Mijn litteken doet pijn. Hoe kom ik van de pijn af?
Terwijl de één er vrijwel geen last van heeft kan de ander wel degelijk klachten zoals pijn ervaren van een litteken. Een pijnlijk litteken kan zelfs na jaren weer klachten geven. Maar waar komt dat nou door en hoe kom je er vanaf? In het volgende artikel vertellen we je daar meer over.
TIP: Zoek jij de beste zalf om een pijnlijk litteken direct te behandelen? Gebruik dan deze >>
Wat is een litteken?
Een litteken is een zichtbare afwijking van de huid die het gevolg is van genezing na een wond. Bij de genezing van een wond wordt de huid hersteld met bindweefsel. Echter hersteld dit nooit zoals het oorspronkelijke weefsel. Waardoor er meestal een zichtbare afwijking zal vormen. Collageenvezels trekken zich samen die zich in het gebied van de verwonding hebben vermeerderd. Door deze samentrekking is het litteken steviger en stugger dan het omliggende weefsel.
Wanneer alleen de bovenste laag (de opperhuid) beschadigd, zal je geen litteken krijgen. Wanneer er ook diepere huidlagen beschadigd raken vergroot de kans dat je een (blijvend) litteken krijgt. Bij een litteken duurt het maximaal 2 jaar tot deze uitgerijpt is. In die periode kan je nog invloed uitoefenen op het uiterlijk. Daarna kan je alleen nog de klachten verminderen of verhelpen.
KORTOM:
Doordat collageen zich samentrekt in het gebied van de verwonding zal het litteken steviger en stugger zijn dan het omliggende weefsel
Wat is de oorzaak van een pijnlijk litteken?
Littekenpijn komt vaak voor, vooral nadat je een operatie hebt gehad. Waarom de een hier geen last van krijgt en de ander wel is niet helemaal duidelijk, het kan verschillende oorzaken hebben. Warmte en kou kunnen hiervoor zorgen. De temperatuurverschillen zorgen voor een trekkend tot pijnlijk gevoel van het litteken. Ook teveel druk op het litteken kan pijn veroorzaken, bijvoorbeeld wanneer het litteken in de buurt van een gewricht zit of wanneer je zelf teveel druk uitoefent tijdens krachttrainingen. Te strakke kleding kan ook van invloed zijn, dit kan het litteken irriteren. Verder kan een abnormale groei van het litteken van invloed zijn, zoals bij een keloïd of hypertrofisch litteken.
Je hoeft hier niet mee rond te blijven lopen, want Edula® zalf zal je klachten zoals jeuk, pijn en roodheid doen verminderen of zelfs verdwijnen.
Littekenpijn kan ook veroorzaakt worden doordat er een zenuwtak bekneld zit in het littekenweefsel of dat er een beschadiging is opgetreden in een zenuwtak. De pijn die dan vaak gevoeld wordt is een neuropatische pijn, een pijn die vrijwel altijd chronisch is en die weken, maanden of zelfs jaren kan aanhouden. Deze pijnen kunnen zelfs zonder symptomen van onderliggende zenuwbeschadiging optreden.(1) In het geval van zenuwpijnen is het goed om contact op te nemen met je arts, een zalf kan het litteken wel soepel houden, maar kan deze pijnen niet wegnemen. De arts kan dan bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven.
KORTOM:
Littekenpijn kan verschillende oorzaken hebben. Zolang dit geen zenuwpijnen zijn kan je het litteken soepel houden met een zalf
Een pijnlijk litteken behandelen met Edula® zalf
Zelfs jaren later kunnen littekens weer klachten geven zoals pijn. Wanneer je een vers litteken hebt is dat logisch, want deze is nog bezig met herstellen. Er is een tekort aan vocht in de beschadigde huid en de nieuwe cellen hebben veel vocht nodig. Dit onttrekken ze ook deels aan de huid eromheen.
Om het herstelproces van een litteken te optimaliseren is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten met het gebruik van Edula® zalf. Het geeft je litteken een boost om zo goed mogelijk te genezen.
Edula® zalf heeft zich al ruim 35 jaar bewezen als een veilig en natuurlijk product. Het is een zalf die door vooraanstaande dermatologen en farmaceuten is ontwikkeld en in klinische toepassingen bij vele duizenden patiënten zijn waarde heeft bewezen. Edula® zalf heeft als eigenschap dat het een vochtvasthoudende en regulerende zalf is, het verbetert de uitwisseling van vocht tussen de laagjes van de opperhuid onderling. Edula® zalf zorgt voor een beschermlaagje waardoor je litteken weer wordt gehydrateerd. Verder werkt het wond-helend en ontstekingsremmend. Edula® zalf zal ervoor zorgen dat je pijn verminderd of zelfs verdwijnt. Lees voor het gebruik de bijsluiter
- Vochtvasthoudende en wond-helende zalf
- Geschikt voor het hele gezin vanaf 0 jaar
- Vermindert jeuk, pijn en roodheid
- Voorkomt ontstekingen
- Geschikt voor elk huidtype
- Veilig en natuurlijk
Check ook eens de ervaringen van anderen en de resultaten die met Edula® zalf geboekt zijn.
Bestel Edula® zalf hier en ontdek direct de effectieve werking >>
Tips
- Let op in de zon
Je huid kan door invloed van de zon uitdrogen, dit kan dus ook van invloed zijn op een litteken. Een litteken is extra gevoelig voor Uv-straling. Bescherm je huid dus met zonnebrandcrème, bij voorkeur met een hoge beschermingsfactor.
- Let op je voeding
Goede voeding is van belang bij alle fasen van het wondgenezingsproces. Een tekort aan vitamine C kan het genezingsproces belemmeren.(2) Ook voldoende water is van belang zodat je huid niet uitdroogt. 1,5 tot 2 liter per dag wordt aangeraden.
- Draag geen strakke kleding
Dit kan het litteken irriteren of zelfs beschadigen.
- Hou voldoende rust
Voor een goede genezing en wanneer het litteken pijn doet is rust zeer belangrijk.
- Masseer je litteken regelmatig
Door te masseren blijft een litteken soepel en kan je pijn en jeuk verminderen.
- Vermijd extreme temperaturen
Extreme temperaturen kunnen van invloed zijn op je litteken. Voorbeelden zijn een sauna, zonnebank, een ijsbad of te lang (onbeschermd) in de zon.
Lees ook:
Goede littekencreme? | De beste! | Edula® zalf | veilig en natuurlijk! (edulazalf.nl)