rode vlekken in gezicht
12 augustus 2024

Rode vlekken in het gezicht: Wat doe je eraan?

Rode vlekken in het gezicht kunnen voor veel mensen een bron van onzekerheid zijn. Soms lijken ze plotseling te ontstaan en andere keren heb je er een langere tijd last van. Ook kan het gaan irriteren en last veroorzaken. Gelukkig ben je niet alleen en zijn er verschillende manieren om van deze nare plekken af te komen. In deze tekst kijken we naar de oorzaken van rode vlekken in gezicht, welke symptomen er vaak bij horen en hoe je ze kan behandelen. Lees snel verder!

TIP: Last van rode vlekken in je gezicht? Gebruik dan Edula® zalf >>

Wat zijn de oorzaken van rode vlekken in gezicht?

Er zijn verschillende zaken die rode vlekken en uitslag in het gezicht kunnen veroorzaken. In sommige gevallen komen de vlekken ook op andere lichaamsdelen voor, maar omdat ze op het gezicht meer opvallen besteden we daar vandaag extra aandacht aan. Wij hebben de meest voorkomende oorzaken en hun symptomen voor je op een rij gezet (1).

1. Rosacea

Wanneer het gaat om rode vlekken in het gezicht, wordt rosacea vaak als boosdoener gezien. De exacte oorzaak is onbekend, wel is bekend dat deze aandoening chronisch is en zowel bij kinderen als bij volwassenen kan voorkomen. Het ontstaat echter het meest op of na de 30ste levensjaar (2). Je kan rosacea herkennen aan roodheid van het gezicht, uitgezette bloedvaatjes, pukkels, verdikkingen van de huid en soms ook een opgezwollen huid.

2. Hitte uitslag

Zeker tijdens de warme zomerdagen kan je last krijgen van hitte uitslag. Deze uitslag ontstaat wanneer je poriën verstopt raken door het zweten. Er ontstaan dan kleine, jeukende bultjes die soms ook blaren vormen. Ze zijn vrijwel altijd rood of huidkleurig. Hitte uitslag komt vooral voor op plekken waar twee lichaamsdelen langs elkaar bewegen, maar het kan in principe overal ontstaan.

3. Contacteczeem

Contacteczeem is een vorm van eczeem waarbij je huid reageert op een stof waar je gevoelig voor bent. Veelvoorkomende voorbeelden van contacteczeem zijn nikkel en wol, maar ook veel schoonmaakmiddelen kunnen een reactie veroorzaken. Contacteczeem herken je aan het feit dat het pas ontstaat na contact met een specifieke stof. Wanneer het contact afneemt, zullen de klachten ook verdwijnen. Contacteczeem op het gezicht kan veroorzaakt worden door winterkleding (sjaals of mutsen), cosmetische producten of door iets wat je eerder met je handen hebt aangeraakt.

4. Rode vlekken in gezicht: eczeem

Atopisch eczeem (of constitutioneel eczeem) is een veelvoorkomende variant van eczeem welke al op vroege leeftijd kan ontstaan. Het is een chronische aandoening en het kan overal op het lichaam voorkomen, inclusief het gezicht. Rode vlekken kunnen ontstaan rond de wenkbrauwen, ogen, mond en haarlijn. De huid voelt hier droog en schilferig aan en kan ook flink jeuken.

5. Psoriasis

Psoriasis is ook een chronische huidaandoening. Bij deze aandoening ontstaan er ronde, schrale plekken op het lichaam die erg kunnen schilferen en jeuken. Ook zijn ze vaak roze/rood van kleur. Bij psoriasis ontwikkelen de huidcellen zich op een hoger tempo waardoor zij opstapelen en zo schilferige plekken veroorzaken. Je ziet psoriasis vooral op de ellebogen, knieën, armen en benen. Toch kan het ook op en rondom het gezicht ontstaan.

6. Weersomstandigheden

Naast huidaandoeningen of irriterende producten, kunnen ook weersomstandigheden bijdragen aan rode vlekken op de huid. Denk hierbij aan gure, koude wind of juist verbranding door zonlicht. Doordat je gezicht veel blootgesteld wordt aan de buitenwereld, is deze erg gevoelig voor externe omstandigheden.

7. Acne

Ten slotte is er nog een veelvoorkomende boosdoener: acne. Acne is het gevolg van verstopte talgklieren in het gezicht. Er ontstaan dan allemaal puistjes die rood kleuren en de huid flink kunnen irriteren. Daarnaast kan acne ook op de borst, rug en armen ontstaan.

KORTOM:
Er zijn verschillende dingen die rode vlekken in het gezicht kunnen veroorzaken. Zo kan het ontstaan door een chronische huidaandoening, maar ook door contacteczeem of acne. 

Rode vlekken in gezicht behandelen met Edula® zalf

Rode vlekken op het gezicht kunnen meerdere oorzaken hebben en daardoor ook verschillende behandelingen nodig hebben. Toch kan Edula® zalf bij vrijwel alle gevallen van rode vlekken op het gezicht goed van pas komen. Edula® zalf is een vette zalf op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract. Dit extract staat bekend om de geneeskrachtige werking en wordt daardoor ook al eeuwen gebruikt in de kruidengeneeskunde. Edula® zalf bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Edula® zalf is effectief bij het herstellen en beschermen van de huid. Dankzij de verzorgende eigenschappen is het in staat om klachten zoals jeuk, pijn, roodheid, schilfers en bultjes te verminderen. Daarnaast is het ook geschikt om klachten van chronische huidaandoeningen zoals rosacea, psoriasis en eczeem aan te pakken. Breng de zalf twee á driemaal daags aan op de huid en laat deze goed intrekken. Doe dit bij voorkeur na het wassen van je gezicht en voor het slapen gaan. Lees voor gebruik de bijsluiter. 

Dit zijn alle voordelen van Edula® zalf op een rij:

  • Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
  • Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
  • Vermindert jeuk, pijn en roodheid
  • Voorkomt ontstekingen
  • Geschikt voor elk huidtype
  • Veilig en natuurlijk

Andere manieren om rode vlekken in gezicht te behandelen

Naast het gebruik van Edula® zalf zijn er ook nog andere manieren om rode vlekken op je gezicht te behandelen. Het is hierbij het belangrijkst om eerst de onderliggende oorzaak te achterhalen. De behandeling van contacteczeem is namelijk heel anders dan die van acne. Daarnaast kunnen de volgende tips je helpen bij het behandelen van rode vlekken op het gezicht:

  • Smeer voldoende zonnebrandcrème met een hoge factor om je te beschermen tegen Uv-straling.
  • Naast een zalf kan je ook gebruik van lasertherapie om de roodheid van je gezicht te verminderen.
  • Drink voldoende water.
  • Gebruik alleen milde zeep en/of cleanser voor de gevoelige huid of was je gezicht alleen met water.
  • Douche/baad met warm, maar niet heet water.
  • Een koud kompres kan klachten van jeuk en pijn verlichten.

Bij aanhoudende klachten die niet afnemen of juist alleen erger lijken te worden is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een dermatoloog om te kijken naar de oorzaak van je klachten.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Edula zalf 30 gram tube

Bekijk ook:

Litteken herstel: Hoe verloopt het proces?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


0