roodheid. Ook helpt het goed bij eczeem, rosacea of psoriasis. Wanneer je last hebt van roodheid in gezicht, kan je de zalf twee á driemaal daags aanbrengen en goed laten intrekken. Het is geschikt voor elk huidtype en voor elke leeftijd. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingen, eczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

roodheid in gezicht verhelpen met Edula zalf

Bekijk ook:

Last van een droge huid onder je baard? Dit is wat je eraan kan doen!

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0