wondroos benen
2 februari 2024

Wondroos benen: Wat is het en kan je het voorkomen?

Heb jij last van een rode, pijnlijke ontsteking op de huid van je benen? Dan kan het zijn dat je last hebt van wondroos op je benen. Wondroos is een ernstige infectie van de huid en onderhuids weefsel. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en kan tot veel klachten leiden. Wij leggen je in deze tekst uit wat wondroos is, hoe het ontstaat en wat je ertegen kan doen. Lees snel verder!

TIP: Zoek je een kalmerende zalf om te gebruiken bij wondroos benen? Gebruik dan deze >>

Wat is wondroos benen?

Wondroos, ook wel erysipelas of belroos genoemd, is een ontsteking van de huid. Het is een vorm van cellulitis, maar wondroos ligt vaak meer aan het oppervlakte van de huid waar cellulitis juist dieper ligt (1). Vroeger werd er gedacht dat wondroos alleen in het gezicht voorkomt, maar nieuwere onderzoeken hebben ontdekt dat het juist heel vaak voorkomt op de benen, wel 80% van alle gevallen.

Wondroos kan je herkennen aan de volgende symptomen:

  • De huid wordt warm, rood en pijnlijk
  • Je ziet duidelijk de rand van de ontsteking(en)
  • Er zijn blaren of blaasjes op de huid
  • Je voelt je niet lekker en/of hebt koorts

Het komt vaak voor op slechts één been, maar het is ook mogelijk om het op beide benen tegelijk te krijgen of op andere lichaamsdelen (2).

Wondroos is een serieuze aandoening die, wanneer het niet behandeld wordt, snel kan verergeren. Langdurig rondlopen met wondroos kan leiden tot vochtophopingen in het been, onderhuidse abcessen, bloedvergiftiging of zelfs weefselversterving. Daarom is het belangrijk om snel contact op te nemen met je huisarts wanneer je vermoed hier last van te hebben (3).

KORTOM:
Wondroos aan je benen is een serieuze aandoening waarbij de huid ontstoken is. Het is een vorm van cellulitis en moet snel behandeld worden. Het komt voornamelijk voor op de benen, maar kan ook op andere lichaamsdelen ontstaan. 

Hoe ontstaat wondroos benen?

Wondroos op je benen wordt veroorzaakt door bacteriën. In de meeste gevallen zijn dit streptokokken of stafylokokken. Deze bacteriën komen de huid binnen via een wondje, zoals een schaafwond, een brandwond, een puistje, eczeem of een schimmelinfectie tussen de tenen. Zo is de aandoening ook aan zijn naam gekomen. Soms is het wondje zelfs zo klein dat je het niet eens opmerkt.

Wanneer de bacteriën zich vermenigvuldigen onder de huid en in het onderhuidse weefsel, kan er een ontsteking ontstaan. Deze ontsteking verspreidt zich dan via de lymfeklieren en lymfevaten. Deze kunnen gaan opzwellen en pijn veroorzaken. Je kan de lymfevaten herkennen aan rode strepen op de huid (2).

Wondroos komt niet vreselijk vaak voor, maar er zijn mensen die een hoger risico lopen op het ontwikkelen ervan. Wij hebben een aantal risicogroepen voor je op geschreven.

  • Mensen met diabetes
  • Regelmatig vochtophoping in je benen hebben
  • Door medicijnen of ziekte een slechte weerstand hebben
  • Mensen met overgewicht
  • Mensen die eerder wondroos hebben gehad

KORTOM:
Wondroos benen ontstaat vrijwel altijd na besmetting met een streptokokken of stafylokokken bacterie. Deze komen het lichaam binnen via wondjes. Je loopt extra risico op het ontwikkelen ervan wanneer je diabetes, vochtophoping, een slechte weerstand of overgewicht hebt. 

Wat kan je doen om het te voorkomen?

Helaas is het niet altijd mogelijk om wondroos aan je benen te voorkomen. Wel kan je een aantal dingen doen die de kans op de ontwikkeling ervan verkleinen. Dit zijn dingen als:

  • Je huid regelmatig schoonmaken en afdekken
  • Regelmatig je voeten controleren op schimmelinfecties en je voeten goed droog houden
  • Veel bewegen en je benen hoog leggen wanneer je last hebt van vochtophopingen
  • Specialistische elastieken kousen dragen wanneer je eerder wondroos hebt gehad
  • Een vaccin tegen pneumokokken krijgen wanneer je binnen een risicogroep valt

Wat moet je doen bij wondroos?

Wanneer je het idee hebt dat je wondroos hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts of huisartsenpost. Zij kunnen je beoordelen en een diagnose stellen. Vaak krijg je direct hierna een antibioticakuur welke je helemaal moet afmaken. Zo kan het goed zijn werk doen.

In de tussentijd en tijdens de behandeling zal je ook nog wel klachten kunnen ervaren. Hier helpt het vaak om, met toestemming van je arts, paracetamol of ibuprofen te nemen en om de plekken op je benen te koelen.

Edula® zalf gebruiken bij wondroos benen

Wondroos benen is erg vervelend en kan ook veel klachten met zich meebrengen. Daarom is het zo belangrijk dat je er snel bij bent door contact op te nemen met de huisarts. Wanneer je eenmaal een kuurtje hebt, is het vooral een kwestie van tijd. Toch kan je in de tussentijd ook nog wel de symptomen verlichten door bijvoorbeeld Edula® zalf aan te brengen op de plekken op je benen.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf dat helpt om de huid te hydrateren en voeden. Het is ontwikkeld door dermatologen en farmaceuten en het wordt al meer dan 35 jaar in de farmaceutische industrie gebruikt. Je kan het gebruiken op de (gesloten) huid om pijn, zwellingen, roodheid en jeuk te verminderen. Ook is het effectief bij klachten van eczeem, psoriasis en rosacea. Je kan Edula® zalf gebruiken om de klachten van wondroos te verminderen. Doe dit echter alleen wanneer de huid gesloten is. Breng het twee á driemaal daags aan op de huid en laat het goed intrekken. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

wondroos benen behandelen met Edula zalf

Bekijk ook:

Wat is goed voor je gezicht wanneer het om je huid gaat?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Reacties

    Kan deze zalf ook op de open plekken op benen waar constant vocht uit vloeit?

    Benen verstijft, huid zo strak niet meer te bewegen, strompelen gaat niet meer. Knal rode wonden.
    Verga van de pijn en jeuk niet meer te doen. Betonblok benen en zeer dikke kuiten huid staat strak. Schimmel tenen. Kan helemaal niks meer.Moet voor de 3e keer een antibiotica kuur, helpt niets word er zeer extra ziek door en de diarree daardoor niet te doen.vooral niet zonder incontinentie materiaal en zonder wasmachine.
    Verga van de pijn en jeuk inmiddels bijna hele lichaam het is niet om uit te houden. Aderen zijn slecht die moet vaatchirurg nog behandelen.Wat kan ik doen om antibioticakeur niet te hoeven?
    Bijna 30 graden Celsius de kou ngolft door me heen en wordt steeds erger. Weet u raad? Mijn dank.

Geef een reactie


0