schaafwonden gezicht
29 april 2024

Hoe verzorg je schaafwonden in het gezicht?

Schaafwonden zijn oppervlakkige beschadigingen die ontstaan na wrijving over een ruw oppervlakte. Hoewel ze vrij onschadelijk zijn, kunnen ze wel heel vervelend zijn, vooral wanneer ze voorkomen op je gezicht. Schaafwonden in het gezicht zijn zichtbaar en kunnen daardoor een bron van irritatie en onzekerheid zijn. Gelukkig zijn ze goed te behandelen, ook thuis. In deze tekst leggen we je uit wat schaafwonden zijn, hoe ze op je gezicht kunnen ontstaan en hoe je deze het beste kan verzorgen.

TIP: Wil jij je schaafwonden direct behandelen? Gebruik dan deze zalf >>

Wat zijn schaafwonden?

Schaafwonden zijn oppervlakkige beschadigingen van de huid die ontstaan door wrijving over ruwe oppervlakken. Vaak raakt hierbij alleen de opperhuid beschadigd, maar heel soms komt er vuil in een diepere laag terecht (1). Dit kan gebeuren door steentjes, takjes of andere dingen die op de grond voorkomen. Over het algemeen komen ze veel voor bij kinderen op de knieën, ellebogen of de schenen. Dit komt omdat kinderen vaak erg enthousiast spelen, minder opletten of een nog minder ontwikkelde motoriek hebben.

Je kan een schaafwond herkennen aan een prikkend of brandend gevoel van de huid, beschadigingen aan de huid en lichte bloedingen. Soms komt er ook wondvocht uit de wond. Dit ziet er een beetje gelig uit. Een schaafwond hersteld vrij snel en is na een aantal dagen al een stuk minder zichtbaar.

KORTOM:
Een schaafwond ontstaat wanneer je huid wrijft over een ruw oppervlakte. Hoewel de wond oppervlakkig is, kan je toch klachten ervaren zoals een prikkend gevoel en bloed. Vooral kinderen krijgen te maken met schaafwonden. 

Wat zijn de oorzaken van schaafwonden in het gezicht?

Hoewel schaafwonden het meest voorkomen op uitstekende punten van je ledematen zoals de knieën en ellebogen, kunnen ze ook op het gezicht ontstaan. Vaak ontstaan schaafwonden in het gezicht wanneer je naar voren bent gevallen of ergens tegenaan bent gelopen. Soms gaan ze gepaard met blauwe plekken, maar niet altijd. Ook kunnen ze ontstaan als gevolg van een ongeluk of botsing waarbij je hard bent gevallen of over de weg bent geschoven.

Hoe moet je schaafwonden gezicht verzorgen?

Wanneer je last hebt van een schaafwond in je gezicht, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het verzorgen hiervan (2). Dit minimaliseert de kans op zichtbare plekken na de genezing.

  • Allereerst moet je de wond met lauw water spoelen zodat al het vuilt wegspoelt uit de wond. Gebruik hiervoor stromend drinkwater, geen stilstaand water.
  • Vervolgens gebruik je een zacht en schoon borsteltje om overgebleven vuil van de wond te halen. Een ruw, maar zacht doekje kan hierbij ook van pas komen. Zorg ervoor dat deze wel helemaal schoon en ongebruikt zijn om besmetting met bacteriën te voorkomen.
  • Bedek daarna de schaafwond niet. Zeker bij kleine schaafwonden kan je deze het beste in de open lucht laten drogen om het herstel zo veel mogelijk te bevorderen.
  • Blijft de wond lange tijd open of lijkt deze erger te worden? Neem dan contact op met je huisarts om er door een professional naar te laten kijken.

Edula® zalf gebruiken bij een schaafwond in het gezicht

Om ervoor te zorgen dat je huid goed hersteld na het oplopen van een schaafwond, is het belangrijk dat je de huid goed verzorgd en hier zo voorzichtig mogelijk mee omgaat. Edula® zalf is een uitstekende zalf die je hierbij kan helpen en om het herstelproces direct te bevorderen.

Edula® zalf is een natuurlijke zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Dankzij de dikke structuur vormt het een beschermende laag op de huid terwijl het de huidlagen doordringt en de huid zowel hydrateert als voedt. Bovendien is het erg efficiënt bij het verminderen van jeuk en een trekkend gevoel. Dit houdt de huid soepel waardoor je gezicht zo netjes mogelijk hersteld. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Breng Edula® zalf twee á driemaal daags aan op de schaafwond. Laat de zalf daarna goed intrekken. Het is geschikt voor alle leeftijden en alle huidtypen. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Natuurlijke ingrediënten
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van jeuk, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Littekens verwijderen met plastische chirurgie

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0