psoriasis behandelen
23 januari 2024

Kan je psoriasis behandelen?

Heb jij last van psoriasis? Dan kan dat veel klachten en narigheid veroorzaken. Het is namelijk een chronische huidziekte welke rode, schilferende plekken op je lichaam veroorzaakt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je psoriasis behandelen kan. Zo heb je minder last van discomfort en zit je snel weer lekkerder in je vel! In deze tekst leggen we je uit wat psoriasis is, hoe het ontstaat en hoe je het kan behandelen. Lees snel verder!

TIP: Op zoek naar een zalf tegen klachten van psoriasis? Gebruik dan deze >>

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening die ontstaat vanuit een overactief immuunsysteem. Hierdoor maakt je huid te snel te veel nieuwe huidcellen aan waardoor er dikke lage dode huidcellen op je huid ontstaan. Deze kunnen niet goed loskomen, waardoor ze zichtbaar blijven zitten. Dit leidt tot grote, rode, schilferende plekken die ontstoken kunnen raken. Psoriasis komt het meeste voor op de hoofdhuid, ellebogen of knieën, maar het kan overal op het lichaam voorkomen. (1)

Het is onduidelijk waarom en hoe psoriasis nou eigenlijk ontstaat, maar het is vaak een combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren die de ziekte doen uitten. Iemand met psoriasis heeft vrijwel nooit aan één stuk door klachten. Vaak komen klachten en symptomen voor in een cyclus waarbij je gedurende een aantal weken of maanden klachten ervaart die op andere momenten weer verdwijnen. Omdat het een chronische huidaandoening is, kan het nooit 100% overgaan. Wel kan je het behandelen met medicatie om te klachten te verminderen of onderdrukken.

KORTOM:
Psoriasis is een huidaandoening dat ontstaat vanuit een overactief immuunsysteem. Het is onduidelijk hoe het precies ontstaat, maar het heeft te maken met een combinatie van erfelijkheid en omgevingsfactoren. Het is een chronische ziekte die niet zomaar over zal gaan, maar wel behandeld kan worden met bepaalde medicatie. 

Welke soorten psoriasis zijn er?

Er bestaan verschillende soorten psoriasis met elk hun eigen kenmerken en symptomen (2). Dit zijn psoriasis-

  1. Vulgaris: Deze variant komt het meest voor. 75 tot 80% van de mensen met psoriasis hebben last van deze variant.
  2. Capitis: Hierbij komen de klachten vrijwel alleen op je hoofdhuid voor bij de haargrens en bij je slapen. Door de beharing is het niet handig om deze plekken met zalf te behandelen en wordt hier vaak een speciale shampoo voor gebruikt.
  3. Guttata: Dit wordt ook wel druppelpsoriasis genoemd. Deze vorm ontstaat acuut en je kan het herkennen aan witte bultjes met schilfers op het lichaam. Het ontstaat vaak na het streptokokkenvirus of gebruik van bepaalde medicijnen zoals NSAIDS, antimalaria middelen en betablokkers. Meestal verdwijnt het vanzelf, maar soms is het een voorteken van gewone psoriasis.
  4. Inversa: Hierbij komt de psoriasis vooral voor in de lichaamsplooien zoals de oksels, knieholten, liezen en de geslachtsdelen. Deze plekken hebben geen schilfers, maar zijn wel roze en glimmen. Deze variant komt vooral voor bij ouderen of mensen met (extreem) overgewicht.
  5. Pustolosa: Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze variant als symptoom dat er pus bultjes ontstaan op het lichaam. Dit kan spontaan ontstaan, maar ook net zo plotseling weer verdwijnen.
  6. Artritis psoriatica: Hierbij hebben mensen zowel huidklachten als gewrichtsklachten, wat een erg vervelende combinatie is.
  7. Erytrodermie: Dit is een zeer zeldzame variant van psoriasis waarbij meer dan 70% van het lichaamsoppervlakte wordt bedekt met psoriasis. De huid is rood, jeukt, het is gezwollen en strak getrokken. Mensen met deze variant verliezen veel mineralen en kunnen hun lichaam niet goed op temperatuur houden.

Hoe kun je psoriasis behandelen?

