rode puistjes
21 februari 2023

Wat veroorzaakt rode puistjes en kan je er vanaf komen?

Heb jij wel eens last van rode puistjes in je gezicht of op je lichaam? Dat kan erg vervelend zijn. Puistjes zijn zeer veelvoorkomend en een naar fenomeen voor veel mensen. Toch zijn ze in vrijwel alle gevallen onschuldig en verdwijnen ze vanzelf. Wanneer dit niet gebeurt, is het verstandig om er wat beter naar te kijken om de oorzaak te achterhalen. Daarna is het vaak ook een stuk makkelijker om op zoek te gaan naar een passende oplossing.

Op zoek naar een oplossing bij rode puistjes? Gebruik deze zalf >>

Wat zijn de oorzaken van rode puistjes?

Wanneer je de term “rode puistjes” hoort, denk je waarschijnlijk al gauw aan acne. Dat is ook niet gek want een groot deel van de bevolking kampt met acne klachten. Rode puistjes kunnen echter ook een teken zijn van een andere huidaandoening of uitslag. Wij hebben hieronder mogelijke oorzaken opgeschreven die kunnen leiden tot rode puistjes.

Acne

Acne ontstaat wanneer de talgklieren van de huid ontstoken raken. Het komt veel voor in het gezicht, maar ook op andere plekken van het lichaam zoals de borst, rug, buik, nek en armen. Deze aandoening komt vooral bij tieners en jongvolwassenen voor, maar kan ook op latere leeftijd nog voorkomen (1).

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening dat vooral in het gezicht voorkomt. Hoewel het iedereen kan overkomen, komt het het meeste voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud. Je kan het herkennen aan rode plekken (blozen) in het gezicht waarbij ook bultjes en puistjes zichtbaar kunnen worden. In tegenstelling tot bij acne, komen er bij rosacea geen mee-eters voor (2).

Dermatitis perioralis

Wanneer de rode puistjes veel rondom de mond voorkomen, kan er sprake zijn van Dermatitis perioralis. Dit vertaalt letterlijk naar “ontsteking van de huid rond de mond”. De huid rondom de mond is dan erg rood en er kunnen ontstekingen ontstaan zoals puistjes en bultjes (3).

Baardschimmel

Mensen met baardgroei kunnen te maken krijgen met baardschimmel. Dit is niet hetzelfde als een ingegroeid haartje, maar juist een schimmelinfectie. Het wordt ook wel baardschurft genoemd. Je kan baardschimmel herkennen aan diepe ontstekingen bij de haarzakjes en een zeer rode huid. Daarnaast ontstaan er vaak zogenoemde pukkeltjes op de plek van de haarzakjes die erg kunnen gaan jeuken. Baardschimmel komt vooral voor bij mensen die veel met (vee)dieren werken omdat zij vaak de schimmel bij zich dragen (4).

Scheerbulten/irritatie na het scheren

Natuurlijk kan je ook last krijgen van rode puistjes wanneer je last hebt van het scheren van de huid. Sommige haartjes kunnen dan ingroeien, in plaats van naar boven, waardoor er een kleine rode ontsteking ontstaat wat lijkt op een rood puistje. Scheerbulten kunnen erg jeuken en irriteren, maar zijn onschadelijk. Je kan ze voorkomen door met de richting mee te scheren en de juiste scheerproducten te gebruiken.

KORTOM:
Rode puistjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Hoewel er vaak als eerste naar acne wordt gekeken, kunnen ze ook een gevolg zijn van rosacea, dermatitis perioralis, baardschimmel of scheerbulten. Afhankelijk van de oorzaak, heb je een aparte behandelmethode nodig om de klachten te verlichten. 

Wat kan Edula® zalf doen bij rode puistjes?

Hoewel rode puistjes erg vervelend kunnen zijn, zijn ze niet permanent en kan je ze makkelijk behandelen met de juiste middelen. Edula® zalf is hier perfect voor. Deze zalf bestaat namelijk uit een Calendula (goudsbloem) tinctuur welke geschikt is voor alle leeftijden en huidtypen. Edula® zalf helpt bij het kalmeren van de huid en het verminderd zwellingen, irritaties en ontstekingen. Ook is het zeer effectief in het gebruik bij rosacea en andere huidaandoeningen. Let op: bij baardschimmel is het ook essentieel om de schimmel aan te pakken. Edula® zalf helpt bij het bestrijden van de symptomen, maar zal de schimmel niet volledig verwijderen. Ga hiervoor naar je huisarts. 

Edula® zalf werkt goed doordat het de huid voedt. Daarnaast zorgt het Calendula extract voor de juiste stoffen om de huid tot rust te brengen, waardoor de puistjes verdwijnen. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en laat deze goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje: 

 • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
 • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
 • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
 • Voorkomt ontstekingen
 • Geschikt voor elk huidtype
 • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huidlittekens en wondjes.

Andere manieren om van rode puistjes af te komen

Naast dat Edula® zalf erg effectief is bij het behandelen van rode puistjes, zijn er ook nog andere manieren om de klachten te verminderen en om van de puistjes af te komen:

 • Koel de huid met een ice-pack om de ontsteking te verminderen.
 • Wanneer je je huid scheert, doe dit alleen met een nieuw en scherp mes en scheer met de haargroei mee.
 • Gebruik regelmatig een zachte scrub om de poriën goed te reinigen.
 • Was dagelijks je huid met lauw of koud water.
 • Vermijd producten met irriterende ingrediënten zoals sterke parfums of veel alcohol.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier >>

Edulazalf 30 gram tube

Lees ook:

Branderige huid gezicht: Hoe ontstaat het en wat kan je ertegen doen?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0