oud litteken verwijderen
10 augustus 2023

Oud litteken verwijderen: Is het mogelijk?

De één loopt er vol trots mee rond terwijl de ander ze liever verbergt. Littekens zijn er in allerlei vormen en maten en ze kunnen overal voorkomen. Littekens zijn namelijk een soort bijproduct van het herstellen van een wond. Dit gebeurt wanneer de tweede huidlaag beschadigt raakt. Collageen cellen helpen dan om de huid weer te herstellen, maar laten wel een zichtbaar litteken achter. Het is heel natuurlijk, maar het is ook begrijpelijk als je er liever niet mee rondloopt. Daarom vertellen wij je vandaag of het mogelijk is om een oud litteken te verwijderen.

TIP: Zoek je een zalf die een oud litteken soepel maakt? Gebruik deze >>

Kan je een oud litteken verwijderen?

Littekens hebben een lange tijd nodig om volledig te vormen. Tot die tijd zijn ze nog heel kwetsbaar en gevoelig. Daarom krijg je, na een operatie, vaak ook het advies om in ieder geval 6 maanden niet in de zon te komen met het litteken en soms mag je in die tijd ook helemaal niet zwemmen. Littekens vormen afhankelijk van de snelheid van het herstel van de wond. Herstel je snel? Dan is er minder collageenvorming en dus ook een kleiner of minder zichtbaar litteken. Duurt het wat langer? Dan zal je litteken ook meer zichtbaar zijn (1).

Over het algemeen heeft een litteken 2 jaar nodig om volledig gevormd te zijn. Binnen deze 2 jaar kan je, met de juiste zorg, ervoor zorgen dat je litteken versoepeld en minder zichtbaar is. Na deze 2 jaar wordt dat erg lastig en is het vrijwel onmogelijk om je litteken zelfstandig te vervagen. Oude littekens die je als kind hebt opgelopen zal je dus niet zomaar kunnen laten vervagen, maar littekens tot 2 jaar wel.

KORTOM: 
Littekens hebben zo’n 2 jaar nodig om volledig te vormen. Vóór die tijd kan je, met de juiste zorg, je litteken vervagen of verkleinen. Daarna is het erg lastig om zonder medische ingreep je litteken nog aan te passen. 

Oud litteken verwijderen met een medische ingreep

Hoewel het dus eigenlijk niet meer mogelijk is om je oude littekens (ouder dan 2 jaar) te vervagen, kan je soms wel een beetje verandering aanbrengen met behulp van een medische ingreep. Deze ingrepen verwijderen je littekens niet, maar ze kunnen ze soms ietsje vervagen en ze er soms ook iets beter uit laten zien. Dit is echter wel geheel op eigen risico en het zal ook niet altijd vergoed worden door je verzekering. De verschillende opties om een oud litteken te verwijderen zijn (2):

Deze ingrepen zijn niet zonder risico en het is ook lastig te voorspellen hoe de resultaten eruit zullen zien. Doe daarom altijd goed je onderzoek voordat je aan een of meerdere van deze behandelingen gaat beginnen. In plaats van een medische behandeling kan je er ook voor kiezen om de littekens tijdelijk te “verwijderen” door middel van camouflerende make-up.

Edula® zalf bij oud litteken verwijderen

Hoewel je een oud litteken niet meer zal kunnen verwijderen, kan je wel de huid van het litteken goed verzorgen om zo min mogelijk last ervan te hebben. Edula® zalf is hier een perfecte zalf voor. Deze zalf wordt namelijk al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt en is ontwikkeld door zowel dermatologen als farmaceuten. Edula® is een zalf op basis van een Calendula extract (Goudsbloem). Deze plant heeft kalmerende, hydraterende en helende eigenschappen waardoor het ideaal is voor gebruik op de huid. Ook is Edula® zalf perfect als nazorg wanneer je 1 van bovenstaande medische ingrepen laat uitvoeren.

Edula® zalf is vochtvasthoudend en regulerend en het helpt om de huid soepel te houden. Dit is ideaal wanneer je last hebt van een litteken dat een beetje trekt. Je kan de zalf dan namelijk zachtjes inmasseren om de huid te versoepelen. Ook is de zalf effectief bij jeuk en irritaties. Heb jij dus snel last van een irriterend litteken? Dan is Edula® zalf hier een goede oplossing voor. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op een schone en droge huid en laat het goed intrekken. Wanneer de plek zich onder kleding bevindt, kan je een steriel gaasje erover leggen om ervoor te zorgen dat het dan alsnog goed kan intrekken. Lees voor het gebruik de bijsluiter.

Edula® zalf bij jongere littekens

Heb je jongere littekens, die niet ouder dan 2 jaar zijn? Dan zal Edula® zalf nog effectiever zijn bij het herstelproces van deze littekens. Begin met het aanbrengen van de zalf zodra de wond gesloten is en eventuele hechtingen eruit zijn. De zalf houdt de huid soepel en voedt het litteken waardoor deze soepel blijft en er veel beter uit zal komen te zien.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals brandwondeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>

Edula zalf: oud litteken verwijderen

Lees ook:

Knie operatie herstel: hoe lang duurt het en wat kun je verwachten?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0