Omdat psoriasis een chronische aandoening is, bestaat er geen “oplossing” voor de aandoening. Afhankelijk van de ernst van je klachten, zijn er wel verschillende middelen en behandelingen die je kan volgen om de klachten te verminderen. De meest voorkomende behandelingen zijn (3):

  • Lichttherapie: Door middel van natuurlijk zonlicht of UV-licht, kan je de celdeling van de ontstekingen verminderen. Lichttherapie moet wel onder behandeling van een arts uitgevoerd worden voor de veiligheid.
  • Tabletten (of injecties): Omdat psoriasis ontstaat vanuit een overactief immuunsysteem, kan je tabletten of injecties krijgen die helpen om je immuunsysteem te onderdrukken. Denk hierbij aan medicijnen als methotrexaat, ciclosporine of acitretine. Het zijn erg heftige medicijnen die vrijwel alleen worden gebruikt wanneer je een ernstige vorm van psoriasis hebt.
  • Voorgeschreven zalfjes: Deze zalven kan je alleen krijgen op recept omdat zij vrij sterke stoffen bevatten zoals corticosteroïden, vitamine D-analogen of calcineurineremmers. Deze zalfjes kunnen helpen om de groei van huidcellen te remmen, waardoor je minder snel last krijgt van klachten.

Edula® zalf gebruiken bij psoriasis behandelen

Wanneer je milde psoriasis klachten hebt, hoef je niet direct aan de sterke medicijnen of behandelingen om de klachten te verlichten. Er bestaan ook natuurlijke middelen die je hierbij kunnen helpen, zoals Edula® zalf. Edula® zalf is een natuurlijke zalf dat op basis van een Calendula (Goudsbloem) extract wordt gemaakt. Het voedt de huid en het helpt je om je huid gehydrateerd te houden. Edula® zalf  bestaat al ruim 35 jaar en heeft zich in die tijd bewezen als een kwalitatief hoogwaardig product met echte resultaten.

Edula® zalf is een vette zalf dat een beschermende laag op de huid vormt. Het helpt om ontstekingen te remmen en het verlicht klachten van jeuk, roodheid, schilfers en pijn. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken bij vormen van psoriasis, omdat je dan vaak veel jeuk ervaart. Breng de zalf twee á driemaal daags aan en masseer het lichtjes in. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Alle voordelen van Edula® zalf op een rijtje:

  • Geschikt voor alle huidtypen
  • Veilig en natuurlijk
  • Hydraterend en vochtvasthoudend
  • Geschikt voor alle leeftijden
  • Helpt bij het verminderen van pijn, irritaties en ontstekingen
  • Geschikt om te gebruiken bij andere huidklachten zoals verbrandingeneczeemrosaceadroge huid en wondjes.

Andere mogelijkheden om psoriasis te behandelen

Naast medische behandelingen of het gebruik van zalf, kan je zelf ook nog een aantal dingen doen om de klachten van psoriasis te verminderen. Denk hierbij aan:

  • Prikkels vermijden die je klachten kunnen verergeren.
  • Je huid regelmatig schoon maken en houden. Gebruik hiervoor een milde en huidvriendelijke zeep en niet te heet water.
  • Kleding dragen op basis van katoen, bamboe of hennep. Deze stoffen zijn ademend, natuurlijk en irriteren niet.
  • Je huid goed beschermen tegen de zon door deze dagelijks in te smeren met een zonnebrandcrème en door niet op het heetst van de dag naar buiten te gaan.
  • Voldoende te drinken en gebalanceerd te eten.
  • Hulp zoeken bij een huisarts of dermatoloog wanneer de klachten niet weggaan of erger lijken te worden.

Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.

Bestel Edula® zalf hier en ervaar direct de effectieve werking >>

Klachten van psoriasis behandelen met Edula zalf

Bekijk ook:

Wat is nestosyl zalf en waar wordt het bij gebruikt?

Vond jij dit een interessant artikel? Deel het dan met je vrienden.
Geschreven door: Rozemarijn

Geef een reactie


Edula zalf 30 gram tube

Ontdek hoe je met Edula® zalf snel van huidklachten afkomt.

0